BRAGA, băutura epocii interbelice – un izvor de sănătate

Braga este încă pentru mulți o băutură care aduce aminte de vremea copilăriei. Deși se spune că rețeta originală ar aparține turcilor, alte surse sugerează că ar fi fost inventată de traci.

Este păstrată în memoria multora ca una din cele mai vândute băuturi răcoritoare în perioada interbelică la noi în țară. Au existat fabrici de bragă în Constanța și Galați. Astăzi se mai găsește izolat, prin Dobrogea, dar mulți încă o prepară în casă după rețete moștenite de la părinți sau bunici.

Braga: dozadebine

Rețetele pot diferi de la o zonă la alta. Astfel, în Moldova se folosește de regulă tărâțe de grâu și mălai, sau o combinație de mai multe cereale (grâu, secară, orz, porumb, mei) și mălai.

Braga are o cantitate redusă de alcool. Ca urmare a procesului de fermentație a cerealelor, se transformă într-o băutură acidulată, bogată în bacterii bune.

Nutriționiștii o consideră o licoare binefăcătoare sănătății datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și probiotice. Este o sursă excelentă de vitamine din complexul B (B1, B2, B4, B6), vitamina E, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, zinc.

Specialiștii o recomandă persoanelor slăbite, astenice sau convalescente, dar și pe perioada verii, datorită efectelor remineralizante.

Este tonică și revigorantă, și poate fi utilă în surmenajul psihic (oboseală mentală).

___________________________________

Braga – rețetă

Ingrediente

• 1 cană de bulgur (sau alte cereale)
• 7 g de drojdie uscată
• 2 linguri de zahăr brut + ¾ cană de zahăr brut
• ½ linguriță de esență de vanilie
• pudră de scorțișoară, după gust

Preparare

Pentru cei care nu știu, bulgurul este un derivat al grâului integral. Se obține prin prelucrarea mai multor tipuri de grâu cu bob dur.

Rezultatul este un produs care poate fi înmuiat sau fiert. Este o sursă valoroasă de nutrienți, precum vitamine din complexul B, magneziu, fier, fibre, proteine și mangan.

Se găsește de cumpărat la magazinele naturiste. Are un gust delicat de nucă și o textură crocantă.

Pentru această rețetă, bulgurul se spală în mai multe ape și se pune la înmuiat în apă curată într-o cratiță încăpătoare. Se lasă de seara până dimineața.

A doua zi, se mai adaugă apă peste el și se fierbe la foc mic circa 3 ori.

După ce s-a înmuiat, se răstoarnă într-o sită deasă și se lasă la scurs.

Între timp, se pune drojdia într-un bol mic. Se pasează cu furculița, se adaugă ¼ cană de apă călduță și cele 2 linguri de zahăr. Se amestecă și se lasă la umflat circa un sfert de oră.

Bulgurul scurs de apă se pune într-un vas și se adaugă peste el drojdia umflată. Se amestecă și se acoperă vasul la gură cu un prosop.

Compoziția se lasă 2 zile să fermenteze, amestecând ocazional. Se adaugă apoi esența de vanilie și încă ¾ cană de zahăr, amestecând continuu și adăugând apă, suficient cât să obțineți o băutură cu o consistență potrivită.

Se introduce în frigider și se lasă la rece până a doua zi.

În momentul servirii, se mai poate presăra puțină scorțișoară pe deasupra.

___________________________________

Surse:

1. Metropotam, A fost odata….ieftin si autohton: Braga! http://metropotam.ro/La-zi/A-fost-odata-ieftin-si-autohton-Braga-art2283169057/

2. Siropuri, lichioruri, deserturi, Revista Leacuri & Rețete Mănăstirești, nr. 22/iunie – august 2018: http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-22iunie-august-2018/siropuri-lichioruri-deserturi/

3. Sano Vita, BULGUR: https://www.sanovita.ro/bulgur-500g-130.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.