Infectiile cu papilomavirus – cauze, simptome, profilaxie

Papilomavirus reprezinta unul din microorganismele din clasa Papovavirusurilor.  El este responsabil de o serie de infectii, localizate in special in tractul genital feminin, care netratate pot sa provoace grave probleme de sanatate. De cele mai multe ori simptomatologia apare tardiv. Diagnosticul se bazeaza pe teste de laborator. Tratamentul, in cazurile incipiente este bazat pe antibioticoterapie.

Desi traim intr-o societate in care profil22axia ar trebui sa fie un stil de viata, incidenta infectiei cu papilomavirus creste pe zi ce trece. In prezent aproximativ 10-15% din femeile pana in 35 de ani sunt infectate cu acest virus.

Papilomavirus provoaca diverse infectii cutante, de intesitate minora. De importanta clinica majora, sunt insa ramurile ale papilomavirusului,care determina infectii vaginale si care pot evolua spre cancerul de col uterin.

Verucile genitale reprezinta forma de manifestare care atesta, de cele mai multe ori infectarea cu papilomavirusului in sfera genitala. Netratarea corespunzatoare a acestora si pastrarea inactiva a virusului in organism, duce la evolutie maligna.

Cea mai importanta si intalnita cale de transmitere a papilomavirusului genital este contactul sexual. Nu este necesara penetrarea sau finalizarea actului sexual ci simpla atingere a zonei genitale care este infectata cu acest virus. O alta modalitate, contestata de unii medici este schimbul de lenjerie intima sau utilizarea unui prosop de la o persoana deja infectata.

TABOLU CLINIC – INFECTIA CU PAPILOMAVIRUS

De cele mai multe ori infectia cu papilomavirus este tacuta. Astfel tabloul clinic poate fi asimptomatic sau se poate evidentia prin aparitia unor veruci, escrescente de culoare inchisa care pot sa manifeste mancarime si uneori durere. Acesta se pot trata de la sine sau necesita tratament specific.

Trebuie specificat faptul ca infectiei cu papilomavirus poate sa evolueze independent de semnele clinice. De aceea de multe ori, infectia da semne vizibile atunci cand se complica.

Infectia cu papilomavirus, netratata corespunzator poate sa provoace in aproximativ 15-25% din cazuri cancer de col uterin. Procentul este destul de ingrijorator astfel masurile de profilaxie si diagnosticare a infectiilor cu acest virus in stadii incipiente sunt extrem de importante.

DIAGNOSTIC, TRATAMENT, PROFILAXIE – INFECTIA CU PAPILOMAVIRUS

Diagnosticul infectiei cu papilomavirus se face cel mai frecvent prin testul Babes-Papanicolau care consta in examinarea unei probe din mucoasa de la nivelul colului uterin, locul preferat de dezvoltare a infectiilor. Un alt test cu o specificitate crescuta este PCR-ul ce determina genomul viral.

Tratamentul difera in functie de stadiul infectiei. In cazurile usoare, terapia cu antibiotice pana la chimio si radioterapie sau interventii chirurgicale atunci cand a aparut malignizarea colului uterin.

Metodele cele mai importante de profilaxie (prevenire) sunt reprezentate de:

  • efectuarea vaccinului anti-papilomavirus
  • efectuarea controlelor medicale anulare recomande
  • efectaurea testului Babes-Papanicolau
  • oferirea unei atentii desavarsite igienei intime
  • pastrarea unei igiene sexuale.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.