Simptomele infarctului miocardic la femei sunt atipice – când trebuie să suni la 112

Simptomele unui atac de cord nu sunt similare la bărbați și femei. Cel puțin nu în ceea ce privește durerea în piept.

Asociația Americană a Inimii atrage atenția că femeile pot suferi un infarct miocardic fără să simtă presiune în piept!

Simptome infarct la femei: freepik – www.freepik.com

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul femeilor din SUA. Cu toate acestea, o cercetare recentă a arătat că femeile care trec printr-un infarct miocardic nu primesc tratament adecvat în termenul recomandat de 90 de minute deoarece sunt angajate în diverse activități gospodărești.

O mare parte din cele care conștientizează că au un atac de cord, nu sună la ambulanță la timp. Fie din cauza șocului, fie din cauză că se neglijează și pun pe primul loc familia.

În schimb, solicită ajutor prompt din partea ambulanței atunci când un alt membru al familiei trece printr-un astfel de episod.

Confuzii

Este extrem de important ca femeile să știe care sunt simptomele tipice în cazul lor, deoarece multe din ele confundă atacul de cord cu o gripă, reflux de acid sau cu o altă problemă de sănătate.

Aceste simptome sunt comune multor afecțiuni. Și deși nu par a indica o problemă gravă, dacă victima nu primește ajutor imediat, consecințele pot fi fatale.

Simptomele de atac de cord la femei 

Este vital ca femeile să acorde mai multă importanță simptomelor unui infarct miocardic întrucât acestea diferă de simptomatologia întâlnită la bărbați.

Durerea în piept și în brațul stâng sunt specifice infarctului miocardic la bărbați. La femei, durerile apar în alte zone ale corpului, precum la nivelul spatelui, umărului sau a stomacului.

Orice fel de durere puternică nejustificată, care durează mai mult de un sfert de oră, trebuie să vă determine să căutați ajutor medical.

Citește și:

Semne prevestitoare ale unui atac de cord

Dr. Nieca Goldberg spune că femeile acuză durere sau presiuni în partea inferioară a pieptului (undeva la nivelul stomacului), presiune la nivelul superior al spatelui, scurtarea respirației, oboseală extremă, amețeală sau leșin.

Simptomele apar cu mult timp înainte de evenimentul cardiac

85-90% dintre femei au simptome prevestitoare unui infarct miocardic acut. Unele dintre ele ignoră simptomele și nu le pot descrie cu acuratețe. Cele care conștientizează că trec printr-un atac de cord, iau o aspirină în loc sune la 112.

Simptomele cele mai des experimentate de femei cu o lună înainte de evenimentul cardiac sunt:

• Oboseală neobișnuită (70,7%)

• Slăbiciune (54,8%)

• Perturbări ale somnului (47,8%)

• Oboseală (42,9%)

• Scurtarea respirației (42,1%)

• Disconfort la nivelul pieptului (29,7%)

Bolile de inimă pot fi prevenite prin măsuri simple, precum controale medicale periodice, renunțarea la fumat (dacă este cazul), efectuarea de exerciții fizice (30 de minute de mers pe jos), modificarea dietei (ex. carne și lactate slabe, fără grăsime mult).

Citește și:

Cum ajuți o persoană care are un atac de cord

Surse:

1. Valentina Videscu, STUDIU. Femeile întârzie apelul către o ambulanță la apariția simptomelor unui infarct miocardic, Raportul de Gardă: https://raportuldegarda.ro/articol/studiu-femei-intarzie-apel-ambulanta-aparitie-simptomele-infarct-miocardic/

2. Heart.org, Heart Attack Symptoms in Women: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/warning-signs-of-a-heart-attack/heart-attack-symptoms-in-women

3. Jean C. McSweeney, Marisue Cody, Patricia O’Sullivan, Karen Elberson, Debra K. Moser, and Bonnie J. Garvin, Women’s Early Warning Symptoms of Acute Myocardial Infarction, AHA Journals: https://ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.0000097116.29625.7c

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]