Ce se poate întâmpla când iei antibioticele altcuiva?

Un scenariu foarte cunoscut: te îmbolnăvești, simți că răceala este puternică, crezi că ar putea fi o infecție a gâtului sau a sinusurilor și nu ai disponibilitatea necesară să mergi la medic.

O rudă sau un prieten îți spune că a avut simptome similare și a luat un antibiotic care i-a fost util. Îți propune să iei același antibiotic sau îți dă câteva antibiotice pe care le mai are în casă după acel episod de boală.

Cand iei antibioticele altcuiva

Te arăți încântat să le iei și crezi că ai rezolvat problema foarte simplu. Însă în realitate, adevăratele probleme abia de aici încep.

Ce se întâmplă când iei antibioticele altcuiva?

Când iei antibiotice „după ureche” nu faci decât să crești riscul dezvoltării de patogeni puternici. Dacă repeți această greșeală de mai multe ori, deja organismul devine susceptibil să dezvolte rezistență la antibiotice. În această situație, antibioticele pe care ți le prescrie medicul cu o altă ocazie nu vor mai avea efect.

O regulă importantă de reținut este că niciodată nu trebuie să luăm medicamentele altei persoane. De ce? Pur și simplu pentru că fiecare pacient este unic în ceea ce privește severitatea bolii și tratamentul de care are nevoie.

Este posibil să nu ai nevoie de antibiotice

Există mari șanse ca tu nici măcar să nu ai nevoie de antibiotice. Simptomele pe care le ai s-ar putea să nu fie provocate de o bacterie, astfel încât să ai nevoie de un tratament antibiotice.

Cele mai multe dureri în gât, bronșite și infecții ORL sunt cauzate de virusuri. Iar a doua regulă pe care trebuie să o reții este că antibioticele nu distrug virusurile.

Așadar, pastile pe care le împrumuți de la cineva nu vor fi nici utile, și nu vor fi nici sigure, deoarece cresc riscul de rezistență la antibiotice.

Citește și Rezistența la ANTIBIOTICE – sfaturi, soluții naturale

Doar medicul poate stabili dacă simptomele tale se datorează unei infecții bacteriene, astfel încât să considere necesar un tratament cu antibiotice.

Ai putea avea nevoie de alt tip de antibiotice

În plus, chiar și atunci când analizele arată că este vorba despre o bacterie, trebuie să faci teste suplimentare pentru a vedea cum se numește bacteria și la ce antibiotice este sensibilă sau rezistentă.

Așadar, nu poți lua orice fel de antibiotice, ci doar cele care se adresează bolii de care suferi. Unele antibiotice sunt recomandate într-un anumit tip de infecție bacteriană, alte în alt tip.

Nu ai suficiente pastile să finalizezi tratamentul

Pacienții nu pot stabili singuri ce antibiotice să ia, în ce doze și pe câte zile. Doar medicul poate stabili aceste detalii importante.

Dacă te oprești din tratament după câteva zile, doar pentru că te simți mai bine, riști ca infecția să nu se trateze complet, iar bacteria să se transforme într-un patogen mai puternic.

Efecte adverse posibile

Antibioticele pe care le iei fără să consulți medicul s-ar putea să fie contraindicate în cazul tău. Dacă suferi de o boală cronică, nu trebuie să iei nici un medicament nou fără știrea doctorului, deoarece poate provoca interacțiuni serioase.

Citește și Rezistența la Antibiotice – 10 Plante cu Efect Antibiotic

Sursă: Kristina Duda, Sanja Jelic, Why You Shouldn’t Take Antibiotics That Aren’t Prescribed to You, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/non-prescribed-antibiotics-770705

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.