Transpirațiile reci – când și de ce apar

În limbaj medical, transpirațiile reci sunt cunoscute sub numele de „diaforeză”. Ele survin brusc și nu sunt provocate de căldură excesivă ori de un efort fizic mare.

Atunci, din ce cauză apar transpirațiile reci? Află când pot fi semnul unei vătămări sau a unei afecțiuni medicale.

Transpiratii reci – cauze

Diferența dintre transpirațiile obișnuite și transpirațiile reci

Este foarte important să facem deosebire între transpirațiile „normale” și transpirațiile reci. Principalul criteriu de departajare este activitatea pe care o desfășoară persoana la momentul apariției lor.

De exemplu, este firesc ca cineva care face sport sau depune efort fizic să transpire. Însă transpirațiile reci apar brusc și nu sunt condiționate de temperatură. Ele nu sunt cauzate de căldura excesivă din interiorul sau din afara corpului.

În unele cazuri, o persoană simte transpirații în somn. Atât transpirațiile reci, cât și transpirațiile nocturne sunt considerate „diaforeză”. Ambele pot indica o problemă serioasă.

Citește și TRANSPIRAȚII puternice în timpul nopții – cauze și remedii naturiste

Transpirații reci – cauze

Transpirațiile reci nu sunt o boală în sine, ci un simptom de boală. Tratamentul depinde în mare măsură de stabilirea și eliminarea cauzei lor.

Șoc

Corpul intră în stare de șoc atunci când circulația sângelui către creier și alte organe vitale din corp scade periculos de mult. Deficitul de sânge înseamnă un deficit de oxigen și nutrienți, ceea ce face ca organismul să sufere un stres puternic sau un șoc.

Pe lângă transpirațiile reci, alte simptome asociate cu șocul sunt ritmul cardiac crescut, pulsul redus, respirații accelerate (peste 20 de respirații pe minut), piele palidă, slăbiciune, dezechilibru.

Șocul nu survine pur și simplu, decât în urma unui eveniment, precum o traumă, un accident de mașină, o căzătură. Este un caz de urgență și trebuie sunat la 112. Până la venirea ambulanței, victima trebuie să stea pe spate, cu picioarele ușor ridicate.

Infecții

De obicei infecțiile care provoacă febră, provoacă și transpirații reci. Dacă transpirațiile reci nu sunt precedate de febră, ci pot fi recunoscute alte simptome, specifice șocului, poate fi vorba despre o infecție mai gravă, precum septicemia. În această situație trebuie sunat de urgență la ambulanță.

Sincopă sau leșin

Scăderea tensiunii arteriale poate duce la leșin și la diaforeză. Hipotensiunea arterială debutează cu transpirații, greață bruscă sau vertij.

La fel ca în cazul șocului, este recomandat ca până la sosirea ambulanței, victima să se așeze pe spate, cu picioarele ridicate deasupra corpului.

Dureri puternice

Durerile intense, provocate de fracturi, amputări sau alte vătămări severe, pot declanșa apariția transpirațiilor reci. Ele sunt semnul unui nivel ridicat de durere.

Atac de cord

Transpirațiile reci acompaniate de dureri în piept, la nivelul gâtului sau la nivelul brațului pot semnala un atac de cord. Până la venirea paramedicilor, victima poate mesteca o aspirină.

Dificultăți respiratorii

Transpirațiile reci sunt de cele mai multe ori un răspuns la organismului la un stres crescut. Scurtarea respirației, cauzată de lipsa de oxigen din sânge, poate cauza transpirații reci. Ele pot fi însoțite de alte simptome, precum oboseală. Trebuie sunat de urgență la 112.

Hipoglicemie

Scăderea nivelului de zahăr din sânge este percepută de creier la fel de periculoasă ca și lipsa de oxigen. În răspuns la această situație de criză, el intră în stare de șoc și declanșează transpirații reci.

Dacă victima este diabetică și devine confuză în urma scăderii glicemiei, ea trebuie să primească glucoză, suc de fructe sau altceva dulce, până la sosirea medicilor.

Anxietate

Frica, anxietatea și atacul de panică sunt factori care induc o stare de stres. Și în acest caz, pacientul poate prezenta transpirații reci.

Există și cazuri când transpirațiile reci se pot datora unor schimbări hormonale (ex. la menopauză) sau unui cancer. Este important să descrieți medicului momentul în care apar transpirațiile și ce alte simptome sunt prezente.

Sursă: Rod Brouhard, Michael Menna, Very Well Health, Causes and Treatment of Cold Sweats: https://www.verywellhealth.com/causes-and-treatment-of-cold-sweats-1298949

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]