PREDIABETUL – 5 lucruri pe care trebuie să le știi

În SUA, una din zece persoane suferă de diabet. Studiul Predatorr a arătat o situație asemănătoare și în România, unde 11% din populație este diabetică.

Cele mai multe cazuri sunt de diabet zaharat de tip 2 – o boală care se dezvoltă în timp, după ani și ani de nivel crescut de zahăr în sânge.

Prediabet – 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

Vestea cea mai îngrijorătoare este că pe lângă fiecare pacient diagnosticat cu diabet există un alt pacient care are diabet dar nu știe încă sau nu îl ține sub control.

5 lucruri pe care trebuie să știi despre prediabet

Daunele pe termen lung la nivelul inimii, a vaselor de sânge și a rinichilor încep din stadiul de prediabet.

Citește și De ce este bine sa îți faci mai des ANALIZE la SÂNGE – ce BOLI se pot depista

1. Ce înseamnă prediabet

Prediabetul poate fi depistat prin testarea toleranței la glucoză sau a hemoglobinei glicate (Hb A1C). Aceste teste măsoară controlul zahărului din sânge din ultimele 3 luni.

Ai prediabet atunci când rezultatul analizei Hb A1C este situat între 5,7% și 6,4%. La un nivel de Hb AiC mai mare de 6,5% deja ești diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2.

Citește și PREDIABETUL – ce trebuie să știi

2. Este posibil să ai prediabet și să nu știi 

Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA susțin că 1 din 3 adulți are prediabet. Cel mai grav este că 9 din 10 prediabetici nu știu că se află în această situație.

3. Care sunt simptomele de prediabet

În general, prediabetul nu se manifestă prin semne specifice. Un simptom posibil care poate semnaliza un risc de diabet de tip 2 este înnegrirea pielii în anumite zone ale corpului, precum gâtul, axilele, coatele, genunchii și articulațiile.

În momentul în care prediabetul a progresat spre diabet de tip 2, apar următoarele simptome:

sete excesivă
– urinări dese
– oboseală
– vedere încețoșată

Citește și Simptome de DIABET la femeile peste 40 de ani

3. Dacă ai prediabet nu înseamnă că vei ajunge neapărat la diabet

Chiar dacă testul Hb A1C arată că ești prediabetic, nu trebuie să intri în panică. Ai posibilitatea să previi instalarea diabetului propriu-zis printr-o serie de măsuri care țin de alimentație și stil de viață.

4. Prediabetul este reversibil

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin dietă și stil de viațăPersoanele cu prediabet își pot ține nivelul zahărului din sânge sub control prin:

– evitarea sedentarismului

– practicarea de exerciții fizice regulate

– prin reducerea aportului de carbohidrați (din sucuri, chipsuri, dulciuri)

– menținerea unei greutăți corporale normale

– eliminarea excesului ponderal – cel puțin 5-7% din greutatea corporală totală pentru persoanele care au peste 90 de kilograme (90% din diabetici sunt obezi sau supraponderali)

Dacă suspectezi că ai putea suferi de prediabet sau diabet, mergi la medic și prezintă-i simptomele. Dacă medicul va considera de cuviință, va solicita un test al glucozei din sânge.

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. 24 ore.ro, Prevalenţa diabetului în România este de 11%: https://24-ore.ro/2019/04/09/prevalenta-diabetului-in-romania-este-de-11/

2. Connect.uclahealth.org, Prediabetes: 5 things you need to know: https://connect.uclahealth.org/2019/01/16/prediabetes-5-things-you-need-to-know/

3. Mayo Clinic, Prediabetes: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]