4 SIMPTOME care pot indica o afecțiune CARDIACĂ – nu le ignora!

Simți durere în piept? Respiri greu? Ai palpitații? Amețești? Nu ignora aceste simptome deoarece pot fi semnul unei afecțiuni cardiace.

Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), în fiecare an mor 17,9 milioane de oameni din cauza bolilor cardiovasculare. În procente, acest lucru înseamnă 31% din decesele totale la nivel mondial.

Simptome ale unei afectiuni cardiace: everydayhealth.com

85% din aceste decesele cardiovasculare sunt cauzate de evenimente cardiace grave, precum atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

45% dintre români sunt hipertensivi

Președintele Societății Române de Cardiologie, dr. Dragoș Vinereanu, a declarat recent că în România mortalitatea prin bolile cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât rata mortalității prin cancer.

Citește și CANCERUL și bolile CARDIOVASCULARE – datorate unei alimentații greșite

Prognosticul este la fel de îngrijorător. Rata de supraviețuire după un eveniment cardiovascular este mai mică decât în alte țări europene. Bărbații români au o speranță de viață cu 8 ani mai mică decât alți bărbați europeni, iar femeile românce cu 5 ani mai mică femeile europene.

Momentan, 45% din populația României este hipertensivă (7,4 milioane de români).

Din categoria bolilor cardiovasculare fac parte afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge, precum:

– bolile coronariene
– bolile cerebrovasculare
– bolile de inimă reumatice

Prevenirea și controlul afecțiunilor cardiovasculare constituie o prioritate a sistemului medical, nu doar din România. În Statele Unite ale Americii, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces.

Știi că ai un risc crescut de boli cardiovasculare dacă:

– ai tensiunea arterială mare
– ai un nivel crescut de glucoză din sânge
– ai concentrații mari de lipide (grăsimi) în sânge
– ești supraponderal sau obez

4 simptome ale bolilor de inimă la care să fii atent

Dacă faci parte din grupul de risc, este extrem de important să mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat și consiliere care să ajute la prevenirea unui deces prematur.

1. Durerea în piept

Dacă te doare în piept și nu ești răcit sau nu ai o boală pulmonară, este posibil ca acest simptom să se datoreze unei afecțiuni cardiace.

Îngustarea arterelor coronariene provoacă o durere pectorală care se numește angină, ea fiind de multe ori un prim semn al unui atac de cord. Însă nu în toate cazurile durerea în piept înseamnă un atac de cord.

Există 2 tipuri de angină:

– Durerea pectorală care apare în urma unui efort fizice și dispare după odihnă se numește angină stabilă.

– Durerea în piept care are un caracter imprevizibil (survine brusc, chiar și în repaus), se numește angină instabilă.

Persoanele cu angină instabilă sunt mai predispuse la atac de cord decât persoanele cu angină stabilă.

Există riscul ca angina să se confunde cu arsurile stomacale datorate unei indigestii. Durerea cauzată de angină se deosebește prin faptul că se simte ca o presiune sau ca o senzație de strângere a pieptului.

Dacă ai dureri în piept frecvente sau persistente, descrie-le cât mai bine medicului cardiolog. Notează cât durează, când apar, care sunt factorii care duc la apariția lor, când dispar, ce alte simptome mai ai.

Descrie cât mai bine cum se simte durerea: ca o apăsare sau presiune, ca o durere ascuțită, ca o durere surdă, ca o durere trecătoare etc.

Citește și Dureri în Piept – Cauze și Boli Posibile

2. Palpitațiile

Deși sunt asociate cu probleme cardiace, palpitațiile nu anunță de obicei un atac de cord. Ele pot fi mai curând semnul unei aritmii cardiace (ritm cardiac anormal).

Aritmia poate fi ușoară sau severă, încât să necesite tratament medicamentos sau alte proceduri medicale.

Fibrilația atrială este unul din cele mai frecvente tipuri de aritmii. Se manifestă prin bătăi cardiace haotice, instabile, nesincronizate (ca un tremur). Este o tulburare a nervilor din cele 2 camere superioare ale inimii.

Această afecțiune crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în atrii, care pot migra și ajunge la creier, cauzând un accident vascular cerebral.

Palpitațiile pot fi cauzate și de alte tipuri de aritmii, precum tahicardia. Această afecțiune se manifestă prin bătăi rapide și neobișnuite ale inimii. Pe de altă parte, bradicardia provoacă bătăi cardiace lente.

Palpitațiile se pot datora și altor probleme sau obiceiuri, precum: stres, anxietate, lipsă de calciu, fumat, unele medicamente.

Citește și Remedii din PĂDUCEL pentru HIPERTENSIUNE, PALPITAȚII, DURERI de INIMĂ, ANGINĂ și alte suferințe ale INIMII și sistemului NERVOS

Chiar dacă palpitațiile pe care le ai nu sunt grave și nu afectează activitățile zilnice, este indicat să mergi la medic.

3. Respirația scurtă

Dacă ai observat că respiri greu, superficial, chiar și atunci când nu faci un efort deosebit (ex. urci scările), este posibil să suferi de o afecțiune respiratorie (alergie, pneumonie) sau o afecțiune cardiacă: atac de cord, hipotensiune arterială.

Dacă ai dificultăți respiratorii când stai întins în pat, este posibil să suferi de insuficiență cardiacă.

4. Amețeala

Dacă simptomele cardiace sunt însoțite de amețeală sau leșin, probabil că de vină este scăderea tensiunii arteriale.

Leșinul datorat hipotensiunii arteriale se numește sincopă. Insuficiența cardiacă, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale pot cauza amețeală.

Este indicat să faci și un control ORL, deoarece amețeala sau dezechilibrul se pot datora unei probleme a urechii interne.

Poți ameți și din cauza unei anemii sau atunci când îți scade glicemia.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7034, 9162′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Alina Neagu, Medic: Mortalitatea prin boli cardiovasculare în România, de 3 ori mai mare decât prin cancer. Hotnews.ro: https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-23154982-medic-mortalitatea-prin-boli-cardiovasculare-romania-3-ori-mai-mare-decat-prin-cancer.htm
2. World Health Organization, Cardiovascular Diseases: https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases/
3. Jay Roland, The 4 Heart Problem Symptoms You Shouldn’t Ignore, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/the-four-heart-problem-symptoms-you-shouldnt-ignore/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.