6 lucruri pe care trebuie să le știi despre CANCERUL COLORECTAL

De ce ar trebui să afli mai multe despre cancerul colorectal? Pentru că, potrivit statisticilor, această boală constituie în prezent a doua cauză de deces din România. Îi afectează în mod egal și pe bărbați și pe femei. Aspectul cel mai îngrijorător îl reprezintă incidența tot mai crescută în rândul tinerilor.

Potrivit estimărilor realizate de Societatea Americană a Cancerului, în anul 2019 vor fi înregistrate peste 101.000 de cazuri noi de cancer de colon și peste 44.000 de cazuri noi de cancer rectal.

Cancer colorectal - 6 lucruri important de stiut

Cancer colorectal – 6 lucruri importante de stiut

Medicii recomandă persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 50 de ani efectuarea unei colonoscopii, întrucât acest tip de cancer se numără printre cancerele cele mai ușor de detectat și totodată de prevenit.

6 lucruri importante despre cancerul colorectal

1. Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer

Statisticile realizate pe populația americană au arătat că acest tip de cancer se situează pe locul al treilea în topul cancerelor celor mai des diagnosticate. Cancerul colorectal reprezintă de asemenea a doua cauză de deces în rândul americanilor.

2. Are o evoluție lentă

Trebuie să știi că de multe ori, cancerul colorectal începe de la polipi dezvoltați în căptușeala colonului sau a rectului. Colonoscopia poate depista prezența unor polipi la un control de rutină și avertiza pacientul cu privire la riscul de a face cancer colorectal.

Are o evoluție lentă, de aceea este mai ușor de prevenit și de tratat. În unele cazuri pot dura chiar 10-15 ani până când polipii devin maligni.

Citește și POLIPII pe colon și riscul de CANCER (simptome, cauze, factori de risc)

Persoanele care fac colonoscopii regulate au șanse mai mari de a descoperi și trata polipii înainte ca aceștia să se transforme în mase canceroase.

3. Cele mai afectate sunt persoanele de 50 de ani

În cele mai multe cazuri, cancerul colorectal debutează în jurul vârstei de 50 de ani. Peste 90% din cazurile noi sunt pacienți cu vârsta peste 50 de ai. Din acest motiv experții recomandă efectuarea de colonoscopii persoanelor care fac parte din categoria de vârstă 45-50 de ani.

4. Fumatul crește riscul de cancer colorectal

Dacă ai peste 45 de ani și fumezi, trebuie să știi că ai un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Tutunul introduce în corp radicali liberi care pot produce mutații la nivelul celulelor sănătoase. Fumătorii sunt mai predispuși la polipi agresivi, cunoscuți sub numele de polipi colonici adenomatoși.

5. Colonoscopia poate preveni cele mai multe cancere colorectale

Medicul gastroenterolog caută în mod special polipi pe colon atunci când investighează intestinul gros prin intermediul unei colonoscopii. În cazul în care găsește polipi, îi poate elimina în aceeași intervenție.

Dacă un polip care a fost scos era malign iar cancerul se afla abia într-o fază incipientă, sunt 90% șanse ca pacientul să trăiască încă 5 ani de la intervenție.

6. Dieta are un rol important în dezvoltarea cancerului colorectal

Studiile indică faptul că acest tip de cancer este asociat cu consumul excesiv de carne roșie și carne procesată, proteine animale, grăsimi saturate, calorii și băuturi alcoolice.

Cum știi că ai cancer colorectal

Mergi la medic dacă observi unul sau mai multe din aceste simptome:

– diaree, constipație sau alte modificări în tranzitul intestinal
– senzația că scaunul nu se elimină complet
– scaun cu sânge sau de culoare închisă
– sângerări rectale
– dureri și balonare abdominale
– senzația de plenitudine abdominală
– oboseală
– pierdere în greutate nejustificată
– deficit de fier

Citește și CAFEAUA scade riscul de CANCER COLORECTAL (studii)

Factori de risc

Femeile care au avut cancer mamar, ovarian sau uterin, persoanele cu un istoric familial de cancer colorectal, persoanele cu colită ulcerativă, boala Crohn, sindromul colonului iritabil sau polipi pe colon sau rect au un risc mai mare de a suferi de cancer colorectal.

Obezitatea, lipsa de mișcare fizică are de asemenea un rol important în apariția cancerului colorectal.

Cerealele integrale (bogate în fibre), lactatele și suplimentele cu calciu, precum și exercițiile fizice, reduc riscul de cancer colorectal.

Surse:

1. Yvette Brazier, Christina Chun, Colorectal cancer: What you need to know, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/155598.php
2. Digestive Disease Center, 5 Fast Facts About Colorectal Cancer: https://www.digestivediseasescenter.com/blog/5-fast-facts-about-colorectal-cancer
3. World Cancer Reseach Fund: Colorectal cancer statistics: https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-trends/colorectal-cancer-statistics

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]