Foarte multe persoane suferă de boli TIROIDIENE și NU ȘTIU – simptome, factori de risc, boli asociate

Prevalența afecțiunilor tiroidiene a crescut mult în ultimii ani. Problema este cu atât mai importantă cu cât mulți din cei care au probleme cu tiroida nu știu acest lucru.

Prin hormonii pe care îi produce, glanda tiroidă influențează aproape toate procesele metabolice din organism. Din acest motiv, simptomele pot fi extrem de neplăcute și variate, de la oboseală și schimbări de dispoziție, până la senzație de nod în gât și sufocare.

Boli tiroidiene

Cele mai frecvente boli tiroidiene sunt hipertiroidismul și hipotiroidismul, dar și tiroidita autoimună, care afectează tot mai multe femei tinere, de vârstă fertilă.

„Sunt mulți oameni care suferă de boli tiroidiene și nu știu”, susține dr. Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, asociație care a realizat câteva campanii de informare și diagnosticare a disfuncțiilor tiroidiene. În urma lor, numărul celor diagnosticați cu boli tiroidiene a crescut semnificativ de la an la an. Oamenii nu știu că au probleme cu tiroida pentru că nu știu să identifice simptomele.

Cele mai predispuse sunt femeile tinere, femeile gravide și femeile care au născut. Segmentul de vârstă reprezentativ este 30-50 de ani.

În anul 2016 au fost de două ori mai multe cazuri de boli tiroidiene în România, și anume 83.413. Cei mai mulți au fost pacienți cu hipotiroidie. Această disfuncție tiroidiană provoacă o stare de oboseală nejustificată, creștere în greutate, senzație de nod în gât, edeme, căderea abundentă a părului, uscarea pielii, disfuncții cardiace, constipație, depresie. Acestea sunt semne care indică prezența unei tiroidite autoimune cronice.

Factori de risc pentru tiroidita autoimună

La baza tulburărilor tiroidiene pot sta numeroși factori, inclusiv stresul, reprezentat de un agent infecțios, de surmenaj intelectual sau oboseală fizică, de o alergie sau de expunerea la poluare.

Tiroidita autoimună este mai frecvent întâlnită în regiunile cu un aport normal sau crescut de iod. Un alt factor de risc este istoricul familial. Persoanele care au în familie cazuri de boli tiroidiene autoimune au șanse mari să moștenească această afecțiune.

Alte boli asociate cu tiroidita autoimună

Persoanele cu tiroidită autoimună trebuie să știe că ei pot avea și alte boli autoimune, precum diabet de tip 1, vitiligo, scleroză multiplă, anemie prin deficit de vitamina B12 sau alopecie pe fond autoimun.

Datorită asocierii dintre tiroidită și diabet, medicii pot solicita periodic testarea glicemiei. Acest lucru poate ajuta la depistarea din timp a diabetului.

Pacienții cu tiroidita Hashimoto se pot confrunta de asemenea cu amorțirea extremităților, un nivel scăzut de calciu sau crize de tetanie, care indică o insuficiență a glandelor paratiroide.

Și intoleranța la gluten este deseori specifică bolnavilor de tiroidă (hipotiroidie sau tiroidită autoimună).

Atenție la aportul de iod

Parlamentul României a decis iodarea universală a sării în urmă cu câțiva ani, cu scopul de a preveni afecțiunile tiroidiene. De aceea pacienții cu tiroidită autoimună trebuie să știe să evite sarea iodată din magazinele obișnuite. Sarea neiodată se poate procura doar de la magazinele naturiste.

Nu doar sarea iodată poate crește riscul de exces de iod, ci și produsele marine – peștele oceanic sau fructele de mare, anumite medicamente (expectorante, spirulina, betadina, amiodarona) sau investigațiile radiologice cu substanță de contrast iodat.

Surse bibliografice:

1. WebMD, Thyroid Problems: https://www.webmd.com/women/guide/understanding-thyroid-problems-basics#1
2. Daniela Serb, De ce în România apar tot mai multe cazuri de boli tiroidiene, Adevărul.ro: https://adevarul.ro/sanatate/medicina/de-romania-apar-mai-multe-cazuride-boli-tiroidiene-1_5d43e7af892c0bb0c61cabd4/index.html?fbclid=IwAR1nByjhq9JQ0QjYXE7UgeSkPz3H4OmLjffPiu7hCiOReNkLC6yzpLINXjs

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.