Care este CAUZA principală a formării PIETRELOR la RINICHI

Calculoza nu este o boală de dată recentă. Ea afectează umanitatea încă din antichitate. Pietrele la rinichi au fost descoperite inclusiv la mumiile egiptene.

Puțini dintre noi știm că încălzirea globală crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi. Odată cu încălzirea climei crește și riscul de deshidratare și implicit de formare a calculilor renali.

Cauza formarii pietrelor la rinichi

Deshidratarea – principala cauză a formării calculilor renali

Există 4 tipuri de pietre la rinichi: pietre din oxalați de calciu, pietre din acid uric, pietre din struvit și pietre de cistină. În toate cazurile, deshidratarea reprezintă un factor de risc.

Persoanele predispuse la calculoză renală trebuie să acorde mai multă atenție hidratării corecte a organismului. Un studiu clinic randomizat a arătat că 2 litri de lichide consumate în fiecare zi pot reduce șansele de reapariție a pietrelor la rinichi cu 50%.

Asociația Americană de Urologie recomandă pacienților cu pietre la rinichi să mărească aportul de lichide și să consume peste 2,5 litri pe zi.

Simptomele de pietre la rinichi trebuie investigate de un medic urolog. Evaluarea inițială constă din analize la sânge și la urină, precum și ecografie.

Calculii de oxalat de calciu și fosfat de calciu

Calculii de calciu sunt cei mai frecvenți. Prevenirea lor se poate realiza printr-o bună hidratare a corpului. Contrar așteptările, persoanele cu calculi de calciu nu trebuie să reducă sub nici o formă aportul de calciu din dietă. Dimpotrivă, se recomandă respectarea dozelor zilnic recomandate.

Acest mineral se leagă de oxalatul din intestin și împiedică absorbția lui prin intestin, astfel există mai puțină urină care poate duce la formarea pietrelor. În mod ideal, calciul trebuie să provină din alimente. Nu luați suplimente fără să consultați mai întâi medicul.

Persoanele cu pietre din oxalat de calciu trebuie să consume cu moderație alimentele bogate în oxalați, precum spanacul, nucile, cartofii, ceaiul și ciocolata.

Calculii din fosfat de calciu sunt mai rar întâlniți decât calculii din oxalat de calciu. Cauzele principale sunt hiperparatiroidismul, acidoza tubulară renală și infecțiile urinare.

Buna hidratare a corpului poate preveni reapariția pietrelor din calciu. De asemenea, se pot lua diuretice, care pot ajuta rinichii să absoarbă mai mult calciu.

Calculii din acid uric

Majoritatea pacienților cu calculi de acid uric nu au un exces de acid uric. În schimb, urina lor este prea acidă, iar nivelurile normale de acid uric se dizolvă în urină, unde se poate cristaliza sub formă de pietre.

Citratul de potasiu este un medicament care poate ajusta pH-ul urinei și reduce riscul de formare a acestui tip de calculi. Totodată, poate ajuta la dizolvarea celor deja existenți. Bicarbonatul de sodiu este un alt remediu care poate ajuta la alcalinizarea urinei.

Persoanele la care pietrele de acid uric se datorează unor cantități mari de acid uric trebuie să consume mai puține proteine din surse animale, sau să ia un medicament numit Alopurinol (la recomandarea medicului).

Calculi de struvit

Acest tip de pietre sunt alcătuite din cristale de fosfat de amoniu de magneziu și se formează într-o urină alcalină. Cauza cea mai frecventă este o infecție bacteriană care crește pH-ul urinar la un nivel neutru sau alcalin. Acidul acetohidroxamic poate reduce pHul urinar.

Calculii de cistină

Sunt cei mai rar întâlniți, cistinuria este o afecțiune genetică. Apare atunci când există niveluri mari de cistină (un aminoacid) în urină, care se acumulează sub formă de pietre la rinichi. Cele mai multe din ele pot fi controlate prin hidratarea corectă a corpului și medicamente care modifică pH-ul urinei.

Toți suferinzii de pietre la rinichi trebuie să rețină că soluția problemei lor o constituie hidratarea corpului. Este ca mai sigură și utilă terapie pentru toate tipurile de calculi renali.

Cumpără de aici: 
[wcepe_products ids=’4252, 3703, 3746′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Kevin R. Loughlin, What causes kidney stones (and what to do), Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/what-causes-kidney-stones-and-what-to-do-2019051716656

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]