Noile VALORI ale TENSIUNII ARTERIALE stabilite de organizațiile de sănătate din America

Dacă până în prezent nu făceați parte din categoria pacienților hipertensivi, există șanse bune să vă încadrați acum, susține Harvard Health Publishing.

Valorile hipertensiunii arteriale s-au schimbat. Mai precis, au devenit mai „cuprinzătoare”, astfel încât și cei care până ieri erau normotensivi, astăzi sunt hipertensivi, potrivit noilor orientări emise de Asociația Americană a Inimii, Colegiul American de Cardiologie și alte 9 organizații de sănătate.

Experții au coborât numerele la 130/180 mmHg. Valorile anterioare erau de 140/90 mm Hg pentru persoanele sub 65 de ani și 150/80 mmHg pentru cei cu vârsta peste 65 de ani.

Acest lucru înseamnă că 70-79% din bărbații de 55 de ani+ sunt astăzi clasificați drept hipertensivi, inclusiv cei a căror tensiune arterială era considerată până acum sănătoasă.

Ce anume i-a determinat pe experți să modifice numerele și să redefinească hipertensiunea arterială?

Valorile stabilite pentru diagnosticarea hipertensiunii arteriale nu sunt actualizate la intervale regulate. În schimb, ele pot fi modificate atunci când există suficiente dovezi noi care arată că valorile vechi nu mai sunt corecte sau relevante, susține dr. Paul Colin, medic endocrinolog la Brigham and Women’s Hospital.

Scopul acestor modificări este să îi conștientizeze sau să îi determine pe oameni să abordeze hipertensiunea arterială mult mai devreme, dar și problemele asociate, precum un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dovezi noi din studii 

Noile orientări emise de organizațiile de sănătate din America au la baza un studiu realizat în anul 2017, numit SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial), care a inclus peste 9.000 de adulți cu vârsta peste 50 de ani cu tensiune arterială sistolică de 130 mmHg sau mai mare și cu cel puțin un factor de risc pentru boli cardiovasculare.

Cercetătorii au dorit să afle dacă tratarea tensiunii arteriale sistolice la un număr mai mic (120 mmHg) are efecte mai bune decât ținta standard de 140 mmHg.

Rezultatele au arătat că fixarea valorii tensiunii arteriale sistolice la maxim 120 mmHg a redus șansele producerii unui atac de cord, a insuficienței cardiace sau a accidentelor vasculare cerebrale pe o perioadă de 3 ani.

Alte modificări

Există și alte modificări care vin la pachet cu noile numere ale tensiunii arteriale. Experții au eliminat categoria „pre-hipertensiune”, care însemna o tensiune arterială sistolică de 120-139 mmHg sau o tensiune arterială diastolică de 80-89 mmHg.

Persoanele cu aceste valori care se încadrau la pre-hipertensiune sunt astăzi incluși în categoria persoanelor cu tensiune arterială mare (tensiune sistolică de 120-129 mmHg sau diastolică sub 80) sau în categoria de „hipertensiune arterială de gradul 1” (tensiune sistolică de 130-139 mmHg sau diastolică de 80-89).

Valoarea de 140/90 mmHg sau mai mare indică, după noile reglementări, hipertensiune arterială de gradul 2. Peste aceste valori înseamnă deja o criză de hipertensiune.

Recomandări pentru „noii” hipertensivi

Cea mai mare problemă o constituie persoanele cu vârsta de 65 de ani, sau peste, care dintr-o dată sunt diagnosticate cu hipertensiune arterială, dat fiind că noua valoare „normală” este cu 20 de puncte mai mică decât înainte.

Vor primi acești oameni în mod automat medicamente? Nu neapărat. Ei trebuie să consulte medicul, care în primă instanță îi pot sfătui să facă unele schimbări în stilul de viață și în dietă: să facă mai multă mișcare fizică, să scadă în greutate, să adopte o dietă benefică pentru inimă, precum dieta Mediteraneană sau dieta DASH, spune dr. Conlin.

În hipertensiunea arterială de gradul 1 se recomandă medicamente doar dacă persoana în cauză a suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral, sau dacă riscul unui atac de cord în următorii 10 ani este mai mare de 10%.

Noile reglementări încurajează monotorizarea tensiunii arteriale cu scopul prevenirii unor complicații ulterioare. Specialiștii recomandă măsurarea tensiunii arteriale acasă, în mod regulat. În acest scop, trebuie evitat consumul de băuturi cofeinizate sau alcoolice cu 30 de minute înainte de test.

Sursă: Harvard Health Publishing, Reading the new blood pressure guidelines: https://www.health.harvard.edu/heart-health/reading-the-new-blood-pressure-guidelines

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.