5 lucruri importante de reținut din cel mai mare studiu pe simptomele de MENOPAUZĂ

Cel mai amplu studiu realizat vreodată pe femeile la menopauză se numește SWAN (Study of Women’s Health Across the Nation). Cercetătorii au început să monotorizeze peste 3.000 de femei din SUA pe la mijlocul anul 1990, cu scopul de a evalua simptomele pe care le experimentează femeile în perioada de premenopauză, menopauză și postmenopauză.

Femeile participante aveau în jur de 40-50 de ani la începutul studiului, toate aflându-se în perioada de premenopauză. Au fost urmărite în fiecare an în prima decadă, fiind contactate și ulterior anual pentru actualizarea informațiilor.

Studiu menopauza

Cele mai multe date despre simptomele care însoțesc perioada de perimenopauză și menopauză provin din studiul SWAN. Cercetătorii continuă să exploreze informațiile oferite de aceste studiu.

Oamenii de știință folosesc datele din acest studiu pentru a înțelege starea de sănătate a femeilor de vârstă medie dincolo de problemele cauzate de menopauză, precum densitatea minerală osoasă sau factorii de risc cardiovasculari.

Iată care sunt 5 din cele mai importante informații din studiul SWAN

1. Majoritatea simptomelor de menopauză apar târziu

Perimenopauza este denumirea dată acestei perioade de dinainte de menopauză, când ciclurile menstruale au început să devină neregulate. O femeie se află în mod oficial la perimenopauză atunci când mai multe ciclurile menstruale încep cu o săptămână mai înainte sau mai târziu decât de obicei, iar aceste lucru se petrece deja de câteva luni.

Femeile care au o pauză de 60 de zile între menstruații se află deja în ultima etapă a perimenopauzei. Această fluctuație menstruală poate dura ani întregi până când se apropie menopauza propriu-zisă. Menopauza se instalează în momentul în care se împlinește 1 an fără menstruații deloc.

O descoperire consistentă a studiului este că cele mai multe simptome încep să se manifeste în această ultimă perioadă a perimenopauzei. Bufeurile, tulburările de dispoziție, uscăciunea vaginală și problemele de somn nu cauzează probleme la început, însă ele debutează de regulă odată cu ultima etapă a perimenopauzei.

2. Exercițiile fizice înrăutățesc bufeurile

Un procent de până la 80% din femei raportează bufeuri sau valuri intense de căldură în perioada de tranziție spre menopauză. Nu se știe însă ce anume cauzează aceste simptome. Multe femei s-au plâns că exercițiile fizice ar fi factorul declanșator.

Studiul SWAN a arătat că femeile sunt mai predispuse la bufeuri după ce fac exerciții fizice, însă experimentează aceste simptome și în alte situații. Autorii au concluzionat că modul de percepere și interpretare a simptomelor are un rol-cheie în relația dintre activitatea fizică și raportarea bufeurilor.

Cercetătorii le sfătuiește pe femei să perceapă căldura internă ca fiind provocată de mișcarea fizică, și nu de menopauză. Acest lucru le poate ajuta să practice sport în continuare.

3. Bufeurile care perturbă somnul pot cauza depresie

Femeile sunt mai predispuse la depresie în ultima fază a perimenopauzei. Cercetătorii s-au întrebat dacă acest lucru se datorează fluctuațiilor hormonale sau altor cauze.

Rezultatele studiului SWAN arată un răspuns parțial. Femeile care experimentează bufeuri care le afectează somnul de noapte au un risc mai mare de a deveni deprimate. Se știe foarte bine că somnul are o influență importantă asupra stării de spirit.

4. Schimbările hormonale, nu doar vârsta înaintată, duc la creșterea în greutate

Înainte de studiul SWAN, cercetătorii credeau că femeile de vârstă medie au tendința de a se îngrășa doar din simplul motiv că înaintează în vârstă.

Analiza din 2012 a acestui studiu a arătat că există anumiți factori menopauzali specifici asociați cu dezvoltarea obezității, inclusiv cu creșterea nivelurilor hormonilor androgeni.

Greutatea corporală afectează modul în care o femeie experimentează menopauza. Studiul SWAN a arătat că femeile cu un indice de masă corporală mai mare au parte de o înrăutățire a simptomelor vasomotorii (bufeuri) pe măsură ce trec prin menopauză.

Creșterea gradului de activitate fizică poate preveni excesul ponderal.

5. Femeile de diferite etnii au simptome diferite

Studiul SWAN a inclus femei de diferite etnii. Aproape 50% din participante au fost albe, iar peste un sfert afro-americane. Circa 10% din ele erau japoneze, chineze și hispanice. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să evalueze simptomele pe diferite grupuri.

Rezultatele au arătat că femeile afro-americane au tendința de a experimenta sângerări menstruale mai puternice, în timp ce femeile hispanice din America Centrală au cele mai mari rate de bufeuri.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘9939, 9119, 4603, 11037′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Meryl Davids Landau, 5 Things We’ve Learned From the Most Important Menopause Study, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/menopause/things-weve-learned-about-menopausal-symptoms-from-menopause-research/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.