Ce simptome cauzează OSTEOPOROZA

Osteoporoza a fost denumită în secolul al XX-lea ca o tulburare scheletică în care microarhitectura țesutului osos se deteriorează, microarhitectura osului se modifică și densitatea minerală scade.

În consecință, este redusă rezistența oaselor la traume. De aceea, la persoanele cu osteoporoză, care au oasele foarte fragile, un simplu strănut poate declanșa o fractură.

Osteoporoza simptome

Osteoporoza – produce simptome?

Osteoporoza este considerată o boală silențioasă, deoarece până la producerea unei fracturi nu există alte simptome specifice după care poate fi identificată.

Cu toate acestea, asemenea altor boli mediate de osteoclaste, osteoporoza provoacă dureri, dar într-o măsură mai mică. Uneori, durerile sunt atât de ușoare, încât trec neobservate. În multe cazuri, durerile de spate (inclusiv lumbago) pot avea o cauză osteoporotică.

Cele mai evidente semne de osteoporoză sunt creșterea cifozei toracice (curbarea coloanei vertebrale în partea superioară) și scăderea în înălțime.

Din cauza faptului că are puține manifestări clinice și adeseori insesizabile, osteoporoza este o boală greu de diagnosticat. De cele mai multe ori, o persoană descoperă că are osteoporoză atunci când experimentează o fractură osteoporotică.

Osteoporoza – factori de risc

Medicii trebuie să fie atenți la factorii de risc pentru dezvoltarea acestei boli. Osteoporoza este mai frecventă în următoarele cazuri:

– la femei, îndeosebi la începutul menopauzei premature
– la persoanele cu vârsta înaintată
– la persoanele cu un istoric familial
– la persoanele care au mai avut fracturi osteoporotice
– la persoanele cu un aport scăzut de calciu și vitamina D3
– la persoanele cu o expunere redusă la lumina soarelui (necesară pentru producția de vitamina D3)
– la persoanele cu probleme de absorbție a nutrienților sau a alimentelor
– la persoanele care consumă în mod excesiv cafea, alcool sau tutun
– la persoanele sedentare
– la persoanele care iau anumite medicamente (anticonvulsive sau glucocorticoizi)
– la persoanele cu artrită reumatoidă sau alte boli sistemice inflamatoare

Este recomandat ca femeile cu vârsta de peste 65 de ani să facă în mod regulat testul de densitate osoasă. Examinarea este nedureroasă. Se realizează la nivelul coloanei vertebrale sau a șoldului, și arată dacă este prezentă osteoporoza sau ostepenia (precursoarea osteoporozei).

Acest test poate fi efectuat mai devreme de vârsta de 65 de ani de către persoanele cu risc, menționate mai sus.

 

Surse:

1. Does osteoporosis cause any symptoms? Harvard Health Publishing, Harvard Medical School https://www.health.harvard.edu/womens-health/does-osteoporosis-cause-any-symptoms
2. Márcio Passini Gonçalves de Souza. OSTEOPOROSIS DIAGNOSIS AND TREATMENT. Rev Bras Ortop. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4799095/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]