ALIMENTAȚIE și tratament NATURIST pentru cei cu SINUZITĂ – dr. Constantin Milică

Eliminarea tuturor factorilor care declanșează sau înrăutățesc simptomele sinuzitei este extrem de importantă în controlul acestei afecțiuni. Sinuzita începe să-și facă simțită prezența odată cu începutul toamnei.

La baza infecțiilor sinuzale stă inflamația sinusurilor, care împiedică eliminarea eficientă a mucusului. Din acest motiv este indicat să se bea câte mai multe lichide și să se adopte o dietă cât mai naturală, bazată pe alimente anti-inflamatoare și bogate în vitamina C.

Remedii Sinuzită

Remedii Sinuzită

Hidratarea optimă îmbunătățește funcția celulelor albe de sânge, care ajută sistemul imunitar să combată infecția existentă. Lichidele (îndeosebi cele calde) ajută totodată la subțierea mucusului și eliminarea acestuia mult mai rapid.

Trebuie evitat băuturile îndulcite, care nu fac decât să întârzie vindecarea, din cauza faptului că împiedică celulele albe să ucidă bacteriile.

Alimentația în sinuzită

Profesorul doctor Constantin Milică recomandă un repaus alimentar de 2-3 zile, timp în care se vor consuma doar lichide: sucuri proaspete, preparate în casă (ex. morcov, rădăcină de ghimbir, lămâie) și ceaiuri din plante antiinflamatoare (mușețel, cimbrișor).

După aceste zile de post de alimente solide, se vor introduce treptat fructe și legume:

– apă caldă cu lămâie, administrată dimineața, înainte de micul-dejun
– suc de orz verde
– spanac
– varză albă
– ridiche neagră
– hrean ras cu suc de lămâie (1 linguriță dimineața și una seara)
– boabe de ienupăr

Din alimentația zilnică trebuie excluse (cel puțin o perioadă de timp) carnea, grăsimea animală, produsele rafinate (zahărul alb, făina albă, orezul alb), pâinea albă, cartofii, dulcețurile.

Dieta trebuie să conțină alimente bogate în acizi grași Omega-3, care au proprietăți antiinflamatoare, precum, pește (somon, hering, sardine, ton), alimente bogate în antioxidanți (fructe de pădure, sfeclă roșie, morcovi, broccoli, verdețuri) și alimente cu efecte anti-infecțioase, precum usturoi și ghimbir.

Este important și repaosul într-o cameră bine aerisită dar încălzită, fără praf sau fum de țigară, fără animale sau plante cu un parfum intens.

→ Remedii pentru sinuzită – dr. Constantin Milică

– Seara se fac inhalații cu infuzie de coada-șoricelului, mușețel, mentă, cimbrișor, salvie, ceapă, sare de mare, cetină de pin, lavandă, măghiran;

– Se aplică pe zona sinusurilor comprese cu apă caldă, cu ceapă tocată mărunt, cu sare sau mălai;

– Se aplică local cataplasme cu frunze zdrobite de varză, cartofi cruzi rași, coada-calului, tătăneasă și se lasă să acționeze peste noapte

Băi calde de șezut (2 pe săptămână) și băi de picioare alternative (calde-reci)

– Se beau infuzii din coada-șoricelului, flori de mușețel, trei-frați-pătați, răchitan, salvie (câte 1 cană, de 2-3 ori pe zi)

– În focare de infecții, se recomandă ceaiul de gălbenele, crețișoară, coacăz negru și răchitan (câte 2-3 căni pe zi).

Surse articol:
1. http://www.farmacia-verde.ro/2011/03/30/tratamente-naturiste-pentru-doua-boli-de-toamna-sinuzita-si-traheita/
2. http://www.livestrong.com/article/272195-foods-to-eat-to-cure-sinus-infections/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.