Analizele de sânge nu pot depista corect lipsa de MAGNEZIU din corp. Iată ce teste trebuie să faceți

Magneziul este probabil cel mai important mineral din corp, utilizat de fiecare organ în parte, în special de mușchi, inimă și rinichi. Cei care se plâng adesea de spasme musculare, tremurul pleoapei, bătăi neregulate ale inimii și stări inexplicabile de oboseală și slăbiciune, pot avea un nivel scăzut de magneziu.

Cum Se Testează Corect Lipsa de Magneziu

Cum Se Testează Corect Lipsa de Magneziu

Lipsa de magneziu, numită și deficiența „invizibilă”

Este foarte posibil să aveți lipsă de magneziu dar să nu știți, deoarece testele de sânge nu indică acest lucru. Dacă v-ați făcut analize de sânge recent și nivelul magneziului a ieșit bun dar totuși aveți simptome specifice unei carențe, nu vă încredeți prea mult în rezultate.

Verificarea nivelului de magneziu din sânge (magneziul seric) nu este deloc relevantă pentru depistarea unui posibil deficit, deoarece doar 1% din totalul de magneziu din corp este distribuit în sânge. Din acest motiv, lipsa de magneziu a mai fost numită „deficiența invizibilă”.

Cea mai mare parte a magneziului (99%) este stocată în interiorul celulelor, în oase și mușchi, unde este utilizat pentru numeroase funcții biologice.

Cum putem afla dacă avem lipsă de magneziu

1.  Spre deosebire de magneziul seric, testul RBC este mai bun deoarece arată nivelul acestui mineral din interiorul celulelor roșii de sânge din fluxul sangvin. Însă nici acesta nu este suficient de precis, deoarece nu poate analiza nivelul magneziului din țesuturi, unde acest mineral este prezent în cea mai mare cantitate.

2. Mult mai relevantă este testarea magneziului intracelular, adică din interiorul celulelor. Este considerată singura măsură clinică semnificativă pentru depistarea corectă a deficitului de magneziu din corp. Există un test sublingual, în care se recoltează mostre din celulele de sub limbă și obraji. Dificultatea constă în găsirea unui laborator unde se poate face acest test și un medic care să interpreteze rezultatele.

Alimente Bogate în Magneziu

Alimente Bogate în Magneziu

3. Mai este și testul de toleranță, prin care medicul administrează o doză de magneziu într-o anumită cantitate și ulterior analizează probele de urină pentru a determina cât magneziu a fost eliminat din corp și cât a fost păstrat. Dacă organismul reține o cantitate mare din magneziul administrat, înseamnă că avea o nevoie mare de acest mineral și că există o carență.

Ultimele două teste sunt relativ rare.

Cel mai bun test

Unii experți spun că nici un test nu este relevant pentru diagnosticarea deficitului de magneziu, deoarece nivelurile de magneziu din corp se modifică foarte repede (de la minut la minut și de la oră la oră), odată cu nevoile corpului de acest mineral. Nivelul magneziului poate să scadă foarte ușor după o oră în trafic, sau după o altă situație stresantă.

De asemenea, mai există și probleme legate de absorbție, care trebuie luate în calciu. Absorbția magneziului poate fi afectată de numeroși factori.

4. Cea mai ușoară cale de a determina lipsa de magneziu este să îi prezentați medicului simptomele pe care le aveți. Faptul că foarte mulți doctori prescriu magneziul pentru diferite afecțiuni, fără să ceară un test înainte înseamnă că magneziul este un mineral foarte sigur, fără efecte secundare.

Iată câteva simptome asociate cu lipsa de magneziu:

– dureri de cap frecvente, amețeală
– anxietate, griji, nervozitate, frustrare, furie, depresie
– dificultăți de concentrare, dificultate de a învăța, uitare, confuzie, senzație de copleșire, singurătate, izolare
– scăderea randamentului la locul de muncă, oboseală accentuată, slăbiciune
– spasme musculare, tremur al buzelor și al mâinilor
– dureri de gât și de spate
– transpirație, roșire
– mâini și picioare reci, gură uscată
– sughiț frecvent, atacuri de panică
– arsuri stomacale, dureri de stomac, greață, flatulență, constipație, diaree
– leziuni herpetice, mâncărimi,
– dificultate respiratorie, răceli frecvente, infecții
– atacuri alergice frecvente,
– dureri în piept, palpitații, puls rapid
– urinări frecvente
– apetit crescut sau redus, pierdere sau creștere în greutate fără o dietă anume
– insomnie, coșmaruri

Lista completă a simptomelor care indică o lipsă de magneziu.

În țările UE, doza recomandată de magneziu este 300-400 mg pe zi. Putem găsi acest mineral în verdețuri, semințele de dovleac, cereale integrale, pește, avocado, bananele, stafidele, mere, ananas, toate tipurile de nuci, orezul brun și lintea.

Surse:
http://www.easy-immune-health.com/magnesium-level.html
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/01/19/magnesium-deficiency.aspx
http://www.mymagnesiumdeficiency.info/how-to-test-for-magnesium-deficiency/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Care este cel mai bun magneziu ?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.