SCORȚIȘOARA reduce durerile menstruale și sângerarea (studii)

Durerea resimțită în timpul ciclului menstrual poate fi mai intensă decât în mod normal la unele femei. Cunoscută sub numele de dismenoree, această problemă poate afecta calitatea vieții încât unele femei sunt nevoite să apeleze la antiinflamatoare.

Scorțișoara Dureri Menstruale

Scorțișoara Dureri Menstruale

Antiinflamatoarele nesteroidiene, mai ales când sunt folosite în doze mari, pot avea efecte secundare dăunătoare. Noile studii au arătat că scorțișoara poate fi o alternativă eficientă și sigură pentru reducerea menstruațiilor dureroase.

Scorțișoara vs. Ibuprofen 

Un studiu dublu-clinic realizat la Universitatea de Științe Medicale Ilam din vestul Iranului a comparat efectele scorțișoarei cu cele ale ibuprofenului în tratamentul dismenoreei primare.

Femeile care au participat la acest studiu au fost împărțite în trei grupuri. Un grup a primit capsule de 420 mg de scorțișoară, un grup a primit capsule cu 400 mg de Ibuprofen, iar grupul de control a primit placebo – capsule goale cu amidon. Cercetătorii au monotorizat intensitatea și durata durerii în primele 72 de ore ale ciclului menstrual.

Rezultatele au arătat că scorul mediu al intensității și al duratei durerii la grupurile care au primit Ibuprofen și scorțișoara au fost mai mici decât în cazul grupului placebo.

La 4 ore după tratament, nu existau diferențe între grupul cu scorțișoară și grupul placebo. La 8 ore, severitatea durerilor la grupul cu scorțișoară a fost semnificativ mai mică decât la grupul cu placebo.

La diferite intervale de timp, severitatea durerilor la femeile care au primit Ibuprofen a fost mai mică decât la femeile care au primit scorțișoară sau placebo.

Scorțișoara reduce durerea fără efecte secundare

Deși scorțișoara nu este la fel de eficientă ca Ibuprofenul, a produs o reducere importantă a durerilor menstruale comparativ cu femeile care au primit capsule goale, fără efecte secundare. Acest lucru înseamnă că scorțișoara poate fi considerată un remediu sigur și eficient în tratamentul dismenoreei primare.

Un alt studiu, susținut tot de Universitatea de Științe Medicale Ilam din Iran a arătat că scorțișoara poate reduce și alte simptome neplăcute asociate cu dismenoreea, precum sângerările menstruale abundente, greața și voma.

Durerile menstruale sunt deseori cauzate de o creștere a producției de prostaglandine pro-inflamatorii (PGF2). Uleiul esențial de scorțișoară conține 2 compuși care au efecte antispasmodice și antiinflamatoare – cinamaldehid și eugenol. Aceștia pot reduce sinteza prostaglandinelor.

Masajul cu un amestec de uleiuri esențiale – scorțișoară, cuișoare, trandafir și lavandă, diluate cu ulei vegetal s-a dovedit eficient în reducerea duratei și severității durerilor menstruale, și a cantității de sânge menstrual eliminat. Participantele la acest experiment au primit câte un masaj pe zi, timp de 7 zile înainte de menstruație.

Într-un alt studiu, cercetătorii au comparat efectele scorțișoarei și ghimbirului asupra durerilor musculare, și au descoperit că scorțișoara a redus nivelul unui compus inflamator și durerea musculară.

Care scorțișoară este mai bună

În acest caz, cel mai bun tip de scorțișoară este Scorțișoara de Ceylon (Cinnamomum zeylanicum), și nu Scorțișoara chinezească (Cinnamon cassia). Ca în cazul tuturor tipurilor de uleiuri esențiale, nu este indicat să aplicați uleiul esențial de scorțișoară direct pe piele nediluat în prealabil într-un ulei vegetal – de floarea-soarelui, de măsline, de migdale etc).

Contraindicații

Nu consumați scorțișoară în doze mari, și nu înghițiți pulberea ca atare, ci doar diluată sau amestecată cu alimente. Scorțișoara nu este indicată pe perioada sarcinii, copiilor sub 2 ani, și nici persoanelor alergice sau cu intoleranță la condimente.

.

Surse:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26023601
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443385/#

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.