Abuzul de BICARBONAT de SODIU produce efecte secundare grave

Cele mai frecvente rapoarte de caz asociate cu toxicitatea bicarbonatului de sodiu sunt legate de utilizarea excesivă a acestuia ca antiacid, în special în acidoza metabolică.

Bicarbonat de Sodiu - Efecte Secundare

Bicarbonat de Sodiu – Efecte Secundare

În ciuda faptului că este atât de des utilizat sub formă orală, în literatura medicală nu nici un raport legat de toxicitatea ingerării bicarbonatului de sodiu. Excepția o face cazul unui pacient cu trei spitalizări în 4 luni, toate fiind cauzate de administrarea excesivă a bicarbonatului de sodiu pe cale orală.

Un caz real

Deși acest ingredient a fost sugerat ca fiind sigur pentru acidoza metabolică, au fost semnalate cazuri de morbiditate atunci când acesta a fost utilizat în acest scop.

Cercetătorii finlandezi au semnalat cazul unui pacient care a ingerat bicarbonat de sodiu în cantități mari timp de 40 de ani, pentru ameliorarea simptomelor de dispepsie alcoolică (declanșată de consumul de băuturi alcoolice). În timpul ultimul an, bărbatul a folosit mai mult de 50 de grame pe zi.

Acesta s-a prezentat la spital cu alcaloză metabolică, convulsii epileptice, hematom subdural, hipertensiune și rabdomioliză și insuficiență renală în fază finală, pentru care a avut nevoie de tratament continuu de hemodializă intermitentă.

Pentru a-și reveni, pacientul a fost primit în secția de terapie intensivă, unde a fost tratat cu:

– soluție salină normală intravenoasă
– o înlocuire intravenoasă de clorură de potasiu
– insulină

Nu a mai avut evenimente cardiace, iar nivelul electroliților a fost readus la normal în cursul a 3 zile. În 6 zile, a fost externat, cu recomandarea de a nu mai consuma bicarbonat de sodiu

Vezi si : Bicarbonat de Sodiu cu Apă – Efecte Secundare și Contraindicații 

Riscurile administrării excesive de bicarbonat de sodiu

– Alcaloza metabolică (creșterea pH-ului peste valoarea normală)
– Hipernatremie (creșterea nivelului de sodiu peste limita normală în plasma sangvină)
– Hipertensiune
– Ruptură gastric
– Hiporeninemie
– Hipokaliemie (scăderea potasiului sub valorile normale)
– Hipocloremie (diminuarea cantităţii de clor din sânge)
– hipovolemie intravasculară (șoc hipovolemic, insuficiență circulatorie acută)

Întreruperea bruscă a administrării excesive de bicarbonat de sodiu poate cauza hiperkaliemie, hipoaldosteronism, perturbarea metabolismului calciului și fosforului.

Surse:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8285975
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3785353/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Toate sant bune , daca sant folosite cu masura!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.