Răceală, gripă, tuse – leacuri din bătrâni, eficiente și astăzi

Ne-am obișnuit în mod greșit să credem că ceea ce poate combate o răceală sau gripă se găsește doar într-o pastilă sau într-un produs ambalat ca un medicament.

Bunicii și străbunicii noștri se tratau cu ingredientele pe care le aveau la îndemână, binecunoscând puterea terapeutică a alimentelor. 

Răceală

Leacuri răceală, gripa si tuse

Leacuri pentru răceală, gripă și tuse

După atâtea generații, leacurile băbești, așa cum le numim astăzi, rămân la fel de eficiente. Remediile de mai jos nu fac parte doar din medicina populară românească.

Compresă cu nucșoară pentru tuse și congestie

Se unge o bucată de pânză cu vaselină de la farmacie, în strat cât mai gros, apoi se presară pe deasupra ½ linguriță de nucșoară măcinată sau pisată mărunt. Se tipărește puțin ca să intre în vaselină.

Compresa astfel pregătită se aplică pe piept, și eventual se mai pune o compresă la fel pe spate. Se leagă cu un fular de lână.

Whiskey cu miere și lămâie pentru dureri în gât și tuse

Puneți 50 ml de whiskey, 1 lămâie tăiată felii, 1 lingură de miere și câteva frunze mentă (dacă aveți) într-un ibric. Lăsați amestecul să se încălzească la foc mic, până când începe să sfârâie. Turnați lichidul într-o ceașcă de cafea și sorbiți cu înghițituri mici.

Gargară cu echinacea pentru dureri în gât

Amestecați ½ linguriță de tinctură de echinacea cu 1 pahar de apă. Face gargară cu această soluție, iar la final înghițiți soluția.

Rețetă anti-răceală

Amestecați ½ ceașcă de suc de lămâie cu 2 linguri de oțet de mere, 1 cățel de usturoi zdrobit, 1 linguriță de ghimbir ras și 1 praf de cayenne (sau piper roșu). Consumați acest mix fierbinte, renumit pentru proprietățile sale antibiotice naturale care ajută la curățarea mucusului și tratarea tusei umede.

Ceai condimentat pentru congestie nazală sau a pieptului

Amestecați 400 ml de ceai de mușețel fierbinte cu ½ ceașcă de oțet de mere (eventual cu Vitamina C dacă găsiți) și ½ linguriță de cayenne (sau piper roșu). Luați câte 1 lingură la fiecare 15 minute, până se termină tot amestecul. Puteți adăuga și 1 linguriță de miere.

Ceai de ghimbir cu cayenne pentru bronșită și gripă

Tăiați felii o bucată de rădăcină de ghimbir de 6 cm, și puneți feliile într-un ibric cu 3 căni de apă. Lăsați la foc mic 20 de minute, pentru a se încălzi (fără să clocotească). Luați vasul de pe foc, adăugați sucul de la ½ lămâie, 1 praf de cayenne (sau piper roșu) și miere, după gust.

Ceai de scorțișoară cu miere pentru răceli

Puneți 1 cană de apă la fiert. Adăugați ¼ linguriță de scorțișoară. După ce s-a răcorit, adăugați 2 linguri de miere și amestecați. Beți câte o astfel de cană de ceai de 3-4 ori pe zi, timp de 2-3 zile.

Ceai de semințe pentru răceală

Amestecați într-un borcănel ¼ ceașcă de semințe de coriandru cu 1 lingură și jumătate de semințe de chimen, 1 lingură și jumătate de semințe de semințe de fenicul, ¼ linguriță de semințe de schinduf, toate măcinate.

Puneți 1 cană de apă la fiert și adăugați 1 lingură și jumătate de amestec de semințe măcinate de mai sus. Lăsați la fiert 3-4 minute, apoi adăugați 2 linguri de lapte. Mai lăsați să dea un clocot, apoi strecurați.

După ce s-a răcorit, adăugați 1 linguriță de miere de albine. Beți acest ceai zilnic, până la dispariția simptomelor.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Intr-adevar, bunicii si strabunicii nostri se tratau cu ce aveau la indemana,adica nucsoara,whisky,ghimbir,praf de cayenne…

  2. Inainte de sinteza chimica si medicamente a fost NATURA…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.