Stenoza mitrala – cauze, simptome, tratament

Stenoza mitrala este o afectiune cardiaca valvulara, des intalnita, ce se caracterizeaza prin aparitia unui obstacol la trecerea sangelui din atriul stang spre ventriculul stang, cu dilatarea atriului stang, hipertensiune pulmonara si insuficienta cardiaca dreapta. Dispneea, hemoptizia si embolia arteriala reprezinta simptomele majore ale acestei afectiuni. Diagnosticul se pune pe baza electrocardiogramei si ecografiei cardiace. Tratamentul  de electie este  chirurgical.

inima-660x375

Etiologiestenoza mitrala

Reumatismul articular acut este cea mai frecventa cauza a stenozei mitrale. Acesteia i se adauga defectele valvulare congenitale, calcifierea inelului mitral, miocardita infectioasa, etc. In ceea ce priveste pacientii, afectate sunt mai des femeile, datorita predispozitiei genetice.

Din punct de vedere a etiologiei, se disting doua tipuri de stenoza mitrala:

  • stenoza mitrala organica, in care valva mitrala este remaniata conjunctiv
  • stenoza mitrala functionala, in care valva mitrala nu este remaniata, dar cantitatea de sange care ajunge trece din atriu in ventricul este semnificant mai mica. In acest caz, etiologia este speciala, fiind incrimitante alte afectiuni precum blocul artio-ventricular, insuficienta aortica severa, insuficienta mirtala acuta, etc

In stenoza mitrala de cauza reumatismala, valva mitrala apare fibrozata si calcifiata, prezentand ingrosarea si fuzionarea cordajelor cu tesut fibros, ceea ce va face imposibila functionarea sa normala.

Simptome

Stenoza mitrala vine cu o serie de simptome ce pot fi usor puse in evidenta si care, atunci cand sunt prezente toate, poate sa propuna diagnosticul corect.

  • Dispneea, este determinata de hipertensiunea pulmonara si se insoteste cu tuse si resperatie suieratoare. Atunci cand se insoteste de factori precipitanti, precum anemia, hipertiroidia, febra, efortul fizic, emotional sau intelectual, creste foarte mult riscul de edem pulmonar acut. Atunci cand stenoza mitrala este stransa, adica cantitatea de sange care ajunge in ventriculul stang este foarte mica, dispneea poate sa apara la eforturi foarte mici si chiar si in repaus.
  • Hemoptizia, adica eliminare pe cale orala de sange din cavitatea pulmonara. Acest simptom este provocat de ruprea capilarelor alveolare. Acest simptom se prezinta sub forme diferite, in functe de gravitatea stenozei mitrale si mai ales de gravitatea problemelor pulmonare pe care le poate produce
  • Embolia sistemica este un alt simptom des intalnit si foarte periculos. Formarea unui tromb in atriul stang si migrarea lui in ciruculatia sistemica prin artera aorta, poate sa restrictioneze, la un moment dat circulatia, provocand o asa-zisa embolie, care in functe de localizare si gravitate poate pune viata in periocol.

Diagnostic

Stenoza mitrala poate fi usor de diagnosticat, venind cu o serie de partricularitati atat in ceea ce priveste ascultatia cardiaca cat si modificarile aparute la ECG. Astfel diagnosticul, se pune usor, pe baza simptomatologiei, ascultatiei cardiace si a ECG-ului si se confirma cu ajutorul ecografiei cardiace.

Tratamentul – stenoza mitrala

In functie de gradul de afectare mitrala, tratamentul poate varia de la masuri minim invazive, pana la inlocuirea totala a valvei mitrale. Orice masura terapeutica impusa in aceast caz este de urgenta, pentru stoparea eventualelor complicatii.

In cazul unei embolii sau a manifestarii edemului pulmonar acut, mai intai se trateaza complicatia, dupa care se intervine chirurgical in remanierea problemei cardiace.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Am fost in aceasta situatie ,m-am operat acum sapte ani si ma simt bine.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.