Culoarea Urinei – Ce Boli Indică

Urina umană este unul din cele mai utile instrumente de diagnostic folosite încă de la începuturile medicinei. Culoarea, densitatea și mirosul urinei pot dezvălui indicii importante despre starea noastră de sănătate. În urină se pot citi eventualele boli sau predispoziții, ce am mâncat și cât de multe lichide consumăm.

Culoarea Urinei – Ce Boli Indică

Culoarea Urinei – Ce Boli Indică

Medicii spun că urina unei persoane sănătoase are o culoare galben deschisă. Culoarea urinei poate varia de la alb la galben închis, roșu, maro, sau negru, în funcție de schimbările în bine sau rău care au loc în corpul nostru.

Multe din substanțele care circulă în corpul nostru, inclusiv bacterii, infecții, exces de proteine sau zahăr își află drumul lor prin urină. Rinichii filtrează lichidul din alimentele pe care le consumăm. De aceea urina poate indica prezența unei boli sau a unui dezechilibru alimentar.

Modificarea culorii urinei

Urologii spun că urina are principalul scop de a elimina toxinele și de a preveni astfel bolile și infecțiile. În mod normal, culoarea urinei variază de la galben pal până la chihlimbar închis, în funcție de concentrația de urină. Atunci când observăm că urina și-a schimbat culoarea sau are un miros ciudat, cauza ar putea fi un aliment pe care l-am mâncat, sau poate fi ceva mai grav, cum ar fi o infecție sau cancer.

 Urină transparentă

Consumul de apă sau alte lichide în exces duce la decolorarea urinei până la o nuanță transparentă. Poate fi și semnul unui diabet.

 Urină alb-lăptoasă

Infecțiile tractului urinar pot transforma uneori urina într-o nuanță alb-lăptoasă, din cauza celulelor albe din sânge ale sistemului imunitar. Alte cauze ale urinei albicioase la culoare sunt: cristale de acid uric de la consumul de alimente bogate în purine, cum este heringul, carnea roșie (de mie, de vită, de porc), sau excesul de cristale de fosfat de hormoni paratiroidieni.

 Urina tulbure

Această indică de regulă o infecție urinară sau pietre la rinichi (litiază renală).

 Urina închisă la culoare

Atunci când urina capătă o culoare galben închis, aceasta poate însemna că în corpul nostru se află mai multe toxine decât ar trebui. Urina închisă la culoare este de asemenea semnul unei deshidratări a corpului din cauza unui consum insuficient de lichide.

 Urină portocalie

Există câteva medicamente care pot transforma urina în portocaliu: medicamente pentru tuberculoză, vitamine B, medicamente pentru infecții urinare. Consumul mare de morcovi sau sucul de morcovi poate da de asemenea urinei o tentă portocalie. Urina portocalie (însoțită de o îngălbenire a pielii și ochilor) poate fi însă și semnul unui icter.

 Urina roșie la culoare

Urina roșie poate varia de la o nuanță roz la roșu foarte închis. Pentru a afla dacă este sânge în urină se poate face un test medical simplu. Urina roșie poate fi semnul unor probleme ale sistemului urinar: pietre la rinichi, infecții ale vezicii urinare, cancer la vezica urinară sau hiperplazie benignă de prostată la bărbați.

• Sânge în urină

Sângele în urină indică o infecție urinară, pietre la rinichi sau în cazuri mai rare, cancer la rinichi. Efortul fizic intens poate duce de asemenea la sânge în urină. Studiile au arătat că exercițiile aerobice pot provoca distrugerea celulelor roșii din sânge.

Siclemia și talasemia sunt boli moștenite care afectează celulele roșii din sânge și hemoglobina. Acestea pot provoca hematuria. Urina poate deveni roșie și după consumul de sfeclă.

 Urina maro sau neagră

Atunci când urina devine maro, poate fi vorba despre anemie hemolitică, când excesul de bilirubină se acumulează în sânge din cauza unor boli de ficat (hepatită, ciroză, calculi biliari, tumori).

Melanomul, cel mai grav tip de cancer de piele poate provoca de asemenea modificarea în maro a urinei. Alimentele care pot transforma urina în maro sunt fasolea și rubarba.

• Urină purpurie

Ea apare atunci când cineva are cateter urinar.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. CULOARE URINEI LA FEL DEPINDE DE CE BEM ….DACA BEAU SUCURII NATURALE EU STIU DE SFECLA DE EXEMPLU PAI ATUNCII E O CULOARE…DACA BEAU ALT TIP DE LICHID…VA FII O ALTA CULOARE…ACUM CE FAC DACA AM URINA..ALBA TRE SA FUG LA MEDIC CA POATE CINE STIE POATE AM DIABET….SAU EU MAI STIU CE…anda..ya…MI SE PARE ABSURD ESTII CEA CEA BEII SI CE MANANCI…OMUL ESTE SANATOS DUPA STILUL LUI DA VIATA ….SI DUPA ALIMENTATIA PA ACRE O ARE.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.