Sucul de usturoi – remediu casnic pentru insomnie 

Usturoiul este o armă puternică împotriva bolilor de tot felul. Utilizările sale medicinale datează din Grecia Antică.

Un motiv în plus să mănânci usturoi este că reduce insomnia.

Sucul de usturoi - remediu casnic pentru insomnie 

Sucul de usturoi – remediu casnic pentru insomnie

Sucul de usturoi atenuează insomnia

Usturoiul a fost folosit în vechime pentru digestie, răceli, dureri de cap și insomnie. Acest aliment picant susține sănătatea sistemului cardiovascular și inhibă creșterea unor tipuri de cancer.

Autorul rus Mikhail Tombak susține că usturoiul poate ameliora insomnia cronică. Acesta recomandă o cură cu suc de usturoi proaspăt.

Se dă un cățel de usturoi prin presă și se extrage sucul. Acesta se pune într-un pahar. Se adaugă 100 ml de apă fiartă și se lasă la răcorit. Când lichidul este cald, se pune 1 linguriță de miere.

Consumați acest preparat câteva zile la rând. Autorul promite o revenire a corpului la un somn normal.

Citește și – Aveți probleme cu somnul ? Mâncați 2 căței de usturoi înainte de culcare

Apa poate fi înlocuită cu lapte – care are un efect relaxant natural. Usturoiul se fierbe în 250 ml de lapte pentru trei minute, apoi se strecoară. După răcorire se adaugă mierea.

Unii obișnuiesc să pună un cățel de usturoi sub pernă pentru a-i ajuta să doarmă mai bine. Usturoiul produce un efect calmant și totodată dezinfectează aerul din cameră.

Efectele usturoiului asupra somnului

Câteva studii au arătat o corelație pozitivă între aplicarea externă a usturoiului (sub formă de cremă) și îmbunătățirea ritmului circadian.

Într-un alt studiu, administrarea internă a usturoiului împreună cu exercițiile fizice au îmbunătățit controlul glucozei din sânge și somnul.

Citește și – Maceratul de usturoi – o rețetă din sec. 4 care curăță și regenerează organismul

Chiar dacă nu există multă știință în ceea ce privește efectele usturoiului asupra somnului, nu înseamnă că acest remediu nu este eficient.

Numeroase persoane susțin că usturoiul și ceapa le provoacă somn sau le ajută să adoarmă mai repede. Care ar putea fi mecanismele de acțiune?

Usturoiul conține zinc, magneziu și potasiu. Aceste minerale au fost asociate cu îmbunătățirea somnului. Un alt compus important din usturoi care induce relaxarea corpului este alicina.

Această enzimă este eliberată în momentul în care tăiem sau zdrobim usturoiul și îl lăsăm să stea la aer câteva minute înainte de a-l consuma.

Alicina îmbunătățește circulația sangvină, dilată vasele de sânge și ajută la scăderea colesterolului. Un experiment pe șobolani a arătat că usturoiul produce un efect relaxant în urma formării oxidului de azot. O persoană relaxată are mai multe șanse să adoarmă.

Citește și – Dificultăţi respiratorii – tratament naturist cu usturoi

Un alt mecanism posibil prin care usturoiul îmbunătățește somnul este ușurarea respirației. Mirosul său puternic ajută la curățarea căilor respiratorii. De acest efect pot beneficia mai cu seamă persoanele care sunt răcite sau suferă de apnee de somn și nu pot adormi din cauza respirației dificile.

Surse articol:

1. Snooze University, Garlic for insomnia – does it improve sleep? https://snoozeuniversity.com/garlic-for-insomnia/
2. Cody Gohl, Sleep remedies – garlic under your pillow: https://sleepopolis.com/education/sleep-remedies-garlic-under-your-pillow/
3. The Garlic Farm, Garlic for insomnia: https://www.thegarlicfarm.co.uk/growing/blog/garlic-for-insomnia-1
4. Mikhail Tombak, Sucul de usturoi, Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, p. 104

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.