Cum se măsoară corect tensiunea arterială acasă – greșeli semnalate de cardiologul Anamaria Balahura

Medicii recomandă pacienților hipertensivi să-și măsoare singuri tensiunea acasă. Însă este posibil ca această operațiune să se facă în mod greșit.

În consecință, valoarea indicată de aparat va fi una incorectă.

Cum se masoara corect tensiunea arteriala acasa - sfatul cardiologului

Cum se masoara corect tensiunea arteriala acasa – sfatul cardiologului: Jcomp

Monitorizarea tensiunii arteriale este extrem de importantă pentru pacienții hipertensivi, deoarece ea ajută la prevenirea unor evenimente nedorite și la ajustarea tratamentului medicamentos.

În cazul celor care suferă de hipertensiune arterială de multă vreme, măsurarea tensiunii trebuie să se facă cel puțin odată pe săptămână.

Citește și – Vasodilatatoare naturale – alimente care reduc hipertensiunea arterială

Cei care abia au fost diagnosticați și au început un tratament medicamentos trebuie să măsoare valorile tensiunii de 4 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială?

Dincolo de erorile pe care le poate da un tensiometru, pacientul însuși poate face anumite greșeli în măsurarea tensiunii arteriale, precum postura incorectă și momentul nepotrivit.

Inclusiv medicii și asistenții trebuie instruiți în acest sens, deoarece și aceștia pot greși.

Tensiunea arterială poate crește ușor în diferite condiții sau posturi. Tocmai aceste condiții trebuie evitate în momentul aplicării tensiometrului.

Dr. Anamaria Balahura, cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București are câteva recomandări la acest capitol.

Ce să (nu) faci înainte de măsurarea tensiunii

Pentru a obține o valoare reală a tensiunii arteriale, pacientul trebuie să stea în poziție de șezut, cu picioarele drepte.

Atunci când stăm picior peste picior, tensiunea arterială crește. Este la fel de important ca pacientul să fie relaxat și liniștit.

Măsurarea tensiunii arteriale nu se face imediat după consumul de cafea sau tutun. Trebuie să așteptați minim 30 de minute.

Luați-vă tensiunea doar după ce ați fost la toaletă. Dacă vezica este plină, tensiunea arterială poate crește.

Citește și – Plan de dietă de 7 zile pentru persoanele cu hipertensiune arterială

Un alt aspect, care ține de condițiile de mediu este temperatura din cameră. Aceasta trebuie să fie potrivită, nici prea ridicată, nici prea scăzută.

Mâna la care se atașează tensiometrul trebuie să fie la nivelul inimii, sprijinită pe un fotoliu sau pe masă. Nu țineți mâna suspendată în aer, deoarece acest lucru crește tensiunea.

„Abia după ce am stat 5 minute la temperatură corectă, în liniște și cu toate acele lucruri menționate anterior, putem să măsurăm o tensiune arterială corectă”.

Cum se aplică tensiometrul

Manșeta tensiometrului trebuie aplicată cu marginea inferioară la 2 degete de plica cotului. Măsurătoarea nu va fi corectă dacă strângeți manșeta prea tare sau o lăsați prea largă.

„Dacă încape cu dificultate un deget în manșetă, atunci suntem convinși că măsurătoarea este una potrivită”.

În timp ce aparatul merge nu trebuie să vă mișcați, nici să vorbiți. Stați liniștiți și așteptați.

Tensiunea poate fi diferită la cele două brațe. Recomandarea este să luați tensiunea doar la brațul la care aparatul indică o valoare mai mare.

Sursă articol: Pacientul 2.0, Ce să nu faci atunci când îți măsori tensiunea arterială: https://www.youtube.com/watch?v=UsCZ_g2m7-U&ab_channel=Pacientul2.0

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.