Oțet aromat cu efect digestiv – pentru mesele copioase de sărbători

Sărbătorile se apropie cu pași repezi și deja anticipăm răsfățul culinar care ne așteaptă.

Este bine să păstrăm moderația la masă. Însă apetitul este pe măsura preparatelor și de aceea este ușor să depășim măsura.

Otet aromat cu efect digestiv - pentru mesele copioase de sarbatori

Otet aromat cu efect digestiv – pentru mesele copioase de sarbatori

Prevenirea neplăcerilor digestive de sărbători

Pentru a preîntâmpina neplăcerile digestive care pot să apară în urma festinului de Crăciun, vă sfătuim să încercați rețeta de mai jos.

Este un oțet digestiv, care oferă mai mult suport intestinelor afectate de mesele copioase.

Indigestiile, balonarea, refluxul de acid, gazele intestinale, constipația sunt doar câteva probleme digestive cu care ne confruntăm de obicei de sărbători.

Citește și – Salata de sfeclă roșie curăță tubul digestiv, elimină toxinele, tratează anemia

Tulburările digestive ne afectează hormonii și starea generală de bine.

Oțetul digestiv prezentat mai jos poate fi servit la masa de sărbători în locul altor cocktail-uri, înainte și după masă. Acționează ca un scut la nivel gastrointestinal.

Oțet digestiv pentru sărbători – rețetă

Ingrediente

• 1 portocală
• ½ bulb de fenicul
• ½ cană de merișoare
• 4 semințe de cardamom
• 2 linguri de ghimbir ras
• 1 linguriță de scorțișoară măcinată
• 1 lingură de coajă de portocală bio
• 500 ml de oțet de mere natural
• miere, după gust

Mod de preparare

Puneți merișoarele într-un borcan de un litru. Zdrobiți-le cu o lingură de lemn. Adăugați bulbul de fenicul tăiat felii subțiri, ghimbirul și mirodeniile.

Otet digestiv pentru masa de sarbatori

Turnați oțetul și amestecați. Oțetul trebuie să acopere complet ingredientele. Închideți borcanul ermetic și lăsați-l să stea într-un loc întunecos câteva zile.

Perioada de macerare poate dura 1-7 zile. Strecurați oțetul într-un borcan curat. Adăugați mierea și omogenizați.

Oțetul digestiv se păstrează în frigider. Rezistă câteva luni bune.

Puneți 30 ml de oțet digestiv într-un pahar. Completați cu apă minerală și serviți băutura obținută.

Beneficiile oțetului digestiv

Oțetul de mere este unul din cele mai vechi remedii din lume. Acest agent conservant le face bine celor care au hipoaciditate stomacală și dificultăți digestive.

Potrivit cercetărilor recente, acesta menține zahărul și colesterolul din sânge la niveluri bune. Favorizează de asemenea scăderea greutății corporale.

Ghimbirul este unul din cele mai uzitate alimente pentru problemele digestive. Atenuează greața, răul de mișcare și deranjamentele stomacale.

Citește și – Terapia cu ghimbir pentru aprinderea „focului digestiv”

Studiile au demonstrat că ghimbirul are efecte gastroprotectoare și au confirmat utilizările sale milenare în indigestie.

Merișoarele sunt bogate în antioxidanți. Susțin digestia și inhibă apariția infecției cu Helicobacter pylori.

Studiile au arătat că ajută la reglarea zahărului din sânge. Cresc nivelul colesterolului bun și reduc răspunsul inflamator.

Scorțișoara stimulează digestia dacă este consumată înainte de masă. Are proprietăți antiinfecțioase, hipoglicemiante și hipocolesterolemiante. 

Apa minerală face această băutură efervescentă, dându-i un un caracter festiv, adecvat meselor de sărbători. Dacă nu puteți consuma apă minerală, folosiți apă caldă. Băutura va avea un efect mai calmant.

Citește și – Ceai digestiv pe care să îl bei după masa de seară

Nu aruncați reziduurile de merișoare, fenicul și ghimbir rămase după strecurare. Le puteți folosi la un ghiveci, un sos sau o tocăniță de legume.

Sursă articol: Hormones & Balance, Festive apple cider vinegar: https://hormonesbalance.com/recipes/festive-apple-cider-vinegar-digestive/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.