Cura cu ceapă pentru dizolvarea pietrelor renale din urați

Biologul și cercetătorul român Eugen Giurgiu dedică un capitol generos cepei și afecțiunilor pe care aceasta le tratează.

Una din ele este litiaza renală urică, adică pietrele la rinichi formate din urați.

Cura cu ceapa pentru dizolvarea pietrelor la rinichi din urati

Cura cu ceapa pentru dizolvarea pietrelor la rinichi din urati: Brgfx

Litiaza renală urică – cauze

Există mai multe tipuri de litiază renală: calcică, urică, oxalică și fosfatică. Primele două tipuri sunt cel mai des întâlnite.

Litiază cu urați apare din cauza excesului de acid uric care se acumulează și se transformă în pietre.

Consumul insuficient de apă, aportul crescut de proteine, deshidratarea organismului și supraponderalitatea sunt câți factori cauzatori.

Citește și – Chimenul negru micșorează și elimină pietrele la rinichi

Sunt și anumite boli care predispun la calculi renali cu urați, precum guta, diabetul de tip 2 sau diareea cronică.

Recomandări alimentare

Persoanele cu hiperuricemie, litiază renală urică sau gută trebuie să acorde o importanță deosebită dietei.

Se recomandă reducerea consumului de alimente care conțin proteine, pure și grăsimi, precum și excluderea băuturilor alcoolice. Cantitatea de carbohidrați și glucidele trebuie de asemenea diminuată.

Sunt mai multe alimente care favorizează dizolvarea pietrelor din urați. Ceapa este unul din ele. Ieftină, ușor accesibilă și gustoasă.

Cura cu ceapă pentru dizolvarea pietrelor din urați

Salata ceapa

Salata ceapa

Dr. Eugen Giurgiu recomandă pacienților să consume ceapa în stare crudă, sub formă de salată. Cantitatea indicată este 120 de grame pe zi.

Ceapa se taie mărunt și se stropește cu zeamă de lămâie. Această legumă contribuie la dizolvarea calculilor și totodată preîntâmpină formarea altor pietre.

În salata de ceapă se pot adăuga și alte ingrediente care ajută la sfărâmarea calcuilor renali. Ridichea neagră, varza, castravetele și busuiocul sunt câteva exemple.

Dacă aveți semințe de pepene uscate din timpul verii, puteți pune câteva în salată. Acestea conțin o enzimă cu acțiune litotritică.

Citește și – Semințele de pepene verde – utile în pietre la rinichi și bilă, diabet, boli cardiovasculare

Sucul de lămâie poate fi înlocuit cu oțet de mere. Ambele ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi și dizolvarea calculilor de dimensiuni mici.

Aceste două ingrediente pot fi consumate și în afara salatelor. De pildă, puteți adăuga câte o lingură de suc de lămâie sau oțet de mere într-un pahar de apă.

Citește și – Cicoarea scade acidul uric din sânge – utilă în pietre la rinichi, artrită gutoasă, diabet

Sucurile din legume sunt de asemenea utile în litiaza renală. Academicianul Ovidiu Bojor recomandă consumul unui suc obținut din sfeclă, morcov, ridiche și castravete.

Această formulă de suc are efecte diuretice și litotritice. Ajută la eliminarea acidului uric și dizolvarea uraților.

Surse articol:

1. Dr. Oana Cuzino, Tipuri de litiază renală, CSD: https://www.doc.ro/dieta-si-sport/dieta-in-litiaza-renala-ce-alimente-ne-ajuta-sa-prevenim-formarea-unor-noi-calculi
2. Eugen Giurgiu, Ceapa, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, p. 45
3.Dr. Oana Cuzino, Regimul (dieta) pentru cei cu pietre la rinichi, CSD: https://www.doc.ro/dieta-si-sport/regimul-dieta-pentru-cei-cu-pietre-la-rinichi

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.