6 arme naturale pentru prevenirea infecțiilor de iarnă

Prevenția este mama sănătății, spune o zicală foarte înțeleaptă.

Bolile pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, printr-o alimentație corectă și prin utilizarea unor plante sau suplimente naturale care întăresc imunitatea.

6 arme naturale pentru prevenirea infectiilor de iarna

6 arme naturale pentru prevenirea infectiilor de iarna

Mai mult decât în oricare alt sezon, iarna avem nevoie de o protecție puternică împotriva infecțiilor respiratorii. În această perioadă a anului rezistența noastră la virusuri și microbi este mai slabă.

Patogenii sunt mai virulenți atunci când temperaturile sunt scăzute. Porțile de intrare sunt mucoasele. Odată ajunse în organism, virusurile pot provoca rapid o suprainfecție bacteriană.

Astfel, o simplă răceală se poate transforma în bronșită, sinuzită, otită sau chiar penumonie.

Dacă organismul este întărit din punct de vedere imunitar, va combate la timp atacul viral și va preveni complicațiile menționate mai sus.

6 arme naturale de prevenire a infecțiilor de iarnă

Înainte de a tece în revistă armele pe care trebuie să le includeți în arsenalul de combatere a afecțiunilor respiratorii, este important să faceți două lucruri.

Citește și – Plante care întăresc răspunsul imunitar la virusuri, bacterii, toxine

Prima recomandare este să vă spălați pe mâini cât mai des.

Mâinile ajung involuntar la gură, la nas și la ochi. Spălați-vă înainte de a atinge aceste porți de intrare a virusurilor.

Al doilea sfat este să aerisiți zilnic spațiul în care vă petreceți timpul.

Ginseng

Chiar dacă nu este o plantă autohtonă, ginseng-ul este un tonic excepțional pentru organismul uman. Inclusiv forma lui seamănă cu corpul nostru.

Panax ginseng este considerată o minune a lumii. Rădăcinile sale sunt originare din China. La noi se găsesc sub formă de ceai sau capsule.

Dr. biolog român Virginia Ciocan o include între plantele medicinale adaptogene. În această categorie intră plantele care care ajută organismul să se adapteze la factorii de stres, la agenții nocivi, la schimbările biologice sau chimice.

Ginsengul crește rezistența la boli și la efort. Fortifică întreg organismul, inclusiv imunitatea.

Conține ginsenozide, substanțe care antrenează macrofagele – celule imunitare responsabile cu neutralizarea agenților nocivi.

Suplimentele care conțin ginseng în proporție de 30% pot reduce semnificativ riscul de a face o infecție respiratorie.

Citește și – Chimenul negru sporește capacitatea celulelor imunitare de a combate infecțiile și cancerul

Ginseng-ul este totodată un protector remarcabil al ADN-ului. Suplimentele cu ginseng sunt indicate oboseală fizică și psihică, stres cronic, tulburări metabolice.

Vitamina C

Îndată ce dă frigul vânzările la vitamina C cresc fulminant. Este cel mai important aliat al organismului în sezonul rece, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Vitamina C crește rezistența organismului la viroze și infecții respiratorii. Ea stimulează producția de celule T ale sistemului imunitar, responsabile distrugerea patogenilor infecțioși.

Persoanele care stau mult timp în frig sau fac efort fizic intens pot lua vitamina C pentru a se proteja de răceli. Acest supliment poate reduce cu până la 50% riscul de infecții respiratorii.

Vitamina C poate fi consumată din toamnă și până în primăvară. Consumați cât mai multe fructe citrice, ardei gras, broccoli, pătrunjel, cătină, măceșe. Acestea sunt surse naturale de vitamina C.

Zinc

Pe lângă vitamina C, ați face bine să luați și zinc. Este considerat cel mai puternic protector al imunității.

Acest oligoelement este crucial pentru numeroase funcții ale sistemului imunitar. Influențează atât imunitatea înnăscută, cât și imunitatea dobândită.

Are acțiune inhibitoare împotriva mai multor tipuri de virusuri. Acesta blochează practic pătrunderea virusurilor în celulă și apariția infecției.

Citește și – Zincul – cel mai puternic apărător al sistemului imunitar (dovezi solide)

Lipsa de zinc din corp alterează funcția tututor celulelor imunitare și scade rezistența biologică la infecții.

Zincul poate fi folosit în scop preventiv. O recenzie din 2011 a arătat că suplimentele cu zinc reduc considerabil șansele de a contracta o infecție virală.

Mai mult decât atât. Administrat în primele 24 de ore de la apariția simptomelor, acesta va reduce durata și severitatea lor.

Dacă luați zinc, evitați consumul lui concomitent cu antibiotice sau antiacide. Luați-l la 2 ore distanță de acestea.

Vitamina D și seleniul sunt alte suplimente importante pentru sistemul imunitar și prevenirea infecțiilor.

Lăptișor de matcă

Acest produs, demn de regina stupului, este un supliment nutritiv și un tonic imunitar de excepție.

La fel ca ginseng-ul, combate oboseala cronică și ajută organismul să se adapteze mai ușor la factorii nocivi.

Lăptișorul de matcă are în compoziție proteine, lipide, vitamine și minerale care fortifică sistemul imunitar.

Persoanele slăbite, cu imunitatea la pământ, pot face o cură de câte săptămâni cu lăptișor de matcă.

Propolis

Un combatant puternic al invaziilor virale și microbiene în perioada de toamnă-iarnă este propolisul. Studiile au confirmat valoarea sa terapeutică.

Propolisul este un antibiotic natural care împiedică înmulțirea patogenilor.

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale au proprietăți antimicrobiene și antivirale puternice. Două din cele mai eficiente sunt uleiul esențial de cuișoare și uleiul esențial de oregano sălbatic.

Aceștia conțin compuși care strică practic învelișul sau membrana virusului și împiedică pătrunderea lui în citoplasmă.

Alte uleiuri esențiale alterează proteinele virusurilor, reducând puterea lor de infectare: uleiuri esențial de cimbru și uleiul esențial de eucalipt.

La fel de importante sunt uleiurile esențiale de arbire de ceai, de mentă și de scorțișoară.

Uleiurile esențiale pot fi folosite sub formă de difuzare, inhalare sau intern, sub formă de capsule.

Nu neglijați odihna. Asigurați-vă un somn de cel puțin 7 ore pe noapte. Evitați expunerea la frig, la stres și la mediile aglomerate.

Trebuie să știți că zahărul afectează semnificativ rezistența corpului la infecții. Practic, acesta paralizează funcțiile sistemului imunitar.

Citește și – Alimente care fortifică sistemul imunitar

Zahărul împiedică absorbția nutrienților care susțin imunitatea, precum zincul, vitamina C și vitamina D.

Sursă articol: Nutra News, Arrivée des premiers grands froids: 9 composés naturels d’exception pour éviter les infections cet hiver: https://www.nutranews.org/sujet.pl?id=1543

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.