Pastă de păducel cu miez de nucă – desert pentru inimă (rețetă din Azerbaidjan)

Articol bazat pe studii științifice

Locuitorii din Azerbaidjan au o rețetă inedită de pastă din păducel și miez de nucă.

Poate fi consumată ca atare, sau modelată sub formă de biluțe/bomboane.

Pasta de paducel cu miez de nuca – desert pentru inima reteta din Azerbaidjan)

Imagine sugestiva: Pasta de paducel cu miez de nuca – desert pentru inima

Dacă aveți posibilitatea să culegeți fructe de păducel proaspete, nu ezitați să încercați această rețetă. Este un preparat delicios și sănătos în același timp, mai ales pentru inimă.

Pastă de păducel și miez de nucă – rețetă

Fructele de păducel proaspăt culese se aleg de frunze și impurități. Se varsă într-un lighean mare. se spală bine, frecându-le între palme.

Se scot cu o sită din apă și se mută într-o cratiță mare. Se toarnă puțină apă, cât să nu se prindă fructele de fund în timpul fierberii.

Se pune vasul pe foc și se acoperă cu capacul. Se amestecă ocazional, cu o lingură de lemn.

Autorii acestei rețete aveau cantități mari de păducel și le-au fiert într-un cazan, la foc de lemne.

Pe măsură ce fierbe, păducelul își pierde culoarea roșie aprinsă. Fructele sunt fierte când se sfărâmă ușor între degete și s-au decolorat.

Se varsă pe o tavă întinsă și se lasă la răcit. Se trec apoi printr-o sită. La început se pasează cu o paletă sau lingură de lemn, apoi se freacă direct cu mâna de sită.

Scopul este extragerea pulpei. Fructele sunt pasate bine când rămân în sită doar cojile.

Pasta de păducel rezultată se pune într-o cratiță și se fierbe la foc mic până se elimină apa.

Amestecați des cu o lingură de lemn, să nu se prindă de fund. Este gata când s-a îngroșat. Transferați-o într-un lighean. Lăsați-o să se răcorească.

Măcinați miezul de nucă și adăugați-l în pasta de păducel, treptat, pe măsură ce amestecați.

Cantitatea de nucă depinde de cantitatea de pastă de păducel. După combinarea lor trebuie să obțineți o pastă vârstoasă.

Transferați pasta de păducel și nucă în borcane. O puteți servi ca atare, câte 1-3 lingurițe pe zi. Sau o puteți întinde pe pâine, biscuiții, clătite.

O altă sugestie, așa cum am văzut în Azerbaidjan, este să o faceți din ea bomboane.

Se ia câte o lingură de pastă și se dă prin miez de nucă măcinată. Se rostogolește cu lingura și se modelează între palme într-o formă alungită sau rotundă.

Bomboanele din păducel și nucă se servesc alături de o ceașcă de ceai din fructe de pădure, ghimbir sau orice alt ceai vă place.

Dacă vă rămân fructe de păducel fierte, le puteți conserva întregi în borcane cu zahăr și apă fierbinte, ca un compot.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu păducel:

Tinctura de păducel fortifică inima slăbită – leac mănăstiresc
Păducel în miere – rețetă naturistă pentru bolnavii cardiaci
Cum se face dulceața de păducel (gherghine)
Pastă de păducel cu miere – medicament pentru bolnavii de inimă (rețetă din Azerbaidjan)

Păducelul – beneficii

Proprietățile medicinale ale păducelului au fost descrise pentru prima dată de medicul grec Dioscorides în cartea „Materia Medica”.

În medicina tradițională, acesta este folosit în boli cardiace și gastrointestinale:

→ hipertensiune, hiperlipidemie, insuficiență cardiacă, leziuni miocardice, angină pectorală, aritmie, tromboză, ateroscleroză
→ indigestie, distensie epigastrică, dureri abdominale, diaree
→ pietre la rinichi
→ dispnee
→ infecții bacteriene (Micrococcus flavus, Bacillus subtilis, Lysteria monocytogenes, Stafilococ auriu, Streptococcus faecalis)

Păducelul are acțiune cardiotonică, antispasmodică, astringentă, diuretică, antimicrobiană și imunomodulatoare.

Studiile au arătat că fructele de păducel conțin antioxidanți (flavonoide, procianidine, acizi hidroxicinamic, hidroxibenzoic, flavonoi, antocianini), acizi grași polinesaturați și alți compuși binefăcători.

Au efecte efecte cardioprotectoare remarcabile. Îmbunătățesc circulația sângelui. Înlătura staza sangvină.

O recenzie din 2020, publicată în jurnalul „Frontiers in Pharmacology” a arătat că păducelul susține sănătatea inimii și a vaselor de sânge prin câteva mijloace:

→ reduce nivelul grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride)
→ inhibă radicalii liberi
→ combate inflamația sistemică
→ previne disfuncțiile endoteliale
→ împiedică îngustarea arterelor
→ previne și ameliorează ateroscleroza

Un studiu și mai recent, apărut în 2021 în jurnalul „Molecules”, arată potențialul anticancerigen al fructelor de păducel.

Cercetarea a fost efectuată în laborator, pe celulele unei tumori cerebrale. Extractul de păducel a distrus celulele maligne și a inhibat multiplicarea lor. Acest efect se datorează cel mai probabil concentrației mari de polifenoli din fruct.

Potrivit unei recenzii apărute în 2022 în Jurnalul Internațional de Endocrinologie, păducelul poate constitui o sursă valorosă de medicamente antidiabetice.

Autorii au revizuit studiile publicate în ultimii 20 de ani, majoritatea lor fiind pe animale. Rezultate au arătat că păducelul atenuează diabetul și complicațiile asociate cu acesta:

→ reglează zahărul din sânge
→ normalizează secreția de insulină
→ îmbunătățește funcția unor celule pancreatice
→ reduce factorii de risc ai obezității
→ scade trigliceridele și colesterolul LDL din sânge
→ mărește capacitatea antioxidantă a unor enzime
→ reduce moleculele inflamatoare

Precauții și contraindicații

Păducelul poate interacționa cu unele medicamente, mai ales cu cele pentru inimă. Cereți sfatul medicului în această privință.

Surse articol:

1. Kand Hayati, Cea mai bună metodă de a face dulciuri cu fructe de pădure sălbatice în sat: https://www.youtube.com/watch?v=VUNTNUyDKMs&ab_channel=K%C9%99ndH%C9%99yat%C4%B1
2. Sade Meeks, Louisa Richards, What to know about hawthorn berries, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/hawthorn-berry#what-are-they
3. Nabavi SF, Habtemariam S, Ahmed T, Sureda A, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Nabavi SM. Polyphenolic Composition of Crataegus monogyna Jacq.: From Chemistry to Medical Applications. Nutrients. 2015 Sep 11;7(9):7708-28. doi: 10.3390/nu7095361. PMID: 26378574; PMCID: PMC4586556.
4. Gheitasi I, Savari F, Akbari G, Mohammadi J, Fallahzadeh AR, Sadeghi H. Molecular Mechanisms of Hawthorn Extracts in Multiple Organs Disorders in Underlying of Diabetes: A Review. Int J Endocrinol. 2022 Jun 7;2022:2002768. doi: 10.1155/2022/2002768. PMID: 35711333; PMCID: PMC9197671.
5. Gheitasi I, Savari F, Akbari G, Mohammadi J, Fallahzadeh AR, Sadeghi H. Molecular Mechanisms of Hawthorn Extracts in Multiple Organs Disorders in Underlying of Diabetes: A Review. Int J Endocrinol. 2022 Jun 7;2022:2002768. doi: 10.1155/2022/2002768. PMID: 35711333; PMCID: PMC9197671.
6. Lis M, Szczypka M, Suszko-Pawłowska A, Sokół-Łętowska A, Kucharska A, Obmińska-Mrukowicz B. Hawthorn (Crataegus monogyna) Phenolic Extract Modulates Lymphocyte Subsets and Humoral Immune Response in Mice. Planta Med. 2020 Jan;86(2):160-168. doi: 10.1055/a-1045-5437. Epub 2019 Nov 19. PMID: 31745939.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.