Leac tradițional pentru tuse (gălbenuș, banană, unt, lapte, turmeric)

Câți dintre voi vă aduceți aminte de șodou?

Este acel amestec gustos de gălbenuș și miere pe care îl primeam de la părinți sau bunici când tușeam tare.

Leac traditional pentru tusea severa

Imagine cu titlu sugestiv – Leac traditional pentru tusea severa: Gabriel Saldana

Culmea e, că deși îl considerăm un leac autohton, rețeta este preluată de la francezi. De altfel, denumirea de shodou vine de la „chaudeau”.

Gălbenuș cu miere și mirodenii

Acest remediu este practicat și în alte zone ale lumii.

Preparatul seamănă cu un desert rusesc care se numește „Kogel mogel” sau „Gogol-mogol”.

Are origini evreiești și se practică în Rusia, Polonia sau Caucaz.

Este un fel de cremă de ouă. Conține gălbenuș crud bătut mult timp cu zahăr, scorțișoară, cacao, vanilie, suc de lămâie și alcool (brandy sau rom).

Există mai multe versiuni ale rețetei. Unii consumă doar gălbenuș crud cu miere. În alte cazuri se pune și lapte fierbinte.

Unii spun că laptele nu face bine în răceli și infecții, din cauză că stimulează și mai mult producția de mucus.

Dacă vă îngrijorează acest lucru, folosiți lapte vegetal.

În rețeta de mai jos se adaugă și câteva condimente care au efect garantat împotriva tusei.

Sunt antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale și imunostimulatoare.

Acest amestec ingenios este cu siguranță mai bun decât orice sirop de tuse.

Ffurnizează organismului nutrienți esențiali pentru vindecare.

Este foarte hrănitor. Datorită efectului tonic, este recomandat și în anemie.

Pentru a-l face și mai plăcut la gust, se poate pune o banană coaptă bine și eventual puțină vanilie.

Leac tradițional pentru tuse – rețetă

Ingrediente

  • 150 ml de lapte fierbinte
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță de unt
  • 1 banană
  • 1-2 linguri de miere
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • ½ linguriță de turmeric
  • ¼ linguriță de ghimbir

Mod de preparare

Oul pe care îl folosiți trebuie să fie ecologic.

Puneți lapetele într-un ibric. Adăugați toate conndimentele și amestecați cu un tel.

Spargeți oul și puneți gălbenușul în vasul blenderului vertical.

Adăugați banana ruptă și laptele cu condimente.

Pasați totul cu mixerul până rezultă o compoziție fină, fără bucăți de ou sau banană.

Adăugați mierea și omogenizați.

Turnați preparatul într-un pahar și consumați-l pe parcursul unei zilei.

Dacă este nevoie, repetați procedura de mai multe ori.

Rețete similare

Gălbenuș crud cu miere – leac pentru anemie sau lipsă de calciuc

Leac vechi pentru anemie, cu polen și gălbenuș de ou

Leacuri băbești cu miere de albine – Părintele Iov de la Neamț

Băutura este plăcută la gust, dulce și aromată.

Este un mijloc natural de a pune pe stop o tuse sâcâitoare.

Are efect emolient. Calmează iritația din gât și calmează tusea excesivă.

Surse articol:

1. Iuliana Sbîrnea, Șodou – leacul bunicii pentru durerile de gât: https://bucate-aromate.ro/2016/11/sodou-leacul-bunicii-pentru-durerile-in-gat/
2. Schnelle Rezepte, How to get rid of a bad cough in 1 day/Powerful folk remedy for cough: https://www.youtube.com/watch?v=UOAbjLXYGRo&ab_channel=SchnelleRezepte
3. Sarah-Eden Dadoun, Kogel Mogel (Gogol-Mogol): 196 Flavors: https://www.196flavors.com/russia-kogel-mogel-gogol-mogol/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.