Usturoiul ajută la păstrarea densității osoase și reduce pierdere osoasă

Bazat pe studii științifice

Usturoiul are numeroase beneficii pentru organismul nostru. Este considerat un aliment funcțional, datorită proprietăților sale farmacologice diverse.

O recenzie recentă a arătat că această plantă condimentară are și efecte protectoare asupra oaselor.

Usturoiul protejeaza oasele si ajuta la pastrarea densitatii osoase

Usturoiul protejeaza oasele si ajuta la pastrarea densitatii osoase: 8photo-Freepik.com

Popoarele antice erau conștiente de forța terapeutică a usturoiului și îl foloseau ca tonic și antibiotic.

Citește și – Unguent pentru bolile de oase și articulații

Usturoiul – un super-aliment

Principalii compuși bioactivi răspunzători pentru activitatea terapeutică a usturoiului sunt: polifenolii, flavonoidele, flavanolii, taninurile, compușii organosulfurici, saponinele și polizaharidele.

În usturoi se găsesc de asemenea fibre și enzime, minerale și oligoelemente – potasiu, zinc, fosfor, sulf, seleniu, calciu, magneziu, mangan și fier, vitamine – A, B, C.

Studiile au arătat că poate ajuta la prevenirea multor boli actuale, precum cancer, afecțiuni cardio-metabolice sau boli de piele.

Cercetările in vitro, in vivo și studiile clinice au arătat că usturoiul are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, hipolipidemiante, cardioprotectoare, antidiabetice, imunostimulatoare la nivelul tractului respirator și urinar, antimicrobiene și anticancerigene.

Combate afecțiunile cauzate de stresul oxidativ și inflamații.

O recenzie publicată în iulie 2020 în jurnalul „Antioxidants” prezintă pe larg beneficiile asociate consumului de usturoi.

Acest condiment prelungește inclusiv efectele medicamentelor sau ale altor alimente funcționale.

Usturoiul protejează oasele

Un domeniu mai puțin cunoscut în care usturoiul s-a dovedit util este cel al sistemului osos.

Este recomandat mai cu seamă persoanelor care suferă de osteoartrită.

Studiile au arătat că 1000 mg de usturoi pe zi ameliorează simptomele la femeile supraponderale/obeze cu osteoartrită la genunchi.

Participantele au consumat câte 1 tabletă 500 mg de usturoi, de 2 ori pe zi. După 12 săptămâni de tratament, usturoiul a redus inflamația și durerea de genunchi.

Un alt studiu clinic a dezvăluit că tabletele cu usturoi au efecte antioxidante în osteoporoza apărută după menopauză.

Citește și – Roșiile protejează oasele după menopauză 

Participantele au consumat câte 2 tablete cu usturoi pe zi, echivalentul a 2 g de usturoi proaspăt. Tratamentul a durat tot 12 săptămâni, și a dus la reducerea stresului oxidativ și osteoporozei.

După un tratament de 8 luni cu această doză, usturoiul a modulat producția de citokine proinflamatoare și a redus pierderea osoasă.

Un studiu apărut în 2004 în jurnalul „Phytotherapy Research” a arătat că extractul uleios din usturoi ajută la suprimarea resorbției osoase induse de operația de înlăturare a ovarelor.

Studiul a fost realizat pe femele șobolan cu osteoporoză provocată de ovariectomie.

Usturoiul protejează împotriva pierderii osoase după o ovariectomie.

Un alt articol apărut în 2007 în același jurnal a arătat că usturoiul ajută la conservarea sănătății osoase la rozătoarele cu hipogonadism. Acest efect este atribuit capacității sale de a crește nivelul estrogenului.

Nu în ultimul rând, usturoiul conție nutrienți care susțin sănătatea oaselor, precum mangan, zinc, vitamina C și vitamina B6.

Manganul în special ajută la formarea oaselor și a țesuturilor conjunctive. Totodată, facilitează absorbția calciului.

Citește și – Ceaiul de pătrunjel întărește oasele și vederea

Surse articol:

1. Johura Ansary, Tamara Yuliett Forbes-Hernández, Emilio Gil, Danila Cianciosi, Jiaojiao Zhang, Maria Elexpuru-Zabaleta, Jesus Simal-Gandara, Francesca Giampieri, and Maurizio Battino, Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Antioxidants (Basel). 2020 Jul; 9(7): 619: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/
2. M Mukherjee, A S Das, S Mitra, C Mitra, Prevention of bone loss by oil extract of garlic (Allium sativum Linn.) in an ovariectomized rat model of osteoporosis, Phytother Res. 2004 May;18(5):389-94: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15173999/
3. Lizette Borreli, Is Garlic Good For You? 7 Surprising Benefits of Garlic For Optimal Health, Medical Daily: Is Garlic Good For You? https://www.medicaldaily.com/garlic-good-you-7-surprising-benefits-garlic-optimal-health-324114

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.