Silimarina din armurariu – un protector hepatic dovedit

Articol documentat

Armurariul (Silybum marianum) mai este cunoscut în popor sub numele de „buruiana armurării”, „scaiul Sfintei Mării” sau „crăpușnic”.

Numele acestei plante este cât se poate de sugestiv în ceea ce privește calitățile sale terapeutice.

Silimarina din armurariu – un protector hepatic dovedit

Silimarina din armurariu – un protector hepatic dovedit: Brgfx-freepik.com

Armurariul în medicina tradițională

Armurariul funcționează întocmai ca o armură pentru ficat. Efectele sale hepatoprotectoare au fost demonstrate de numeroase cercetări științifice.

De la această plantă se pot folosi frunzele (în salate), florile (prăjite și măcinate pentru cafea) și semințele, care au proprietăți medicinale.

Primele utilizări ale plantei vizau mușcăturile de șarpe și datează din vremea medicului Dioscorides.

În Evul Mediu armurariul a început să fie întrebuințat ca antidot împotriva toxinelor hepatice.

Spre sfârșitul secolului al 18-lea, medicii îl foloseau deja în tratamentul bolilor de ficat, bilă și splină.

În medicina tradițională, armurariul a fost folosit și pentru stimularea digestiei și a lactației, precum și pentru scăderea febrei.

Silimarina din armurariu are proprietăți hepatoprotectoare

Principalul compus bioactiv din armurariu este silimarina. Silimarina este de fapt un grup de flavonolignani. Aceștia sunt răspunzători pentru acțiunea protectoare a plantei asupra ficatului.

Cea mai puternică din punct de vedere terapeutic este silbina. Circa 70% din silimarină este sub formă de silbina A și silbina B.

Acești compuși protejează ficatul vătămat de hepatite acute sau cronice, boala ficatului gras non-alcoolic sau cancer hepatic.

Comisia Europeană a Germaniei a aprobat utilizarea armurariului în ciroza hepatică, daunele hepatice provocate de toxine și bolile hepatice inflamatorii.

Citește și – Armurariul – ciulinul care vindecă toate bolile ficatului și bilei

Ce efecte are silimarina

Silimarina acționează ca un agent antioxidant, antiinflamator și antifibrotic deopotrivă. La pacienții cu hepatita C, acest compus are un efect antiviral dacă este administrată intravenos.

Are efecte benefice și în steatoza nonalcoolică. Silimarina reduce modificările fibrotice care duc la ciroza hepatică.

În combinație cu Vitamina E, silimarina îmbunătățește ficatul și poate fi o opțiune de tratament în cazurile în care medicamentele nu sunt indicate sau nu au eficiența dorită.

Silimarina apără ficatul și de amatoxină, o toxină mortală, produsă de o ciupercă otrăvitoare numită „Buretele viperei” (Amanita phalloides).

O recenzie a arătat că un medicament pe bază de silibinină (Legalon) a scăzut rata de mortalitate sub 10% la pacienții otrăviți cu această ciupercă.

Biologul Eugeniu Giurgiu menționează că substanțele active ale acestui scaiete protejează ficatul și de acțiunea nocivă a excesului de antibiotice.

Studiile sugerează că această substanță ajută inclusiv la regenerarea celulelor hepatice.

Silimarina crește nivelul de glutațion, un antioxidant esențial pentru detoxifierea ficatului.

Silimarina se remarcă și prin alte proprietăți importante: neuroprotectoare, anticancerigene și antiosteoclastice (previne pierderea țesutului osos).

Efectele sale neuroprotectoare sunt utile în maladiile Alzheimer și Parkinson. Iar acțiunea antiinflamatoare și antioxidantă poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv la vârstnici.

Studiile clinice și de laborator au arătat că extractul de armurariu are efecte preventive și terapeutice în cancerul de prostată.

Moduri de administrare

Semințele de armurariu pot fi măcinate și adăugate în salate sau smoothie-uri, sau se poate face ceai din ele.

În bolile ficatului, dr. Giurgiu recomandă infuzia, câte 500 ml pe zi.

Se fac cure de câte 14 zile, întrerupte de pauze de 1 săptămână.

Citește și – Tratament cu armurariu pentru ficat – Ovidiu Bojor

În afecțiunile splinei se recomandă pulberea de armurariu, câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi. cura durează 21 de zile și se poate relua după 7 zile de pauză.

În afecțiunile vezicii biliare, se administrează tinctura, câte 1 linguriță la nevoie (se pun în 100 ml de apă).

Surse articol:

1. Joseph Mercola, Milk Thistle Promotes Liver Function: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/18/milk-thistle-promotes-liver-function.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2HL&cid=20210118&mid=DM771019&rid=106162593
2. Eugen Giurgiu, Armurariul, Cele mai importante 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 23-28

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]