Hreanul – o soluție eficientă pentru desfundarea sinusurilor

Hreanul este folosit în medicina populară în diverse afecțiuni: sinuzită, catar respirator, dureri musculare și infecții urinare.

Comisia Europeană a Germaniei a aprobat utilizarea acestei plante în scop terapeutic. Experții recomandă 20 de grame de rădăcină proaspătă de hrean pe zi.

Hreanul – o solutie eficienta pentru desfundarea sinusurilor

Hreanul – o solutie eficienta pentru desfundarea sinusurilor: Katemangostar – www.freepik.com

Hreanul – o soluție eficientă pentri sinusuri

Un studiu efectuat de cercetătorii germani a arătat că hreanul ajută la tratarea și prevenirea infecțiilor respiratorii severe.

La pacienții care au primit tablete cu extract de hrean și nasturtium, rata infecțiilor respiratorii a fost de 2 ori mai mică decât la cei care au primit placebo.

Totodată, pacienții tratați cu placebo au avut o rată de infectare cu 38% mai mare decât pacienții tratați cu capsule de hrean și nasturtium.

Autorii au concluzionat că studiul lor demonstrează eficiența și siguranța acestei combinații de plante ca tratament de primă line contra infecțiilor tractului respirator.

Citește și – Hrean cu miere – un remediu foarte bun pentru cancerul pulmonar și organele aparatului respirator

Hreanul este deseori întrebuințat în blocajele sinuzale. Eficiența sa poate fi confirmată de multe persoane care l-au folosit în acest scop.

Hreanul are un efect încălzitor și stimulator extraordinar. Mărește digestia, circulația și ajută la mișcarea mucusului în tractul respirator superior și în sinusuri.

Acționează totodată ca un antibiotic natural. Astfel se explică rezultatele bune în sinuzită, bronșită, tuse și răceală.

Un studiu realizat de germani a comparat efectele unui medicament cu extract de rădăcină de hrean cu antibioticele convenționale. Ambele tratamente au fost eficiente în tratarea bronșitei și a sinuzitei acute.

Are proprietăți antimicrobiene diverse

Un studiu publicat în 2013 în jurnalul „Biocontrol Science” a demonstrat eficiența antimicrobiană a hreanului.

Izotiocianații extrași din rădăcina de hrean s-au dovedit util împotriva tuturor microorganismelor orale testate: Streptococus mutans, Streptococcus sobrinus, Lactobacillus casei, Stafilococul auriu, Enterococcus faecalis, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Candida albicanis, Clostridium perfringens, Fusobacterium nucleatum și Prevotella nigrescens.

Mirosul înțepător al hreanului ajută la desfundarea căilor respiratorii, eliminarea mucusului și implicit prevenirea infecțiilor.

Gustul și mirosul iute al hreanului se datorează unui ulei numit izotiocianat de alil.  Pe lângă efectele sale antimicrobiene proprii, se pare că hreanul mărește funcțiile antimicrobiene ale fagocitelor, sporind astfel mecanismele organismului de combatere a infecțiilor.

Este util în infecțiile pulmonare și urinare deoarece uleiul său antibiotic este excretat prin aceste canale.

Citește și – Siropul de hrean – un leac excelent pentru tuse!

Cum să folosești hreanul pentru sinusuri

Pentru desfundarea nasului și stimularea secrețiilor nazale, încercați acest remediu:

Radeți o bucățică de rădăcină proaspătă de hrean; luați ¼ linguriță de hrean ras și țineți-o în gură timp de 30 de secunde, sau până când iuțeala sa se estompează.

Faceți acest tratament zilnic, câteva zile la rând, până când sinusurile se curăță complet.

O altă rețetă:

Dați rădăcinile de hrean prin răzătoare sau prin robot.

Amestecați hreanul mărunțit cu puțin oțet și miere. Raportul de oțet și miere este de 2:1.

Transferați amestecul într-un borcan de sticlă. Preparatul poate fi administrat imediat. Păstrați-l în frigider. Rezistă câteva luni de zile.

Citește și – Rețetă pe bază de hrean pentru sinusuri

Precauții și contraindicații

Unele persoane pot fi sensibile la hrean. Uleiul pe care îl conține poate irita tractul digestiv la persoanele cu ulcer stomacal sau intestinal, boala inflamatorie intestinală, infecții ale tractului digestiv sau alte boli digestive.

Datorită faptului că mărește diureza, poate cauza unele probleme la cei cu afecțiuni urinare.

Hreanul nu trebuie dat copiilor mai mici de 4 ani.

Trebuie evitat pe perioada sarcinii și alăptării, precum și de cei cu hipotiroidism, deoarece poate reduce efectul levotiroxinei.

Citește și – Hreanul – efecte secundare, precauții și contraindicații

Surse articol:

1. Case Adams, Horseradish and Nasturtium effective for lung infections, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/german-remedy-proven-effective-for-respiratory-tract-infections/
2. Carol Little, Horseradish for sinus issues + other natural solutions, Studio Botanica: https://www.studiobotanica.com/herbal-help-for-sinus-congestion/
3. Susan Staley, Horseradish for warmth and respiratory health, Horseradish for warmth and respiratory health, Railyard Apothecary: https://www.railyardapothecary.com/blog/horseradish-for-warmth-and-respiratory-health
4. Rachel Link, Horseradish root helps prevent respiratory illness, UTis and cancer, Dr. Axe: https://draxe.com/nutrition/horseradish-root/
5. Adrienne Dellwo, Lana Butner, The health benefits of horseradish, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/horseradish-benefits-4585217
6. Ho-Won Park, Kyu-Duck Choi, Il-Shik Shin, Antimicrobial activity of isothiocyanates (ITCs) extracted from horseradish (Armoracia rusticana) root against oral microorganisms, Biocontrol Sci. 2013;18(3):163-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24077540/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.