Ceai pentru imunitate, bogat în vitamina C
Ce poate fi mai util în sezonul gripei și răcelilor decât un ceai imunostimulator, bogat în vitamina C?
Nu doar fructele citrice conțin vitamina C, ci și unele plante medicinale.
Din formula de ceai prezentată mai jos fac parte măceșele – care au o concentrație ridicată de vitamina C și florile de hibiscus – bogate și ele în acest antioxidant.
Adaosul de cuișoare întregește conținutul de vitamina C și efectele antigripale ale acestei rețete.
Ceaiul obținut este nu doar vindecător și protector împotriva bolilor, ci și foarte plăcut la gust și aromat.
Citește și – 5 Plante care întăresc imunitatea la boli (dovedite științific)
Cuprins
Ceai pentru imunitate, bogat în vitamina C – rețetă
Ingrediente
- 1 linguriță de măceșe (curățate de semințe)
- 1 linguriță de flori de hibiscus
- 2 cuișoare
- 250 ml de apă
Mod de preparare
Puneți apa la încălzit. Când începe să clocotească, adăugați toate plantele. Puneți capacul, stingeți focul și lăsați la infuzat 10 minute.
Consumați câte 2 căni din acest ceai pe zi, îndată ce ați început să aveți simptome de răceală. Continuați să folosiți ceaiul până când boala este alungată complet.
Beneficiile ingredientelor
De ce mizăm pe vitamina C când avem de-a face cu o răceală sau gripă? Deoarece aceasta întărește sistemul imunitar și poate scurta durata bolii.
Ceaiul de hibiscus este bogat în antioxidanți importanți, precum antocianini, polifenoli și flavonoide.
Acești compuși au demonstrat diverse proprietăți: antiinflamatoare, anticolesterol, antihipertensive, antibacteriene și antivirale.
Studiile au arătat că hibiscus are o acțiune antivirală rapidă împotriva virusurilor gripale aviare.
Afinitatea extractelor de hibiscus este sistemul cardiovascular. Studiile au arătat că sunt eficiente împotriva hipertensiunii arteriale și a hiperlipidemiei (nivel de grăsimi crescute în sânge).
Măceșele sunt folosite în medicina tradițională în răceli, gripă și dureri articulare.
Citește și – Borcanul cu imunitate: pastă de miere, lămâie, scorțișoară și turmeric
În studiile recente au demonstrat efecte antiinflamatoare, antioxidante, anti-obezitate, anticancerigene și antidiabetice.
Acestea pot fi atribuite conținutului bogat în substanțe fitochimice, precum: vitamina C, vitamina E, carotenoide, fenoli, acizi organici și acizi grași esențiali.
Un studiu a arătat care sunt cele mai bune condiții de infuzare a măceșelor pentru a nu pierde conținutul de antioxidanți. cercetătorii au folosit 2 g de măceșe la 100 ml de apă.
Temperatura apei trebuie să aibă 84-86 de grade Celsius, iar durata de infuzare trebuie să fie de 6-8 minute.
Citește și – Ceai pentru imunitate, din 4 plante
Surse articol:
1. Homespun Seasonal Living: https://homespunseasonalliving.com/immunity-building-vitamin-c-herbal-tea/
2. Yohei Takeda, Yuko Okuyama, Hiroto Nakano, Yasunori Yaoita, Koich Machida, Haruko Ogawa and Kunitoshi Imai, Antiviral Activities of Hibiscus sabdariffa L. Tea Extract Against Human Influenza A Virus Rely Largely on Acidic pH but Partially on a Low-pH-Independent Mechanism, Food Environ Virol. 2020; 12(1): 9–19: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7223586/
3. Allison L Hopkins, Marnie G Lamm, Janet L Funk, Cheryl Ritenbaugh, Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies, Fitoterapia. 2013 Mar;85:84-94: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23333908/
4. Huri İlyasoğlu and Tuba Eda Arpa, Effect of brewing conditions on antioxidant properties of rosehip tea beverage: study by response surface methodology, J Food Sci Technol. 2017 Oct; 54(11): 3737–3743: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5629151/