80% din bolnavii de COVID-19 au lipsă de vitamina D (studiu recent)

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Un studiu publicat recent în „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” a arătat că peste 80% din bolnavii de COVID-19 au lipsă de vitamina D.

Studiul a fost realizat pe pacienții internați cu coronavirus într-un spital din Spania.

Lipsa de vitamina D la bolnavii de COVID-19

Lipsa de vitamina D la bolnavii de COVID-19: Jcomp – www.freepik.com

Vitamina D crește imunitatea la infecții

Numeroase studii sugerează că vitamina D are efecte benefice asupra sistemului imunitar, în special în ceea ce privește prevenirea infecțiilor.

Vitamina D este un secosteroid cu efecte imunomodulatoare, antiinflamatoare, antioxidante și antifibrotice diverse. Ea modulează atât răspunsurile imune înnăscute, cât și imunitatea adaptivă (dobândită).

Suplimentarea cu vitamina D la pacienții spitalizați cu COVID-19 ar putea fi benefică, sunt de părere cercetătorii.

Când nivelurile sangvine de 25-OH-vitamina D (calcifediol) sunt optime, răspunsurile imune la infecțiile cu virusuri respiratorii sunt mai bune.

Vitamina D ameliorează simptomele de gripă

Un studiu clinic realizat în China a arătat că vitamina D poate fi utilă în prevenirea gripei sezoniere.

Are efecte rapide de ameliorare a simptomelor. În plus, reduce încărcătura virală și accelerează procesul de recuperare din boală.

Citește și – Vitamina D poate preveni orice boală posibilă

Dozele mari de vit. D scad riscul de gripă cu 50%

Un alt studiu, realizat pe copii din Canada, a raportat că dozele mari de vitamina D scad incidența infecțiile gripale cu 50% (comparativ cu dozele standard de vitamina D).

Vitamina D reduce riscul de infecții prin mai multe mecanisme:

  • scade rata de replicare a virusurilor
  • mărește concentrațiile de citokine antiinflamatoare
  • reduce nivelul citokinelor proinflamatoare care cauzează pneumonie și daune pulmonare

Lipsa de vitamina D și infecțiile respiratorii

Lipsa de vitamina D reprezintă la momentul de față o problemă de sănătate publică.

Se estimează că peste 1 miliard de oameni din întreaga lume are un deficit de vitamina D. Toate grupele de vârstă sunt afectate.

Cercetările epidemiologice au arătat că există o legătură importantă între deficitul de vitamina D, leziunile pulmonare acute și infecțiile respiratorii.

Carența de vitamina D este mai prevalentă la pacienții cu diabet și obezitate – afecțiuni cu un risc crescut de mortalitate în boala COVID-19.

Câteva studii au arătat că lipsa de vitamina D crește riscul de:

  • infecții virale ale tractului respirator superior
  • gripă
  • pneumonie
  • tuberculoză
  • infecțiile cu virusul respirator sincițial uman (VRS)
  • sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA)

Citește și – Vitamina D poate preveni și reduce severitatea infecției cu SARS-CoV-2

Vitamina D reduce severitatea infecției cu SARS-CoV-2

În studiul realizat pe pacienți cu COVID-19 de la Spitalul Universitar Marqués de Valdecilla, 4 din 5 bolnavi aveau niveluri scăzute de vitamina D. La bărbați, deficitul era mai mare decât la femei.

Totodată, nivelurile plasmatice de markeri inflamatori (precum feritina și D-dimeri) erau crescute la acești pacienți.

Lipsa de vitamina D a fost asociată cu o creștere a episoadelor trombotice, des întâlnite la bolnavii de COVID-19.

Severitatea infecției cu SAR-CoV-2 este determinată de pneumonie, detresa respiratorie acută, miocardita, tromboza microvasculară și/sau furtuna de citokine.

Toate aceste evenimente au la bază inflamația. Dacă inflamația și furtuna de citokine nu sunt ținute sub control, ele pot cauza daune severe la nivelul plămânilor și altor organe vitale.

Cercetătorii spun că dacă vitamina D reduce realmente severitatea infecției cu COVID-19 în ceea ce privește riscul de pneumone, inflamații, furtuna de citokine și tromboza, suplimentele cu vitamina D ar putea fi o opțiune simplă de reducere a impactului pandemiei.

Citește și – Cum tratezi lipsa de vitamina D

Surse articol:

1. The Endocrine Society. „Over 80 percent of COVID-19 patients have vitamin D deficiency, study finds: Vitamin D deficiency was more prevalent in men”: https://www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/2020/study-finds-over-80-percent-of-covid19-patients-have-vitamin-d-deficiency
2. E Kenneth Weir, Thenappan Thenappan, Maneesh Bhargava and Yingjie Chen, Does vitamin D deficiency increase the severity of COVID-19? Clin Med (Lond). 2020 Jul; 20(4): e107–e108: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385774/
3. Ariel Israel, Assi Albert Cicurel, Ilan Feldhamer, Yosef Dror, Shmuel M Giveon, David Gillis, David Strich, Gil Lavie, The link between vitamin D deficiency and Covid-19 in a large population, MedRxiv: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1
4. Kamil Yılmaz, Velat Şen, Is vitamin D deficiency a risk factor for COVID‐19 in children? Pediatric Pulmonology: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ppul.25106

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.