3 elemente esențiale pentru sănătatea neuronilor – dr. Vlad Ciurea

Articol documentat

Profesorul doctor neurochirurg Vlad Ciurea ne oferă câteva sfaturi prețioase pentru mentenanța creierului, indiferent de vârstă.

Soluțiile pe care ni le propune sunt la îndemâna noastră, a tuturor. Unele din ele chiar nu ne costă nimic.

3 elemente esențiale pentru sănătatea neuronilor – dr. Vlad Ciurea

3 elemente esențiale pentru sănătatea neuronilor – dr. Vlad Ciurea (FOTO CREDIT: reporterglobal.ro)

Creierul este centrul de comandă al organismului. Este foarte important să știm să îl stimulăm și mai ales să îl protejăm pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Citește și – 2 secrete ale unui creier sănătos la bătrânețe

3 elemente esențiale pentru creier

Există cel puțin 3 elemente vitale pentru un creier sănătos:

  1. Apa
  2. Oxigenul
  3. Odihna

Apa

Dr. Ciurea recomandă ca în fiecare dimineață, după ce ne trezim din somn, să bem apă. Nu un pahar, ci două. Asta deoarece apa curăță intestinele, ajută sistemul vascular și revigorează întreg corpul.

Totodată, apa eficientizează funcția celulelor creierului, îmbunătățește memoria și atenția.

Organismul nostru este compus în mare parte din apă (60%). Cel mai mare procent (80-85%) se află în creier și în rinichi. Inima și plămânii conțin 75-80% apă, mușchii, pielea și ficatul 70-75%, sângele 50%, oasele 20-25% și dinții până în 10%.

Apa este necesară pentru buna funcționare a celulelor, reglarea temperaturii și eliminarea deșeurilor din corp.

Aportul zilnic de apă recomandat în funcție de vârstă este următorul:

Bebelușii de până la 6 luni: 700 ml de apă

Bebelușii de 6-12 luni: 800 ml de apă

Copiii de 1-2 ani: 1,300 l de apă

Copiii de 4-8 ani: 1,800 l de apă

Băieții de 9-13 ani: 2,400 l de apă

Fetele de 9-13 ani: 2,100 l de apă

Adolescenții de 14-18 ani: 3,300 l de apă

Adolescentele de 14-18 ani: 2,300 l de apă

Bărbații adulți: 3,700 l de apă

Femeile adulte: 2,700 l de apă

Femeile însărcinate: 3 l de apă

Femeile care alăptează: 3,800 l de apă

Citește și – Cei 3 piloni ai unui creier sănătos

Oxigenul

Oxigenul este al doilea element vital pentru creier, deoarece acesta influențează funcția celulelor nervoase și a celulelor gliale. 25% din oxigenul pe care îl respirăm merge către celula nervoasă.

Creierul are nevoie de o cantitate mare de energie, comparativ cu masa corporală. Iar această energie este generată de procese metabolice aerobice care consumă foarte mult oxigen.

Când creierul nu este bine oxigenat, apare hipoxia cerebrală. Simptomele de hipoxie cerebrală pot fi ușoare sau severe, precum: dificultăți de gânduri, declin cognitiv, mișcări necoordonate, pierderea capacității de conștientizare, lipsă de răspuns, insuficiență respiratorie.

Este important să deschidem ferestrele când ne trezim, să aerisim încăperile din casă sau în care lucrăm, să ieșim în natură, să inspirăm aer curat. Mișcarea fizică, mersul pe jos, măresc oxigenul din corp.

În casă putem ține plante verzi (ex. „Crinul Păcii”), care curăță aerul, reduc nivelurile de dioxid de carbon și cresc concentrația oxigen respirabil. Putem folosi de asemenea o lampă cu sare.

Este important să ne alimentăm și să ne hidratăm optim. Consumul de antioxidanți (din afine, merișoare, coacăze, ciocolata neagră etc.) ajută la buna oxigenare a sângelui.

Odihna

Nimic nu odihnește mai mult creierul decât somnul. Este esențial să ne culcăm devreme, cel târziu la ora 22:00.

Este bine să dormim puțin și în timpul zilei, dacă serviciul pe care îl avem ne permite acest lucru. Japonezii, care lucrează mult, au constatat că dormitul la amiază mărește randamentul la locul de muncă, de aceea au introdus câteva minute de somn.

Somnul dă un refresh fiziologic extraordinar. Acesta ajută la refacerea centrilor vitali ai corpului. Celulele obosite au nevoie de odihnă, altfel poate să intervină suprasolicitarea și surmenajul.

Când suntem obosiți trebuie să ne culcăm puțin, nu să bem cafea sau alte stimulente.

Alimentația pentru stimularea, întreținerea creierului

Creierul iubește alimentația simplă și hrănitoare. Mâncatul mult îi dăunează, deoarece corpul va folosi o mare parte din energie pentru a digera alimentele. Astfel, oxigenul nu mai ajunge în cap, ci în stomac.

Putem consuma carne slabă. Peștele este ideal pentru creier, dar la fel de bună este și carnea de curcan.

Legumele și fructele, usturoiul, pătrunjelul, ciocolata neagră, cafeaua, nucile și fructele de pădure sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea cerebrală. O cafea dimineața și una la prânz, recomandă dr. Ciurea.

Alte stimulente pentru creier

  • plimbările în aer liber
  • alergările ușoare
  • mersul pe bicicletă
  • scrisul de mână
  • muzica
  • postul intermitent sau postul cu apă
  • optimismul, gândirea pozitivă
  • rugăciunea

Citește și – Știți care este cel mai bun prieten al creierului? Zâmbetul! – dr. Alexandru Vlad Ciurea

Surse articol:

1. Suzan Özugur, Lars Kunz & Hans Straka, “Relationship between oxygen consumption and neuronal activity in a defined neural circuit”. BMC Biology , Neuroscience News: https://neurosciencenews.com/brain-oxygen-16609/
2. Mpatino, Oxygen Levels and Brain Function, Lung Health Institute: https://lunginstitute.com/blog/oxygen-levels-brain-function/
3. Claire Sissons, Jillian Kubala, What is the average percentage of water in the human body? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-percentage-of-the-human-body-is-water
4. Ziarul de Sănătate, Stimularea creierului la orice vârstă: https://www.youtube.com/watch?v=JAF2O18PnKU
5. Alfa UV, 4 Reasons why your bran needs water: https://www.alfaauv.com/blog/why-your-brain-needs-water/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Ma intreb de ce nu face prof. Ciurea nici o referinta la efectul daunator a mastilor pentru creierul uman. Prin purtatul mastii pe lunga durata (copiii in scoli, functionarii, de ex.), oxigenul intra in organism intr-o cantitate redusa. Fara cantitatea de oxigen, de care are corpul nevoie, neuronii, celulele nervoase mor si, se stie, ca ele nu se refac niciodata. Dementa pandeste.

    • Postolache Ana Maria

      Precizează faptul că creierul are nevoie de oxigen, deci se subînțelege necesitatea respirării de aer curat.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.