Vinul de hrean – leac pentru afecțiunile respiratorii și reumatism

Articol documentat

Vinul de hrean este un leac bun pentru afecțiunile respiratorii, reumatism și multe alte afecțiuni.

Se prepară ușor și merită încercat, dacă nu există contraindicații semnificative.

Vin de hrean pentru afectiuni respiratorii si reumatice

Vin de hrean pentru afectiuni respiratorii si reumatice: Freepik.com

Ce proprietăți are hreanul

Hreanul (Armoracia lapathifolia) este un excelent stimulant, expectorant, digestiv, antimicrobiene și diuretic. Are de asemenea proprietăți bronhodilatatoare, antitusive, antiseptice, antiscorbutice, anti-anemice, diaforetice, revulsive, antispastice și purgative.

Este bogat în vitamina C, sinigrină, asparagină, rezină.

100 g de hrean crud oferă:

  • 41% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
  • 21% din DZR de sodiu
  • 14% din DZR de acid folic
  • 9% din DZR de fibre
  • 8% din DZR de zinc
  • 7% din DZR de magneziu
  • 6% din DZR de vitamina B6
  • 6% din DZR de calciu
  • 6% din DZR de cupru

Hreanul stimulează digestia, circulația sangvină și sistemul nervos central.

Este folosit într-un spectru larg de afecțiuni, precum infecții vezicale, infecții respiratorii, congestie, tuse, gută, reumatism, piciorul de atlet, herpes sau scabie.

În scop terapeutic se folosește rădăcina. Însă și frunzele de hrean pot fi întrebuințate în anumite remedii.

Citește și – Leacuri băbești cu rădăcină și frunze de hrean

Vin de hrean – rețetă

Ingrediente

  • 30 g de hrean
  • 1 litru de vin

Mod de preparare

Rădăcina de hrean se curăță, se toacă mărunt sau se dă pe răzătoare și se pune într-o sticlă de sticlă. Se toarnă vinul și se închide ermetic.

Se agită bine sticla, iar hreanul se lasă la macerat 7 zile.

După trecerea perioadei de macerare, vinul se strecoară.

Mod de administrare și efecte

Se recomandă consumul a unui pahar de vin, înainte de masă.

Vinul de hrean ajută în afecțiunile căilor respiratorii și reumatismale. Are efect tonic și fortifiant la nivel general.

Hreanul este considerat unul din cele mai bune remedii pentru decongestionarea pectorală și sinusală.

Induce transpirația, desfundă nasul, subțiază mucusul și ajută la înlăturarea lui și totodată calmează durerile în gât și tusea.

Este recomandat în diverse afecțiuni respiratorii, de la tuse, bronșită și astm, până la sinuzită, rinită, rinosinuzită și edem pulmonar.

Hreanul nu doar ameliorează simptomele, ci ajută inclusiv la înlăturarea infecției, grație proprietăților sale antibiotice naturale.

Totodată, are efect tonifiant asupra căilor respiratorii și mărește imunitatea la infecții, datorită cantității mari de vitamina C.

Are efecte bune și în gută și reumatism, dureri musculare sau articulare, datorită efectelor depurative.

Împotriva durerilor reumatice, articulare și sciatice, se poate folosi și extern, sub formă de cataplasmă. Rădăcina se dă pe răzătoare și se amestecă apoi cu oțet de mere și miere. Se aplică pe regiunile dureroase.

Intern, se pot consuma câte 2 linguri de hrean ras pe zi, sau câte ½ linguriță de tinctură de hrean.

Citește și – Ridiche neagră cu miere și hrean – leac mănăstiresc pentru plămâni și sinusuri

Alte beneficii ale hreanului

În ce alte boli ajută hreanul:

  • anemie
  • oboseală generală
  • scorbut
  • infecții urinare
  • indigestie
  • stomac leneș (digestie lentă)
  • tenie
  • inapetență
  • predispoziție la boli infecțioase
  • întârzieri de creștere la copii
  • litiază urinară
  • inflamații articulare
  • cancerul de colon (prevenire)

Citește și – Medicament natural din hrean pentru oboseală, anemie, infecții, boli pulmonare sau cancer

Contraindicații la consumul de hrean

Deși este atât de sănătos și util în diverse probleme de sănătate, hreanul are și unele contraindicații importante.

De pildă, nu este indicat persoanelor care suferă de aritmie cardiacă, hemoroizi, nefrită cronică, hepatită, hiperaciditate, reflux gastrointestinal, inflamații intestinale sau hemoptizie (tuse cu sânge).

Poate agrava hipotiroidismul, unele afecțiuni renale, ulcerele intestinale, boala inflamatorie intestinală și alte afecțiuni în care este afectată mucoasa gastrică.

Femeile însărcinate, mamele care alăptează și copiii sub 4 ani nu trebuie să consume hrean deoarece le poate irita tractul digestiv.

Evitați hreanul dacă luați tiroxină (medicament pentru glanda tiroidă).

Nu trebuie consumat în cantități mari, din cauza uleiurilor volatile pe care le conține.

Dacă este ținut prea mult timp pe piele, poate cauza bășici, iritații sau arsuri.

Citește și – Profitați de sezonul hreanului – este antibiotic, anticancerigen, anti-anemic și anti-infecțios

Surse articol:

1. Annie’s Remedy, Horseradish Armoracia rusticana: https://www.anniesremedy.com/armoracia-rusticana-horseradish-root.php
2. Liviu Gheorghe, Tudor llie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Hreanul (Armoracia lapathifolia), Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 256
3. Dr. Marc Bosquet, Hrean (Armoracia lapathifolia), 500 de Rețete Naturale pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 51
4. Ravi Teja Tadimalla, Thais Tisatto, 10 Major Health Benefits Of Horseradish Root You Should Know Today, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-horseradish-for-skin-hair-and-health/
5. Health Benefits Times, Health Benefits of Horseradish: https://www.healthbenefitstimes.com/horseradish/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.