Sindromul oboselii cronice – simptome, diagnstic și remedii

Prima descriere a sindromului de oboseală cronică a fost realizată de United Stated Public Health Services în anul 1934, în cadrul unui studiu epidemiologic.

Sindromul oboselii cronice este o afecțiune medicală complexă, care implică diverse sisteme ale corpului. Puțini știu că se mai numește encefalomielita mialgică.

Remedii obosala cronica

Remedii obosala cronica: Freepik – www.freepik.com

Sindromul de oboseală cronică – simptome

Deși simptomul predominant este oboseala severă, afecțiunea provoacă și alte probleme, la neurologic, respirator, cardiovascular și gastrointestinal.

Calitatea vieții este sever afectată. Persoana în cauză nu se simte în stare să desfășoare activități zilnice obișnuite. Suferă de disfuncții cognitive și tulburări de somn – hiper-somnolență în timpul zilei și insomnie în timpul nopții.

Pacienții cu sindromul oboselii cronice descriu oboseala pe care o resimt ca fiind una constantă, care se apare doar după efort și care nu se ameliorează după o perioadă de odihnă.

Citește și – Oboseala cronică ar putea fi cauzată de scăderea nivelului de hormoni tiroidieni

Oboseala debutează brusc, fiind comparată cu starea de moleșeală pe care o dă gripă.

Recuperarea după activități obișnuite este dificilă. Unele persoane acuză dureri de cap cronice, iar copiii, dureri musculare.

Durerile articulare pot fi de asemenea invocate de pacienții cu encefalomielita mialgică.

Sindromul oboselii cronice poate cauza și declinul funcțiilor cognitive. Pacientul are o viteză de procesare mentală redusă și abilități de învățare scăzute.

Are dificultăți în procesarea de noi informații. Constată că are probleme cu memoria și atenția.

Pot fi prezente și alte simptome, precum greață, vărsături, transpirații nocturne, amețeală, intoleranță la alcool și la unele medicamente, anxietate, atac de panică și randament scăzut la locul de muncă.

3 simptome obligatorii pentru diagnosticare

Diagnosticul se pune în urma unei examinări clinice și după excluderea altor cauze posibile.

Pacientul trebuie să prezinte în mod obligatoriu 3 simptome:

  • oboseală
  • înrăutățirea simptomelor după efort fizic sau mental, care înaintea nu creau probleme
  • somnul nu este odihnitor și nu ajută la refacerea organismului

Aceste 3 simptome trebuie să fie prezente de mai bine de 6 luni, iar intensitatea lor trebuie să fie moderată sau severă în 50% din timp.

Diagnosticul final se va pune dacă pacientul mai prezintă, pe lângă cele 3 simptome de mai sus, unul din următoarele simptome adiționale:

  • tulburări cognitive (probleme de gândire sau de funcționare care se agravează după efort, stres sau presiune)
  • intoleranță ortostatică (agravarea simptomelor în poziție verticală și ameliorarea lor în poziție culcată, cu picioarele ridicate)

Întrucât este greu de diagnosticat, boala poate rămâne neevaluată de medic și se poate agrava în timp în lipsa unui tratament adecvat.

Citește și – Un ceai antiviral care combate oboseala cronică – rețeta botanistului James A. Duke

Ce tratamente sunt disponibile pentru sindromul oboselii cronice?

Principalele metode de tratament folosite în controlul sindromul oboselii cronice sunt:

  • terapia cognitiv-comportamentală
  • terapia cu un program gradat de exerciții
  • antiinflamatoare nesteroidiene, pentru reducerea durerilor
  • antidepresive triciclice, pentru pot îmbunătățirea somnulului, durerii și severității oboselii (dozele trebuie să fie însă mai mici decât în cazul depresiei)
  • terapia antivirală (nu s-a dovedit eficientă)
  • imunoglobulina (unele studii au arătat că produce rezultate pozitive, în timp ce o consideră periculoasă)
  • corticosteroizi (în doze mici, poate avea beneficii mici, însă efectul este de scurtă durată și este însoțit de reacții adverse)

Citește și – Oboseala cronică – cauze, manifestări și alimentație – dr. James A. Duke

Medicina alternativă și complementară recomandă magneziul, acizii grași esențiali, acetil L-carnitina, vitamina B12 și antioxidanți.

Remedii naturiste pentru oboseala cronică

Fitoterapia propune o serie de plante medicinale care pot combate oboseala fizică și surmenajul psihic, anxietatea, insomnia, depresia și tulburări digestive.

Ashwagandha – ajută la revigorarea corpului;

Angelica – ajută în depresie, astenie și tulburări gastrice;

Ceaiul verde – este energizant și antioxidant;

Salvia – ameliorează surmenajul psihic și astenia;

Scorțișoara – crește energia și tonusul general al corpului, stimulează circulația sangvină; se poate consuma un amestec de miere și scorțișoară, dimineața, pe pâine sau într-un pahar cu apă.

Orzul verde – sucul de orz verde are efecte regenerant și energizant; se consumă 50 ml de suc de orz amestecat cu 50-100 ml de apă sau suc de mere; cura durează 1 lună și se poate face de 2 ori pe an, primăvara și toamna; în afara sezonului se poate folosi pulberea de orz verde, câte 1 lingură pe zi, adăugată în 200 ml de apă sau suc.

Rozmarinul – este un bun tonic nervos și cardiac; se recomandă tinctura, câte 60 de picături pe zi, timp de 20 de zile în fiecare lună, 2 luni în total.

Bitterul suedez – se recomandă câte 30-60 de picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă; cura durează 20 de zile în fiecare lună, timp de 2 luni.

Polenul – este considerat un aliment aproape complet, foarte hrănitor și bun combatant al oboselii și al stresului; se poate consuma câte 1 lingură în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de 20 de zile pe lună; cura durează 2 luni.

Borșul crud de tărâțe – revigorant și echilibrator al sistemului nervos; se poate bea câte 1 pahar pe zi.

Argila – este detoxifiantă și revitalizantă; se pune 1 linguriță de argilă în ½ pahar cu apă și se lasă la macerat peste noapte; se consumă doar apa din pahar, cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei, timp de 1 săptămână; în următoarele 2 săptămâni se va consuma atât apa, cât și argila din pahar (amestecându-se bine înainte de consum).

Masaj cu oțet de mere – se adaugă 1-2 picături de ulei esențial de rozmarin sau lavandă; se masează tot corpului, îndeosebi fruntea, ceafa, umerii și spatele.

Alte remedii pentru oboseala cronică:

  • spirulina
  • gingko biloba
  • suc de țelină
  • suc de morcov
  • masaj cu uleiuri esențiale energizante

Citește și – Vitamine și minerale care reduc simptomele de oboseală cronică

Surse articol:

1. Amit Sapra, Priyanka Bhandari, Chronic Fatigue Syndrome, StatPearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557676/
2. Oana Hîncu, Remedii naturiste împotriva oboselii cronice, Doxologia: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/remedii-naturiste-impotriva-oboselii-cronice

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.