Leacuri vindecătoare cu hasmațuchi

Articol documentat

În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva leacuri vindecătoare cu hasmațuchi.

La fel ca pătrunjelul, hasmațuchi este mai mult decât o plantă culinară. Ambele fac parte din aceeași familie și împărtășesc proprietăți similare.

Hasmatuchi - proprietati si leacuri

Ce proprietăți are hasmațuchi

Hasmațuchi (Anthriscus cerefolium) – cunoscut în popor și sub numele de „asmățui” sau „pătrunjelul creț” – este un leac valoros în primul rând datorită acțiunii sale depurative și diuretice puternice.

Are proprietăți laxative, de aceea este un adaos potrivit pentru salate, supe și ciorbe.

Hasmațuchi are efecte antiseptice la nivelul aparatului respirator. Este benefic pentru ficat și rinichi.

Conținutul său nutrițional este impresionant. Este bogat în ulei volatil și bioflavonoide.

Citește și – Ce este hasmațuchi și cu „ce se mănâncă” (beneficii + rețetă)

Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de hasmațuchi acoperă:

  • 195% din doza zilnică recomandată de vitamina A
  • 107% din necesarul zilnic de fibre
  • 83% din necesarul de vitamina C
  • 71% din necesarul de vitamina B6
  • 69% din necesarul de acid folic
  • 52% din necesarul de vitamina B2
  • 41% din necesarul de proteine
  • 34% din necesarul de vitamina B3
  • 32% din necesarul de vitamina B1
  • 19% din necesarul de grăsimi

În ce boli ajută hasmațuchi

În medicina tradițională, hasmațuchi a fost folosit la spălături oculare pentru revigorarea sănătății ochilor. Frunzele proaspete, mestecate ca atare, pot calma sughițul.

Dr. Marc Bosquet menționează aportul acestei plante în combaterea unor boli precum:

  • icter
  • retenție de apă (hidropizie)
  • gută
  • pietre la rinichi
  • infecții respiratorii

Imunitate

Consumat sub formă de ceai, poate reduce tensiunea arterială și întări sistemul imunitar.

Ca tonic imunitar se poate utiliza o infuzie obținută din hasmațuchi și trifoi roșu. Pentru prevenirea bolilor se poate bea o cană din acest ceai dimineața și una seara.

Retenție de apă

Hasmațuchi poate remedia problema retenției de apă – datorată în mare parte unei funcționări deficitare a rinichilor. Prin faptul că mărește diureza, hasmațuchi poate ajuta la eliminarea excesului de lichide din corp.

Tuse

Datorită acțiunii sale expectorante, hasmațuchi poate subția mucusul blocat, ajutând la expulzarea lui din tractul respirator.

Este folositor în tusea productivă sau umedă (întâlnită de pildă în infecții respiratorii precum bronșită) și în congestia pectorală.

Citește și – Cum să vindeci afecțiuni comune cu plante și alimente din bucătărie

Crampe menstruale

Femeile sunt sfătuite să consume mai mult hasmațuchi în perioada menstruală, deoarece poate atenua simptomele specifice, precum crampe abdominale, schimbări de dispoziție, iritabilitate sau balonare.

Colesterol

Verdețurile sunt bogate în fibre și pot contribui la scăderea concentrației de colesterol din sânge.

Gută

Dacă vă dor articulațiile sau suferiți de inflamații articulare, puteți folosi hasmațuchi la nivel extern.

Zdrobiți puțin frunzele și aplicați-le sub forma unei cataplasme pe locurile dureroase. Sau puteți bea ceai de hasmațuchi. Acționează și intern în gută și reumatism.

Probleme ale tensiunii arteriale

Hasmațuchi conține numeroase minerale benefice pentru tensiunea arterială, precum potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc și mangan.

Potasiul în mod deosebit ajută la menținerea presiunii arteriale la un nivel optim. Iar prin acțiunea benefică asupra rinichilor și a echilibrului lichidelor din corp, poate preveni creșterea tensiunii arteriale.

Digestie

Consumat zilnic, sau cu regularitate, hasmațuchi menține sănătatea tractului digestiv. Fibrele pe care le conține în cantități mari îmbunătățesc funcțiile digestive ale corpului.

Anemie

Mâncați pătrunjel, hasmațuchi și alte alimente bogate în fier și vitamina C dacă vreți să vă refaceți nivelurile de globule roșii din sânge.

Dacă analizele au arătat că aveți o valoare scăzută a hemoglobinei, consumați hasmațuchi deoarece stimulează producția de sânge.

Dezinfectant extern

Hasmațuchi are efecte antiseptice și dezinfectante. Ajută la curățarea pielii și prevenirea infecțiilor în cazul unor leziuni sau răni.

Planta poate fi folosită sub formă de pastă (planta mixată cu puțină apă) pentru tăieturi, zgârieturi, echimoze, arsuri solare sau chiar eczeme.

Acnee, coșuri, pete, riduri

Pasta de hasmațuchi soluționează problemele pielii grase. Poate fi folosită pentru acnee și coșuri. Este recomandat pentru estomparea ridurilor sau uniformizarea nuanței pielii pătate.

Căderea părului

Încercați să aplicați suc de hasmațuchi pe pielea capului și pe păr. Acest tratament va ajuta la oprirea procesului de cădere masivă a părului.

Ochi iritați sau inflamați

Se prepară o infuzie din hasmațuchi. Se înmoaie în ea o compresă și se pune caldă pe ochi.

Hemoroizi

Se presupune că băile de șezut cu hasmațuchi fiert în lapte pot ajuta la atenuarea durerilor anale provocate de boala hemoroidală.

Surse articol:

1. Nutrition & You, Chervil nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/chervil.html
2. Marc Bosquet, Hasmațuchi, 500 de Rețete Naturale pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 49-50
3. Health Benefits Times, Health benefits of Chervil (French parsley): https://www.healthbenefitstimes.com/chervil/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.