Tratament cu merișoare și propolis pentru cistită

Articol documentat

Infecțiile tractului urinar inferior au o frecvență ridicată, mai cu seamă în rândul femeilor. Cel puțin 60% dintre femei trec, la un moment dat în viață, printr-un episod de cistită.

Cheltuielile de diagnosticare și tratament sunt extrem de mari.

Cura cu merisoare si propolis pentru infectiile urinare

Cura cu merisoare si propolis pentru infectiile urinare

Infecțiile urinare la femei

Aceste infecții sunt cauzate de regulă de bacterii gram-negative. Dintre acestea, Escherichia coli (E. coli) este cel mai des incriminată.

Infecțiile urinare se tratează cu antibiotice, însă infecția nu dispare întotdeauna definitiv. Riscul de recidivă este foarte mare.

Femeile sunt de 50 de ori mai expuse la infecții urinare decât bărbații din cauză că au uretra mai mică. Acest lucru înseamnă că bacteriile ajung mai ușor în vezica urinară, unde aderă la pereții vezicii și se înmulțesc.

Predispoziția la infecții urinare în cazul femeilor se datorează și altor factori, precum mijloacele de contracepție, menopauza și rezistența la antibiotice.

Episoadele recurente de infecții urinare cresc rezistența bacteriilor la antibiotice și fac tratamentul ineficient.

Administrarea repetată a antibioticelor poate avea efecte secundare, precum apariția de infecții fungice la nivelul cavității bucale, tractului gastrointestinal sau vaginului.

Merișoarele – mecanisme de acțiune împotriva infecțiilor urinare

O plantă deseori recomandată de fitoterapeuți în infecțiile urinare este merișorul.

Merișoarele sunt alcătuite în mare parte din apă (88%), însă au un conținut foarte bogat de antioxidanți, îndeosebi vitamina C, flavonoide, antocianidine, catechine și triterpinoide.

Antocianidinele și proantocianidinele funcționează ca un scut de apărare împotriva agenților microbieni.

Citește și – Merișoarele spală rinichii și țin infecțiile departe

Se presupune că merișoarele ajută la combaterea infecțiilor urinare prin faptul că împiedică aderarea tulpinilor de bacterii la uroteliu. În consecință, bacteriile nu pot infecta suprafața mucoasei.

Sunt două substanțe din merișoare care opresc această adeziune: fructoza și proantocianidinele.

Alte studii au arătat că merișoarele reduc virulența tulpinilor de E. coli.

Cercetătorii au descoperit că aceste fructe inhibă și alte bacterii, precum Proteus aeruginosa, Enterococcus faecalis, Staflococul auriu, Salmonella typhimurium și Klebsiella pneumoniae.

Inclusiv tulpinile de bacterii rezistente la medicamente sunt împiedicate să se atașeze de pereții vezicii urinare în prezența proantocianidinelor din merișoare.

Un studiu sugerează că sucul de merișoare poate reduce adeziunea bacteriei E. coli până la 8 ore după consum.

Citește și – Sucul de merișoare – util pentru femeile cu infecții urinare repetate (studiu)

Cura cu merișoare și propolis pentru cistită

Merișoarele pot fi folosite atât în scop preventiv, cât și curativ. Efectele lor antibacteriene sporesc dacă sunt asociate cu produse apicole, precum propolis și miere.

Tratamentul de mai jos poate fi urmat în paralel cu tratamentul antibiotic prescris de medic.

Ingrediente

  • 1 kg de merișoare
  • 20 g de propolis
  • 1 kg de miere polifloră

Preparare

Merișoarele și propolisul se dau prin mașina de tocat sau prin robot/blender.

Pasta obținută se amestecă apoi cu mierea de albine, până la omogenizare.

Preparatul obținut se mută într-un borcan de sticlă, care se închide ermetic și se ține într-un loc ferit de lumina soarelui timp de 2-3 zile.

În acest interval se recomandă să se amestece în borcan de 3 ori pe zi.

După perioada de macerare, borcanul se dă în frigider.

Mod de administrare

Doza recomandată este de 1-2 lingurițe de preparat de merișoare și propolis, de 3 ori pe zi. Se consumă cu 20 de minute înainte de masă.

Tratamentul durează 3 luni.

Citește și – Infecțiile vezicii urinare la femei – remedii naturiste

Surse articol:

1. Marcelo Hisano, Homero Bruschini, Antonio Carlos Nicodemo, and Miguel Srougi, Cranberries and lower urinary tract infection prevention, Clinics (Sao Paulo). 2012 Jun; 67(6): 661–667: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370320/
2. Oana Hîncu, Cura cu miere și merișoare pentru cistită, Doxologia: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/cura-cu-miere-merisoare-pentru-cistita

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.