Tinctură pentru frecții împotriva varicelor

Articol documentat

Varicele sunt vene umflate, reliefate, care au o culoare violet. Încep să își facă prezența după 30 de ani. Nu sunt întotdeauna dureroase.

De cele mai multe ori, venele varicoase deranjează doar din punct de vedere estetic.

Tinctura pentru varice

Tinctura pentru varice: Racool studio – www.freepik.com

Varicele simptomatice cauzează durere sau senzație de greutate la nivelul picioarelor, arsuri, împunsături, crampe musculare, mâncărimi, umflături sau depigmentarea pielii. Durerile se întețesc după statul mult timp jos sau în picioare.

Citește și – Ceai pentru vene – util în varice, tromboflebite, ateroscleroză

Tinctură pentru varice – rețetă

Ingrediente

  • tinctură de castan (20 de picături)
  • tinctură de tătăneasă (20 de picături)
  • tinctură de gălbenele (20 de picături)
  • tinctură de arnică (10 de picături)

Preparare

Aceste tincturi pot fi procurate de la magazinele naturiste, sau pot fi făcute în casă, dacă dispuneți de plantele necesare.

După ce ați făcut rost de toate cele 4 tincturi, amestecați-le în dozele indicate.

Păstrați amestecul rezultat într-o sticlă separată cu dop picurător (poate fi o sticlă goală de la o tinctură veche).

Agitați recipientul înainte de fiecare utilizare, pentru omogenizarea ingredientelor.

Puneți câteva picături din tinctura combinată pe regiunile afectate de varice și frecați ușor pielea. Masajul se face cu mișcări de jos în sus, în sensul circulației sângelui.

Acest tratament se poate face de 2 ori pe zi: seara, înainte de culcare, și încă o dată dimineața.

Citește și – Tratamente naturiste pentru varice

Cum funcționează tincturile folosite în rețetă

Extractul de castane este folosit special pentru sănătatea venelor și reducerea inflamațiilor externe.

Poate ameliora simptomele insuficienței venoase cronice: edeme, umflături ale picioarelor, dureri sau crampe la picioare, mâncărimi, vene varicoase, vene răsucite, ulcere la picioare.

Tinctura de arnică este folosită de regulă extern pentru dureri articulare, dureri musculare, entorse și luxații, echimoze, flebită superficială, inflamații cauzate de fracturi, răni și arsuri.

Tătăneasa este un alt remediu cunoscut pentru oase, articulații și răni care se vindecă greu. Se aplică extern sub formă de cremă, unguent, comprese sau tinctură.

Poate fi folosită în fracturi, reumatism, ulcere ale pielii, luxații, dureri musculare și reumatice, vânătăi.

Gălbenelele sunt la rândul lor plante de leac pentru numeroase afecțiuni ale pielii.

Tinctura poate fi folosită extern pentru inflamații ale gâtului, afecțiuni gingivale, amigdalită, tuse (sub formă de gargară), sângerări nazale, infecții ale pielii, inflamații, dureri, ulcere la picioare, răni deschise vene varicoase, hemoroizi, inflamații rectale, iritații ale scalpului.

Citește și – Dietă pentru persoanele cu varice

Cum se prepară tincturile, în general

Tinctura este un preparat fitoterapeutic care permite extragerea principiilor plantelor într-un solvent. Cel mai bun solvent este alcoolul tare (vodca, brandy).

Se poate folosi de asemenea oțet de mere sau glicerină vegetală (dacă o persoană nu tolerează alcoolul, sau tinctura se va folosi la copii).

Trebuie să știți că extractele în oțet sau glicerină nu sunt la fel de eficiente precum extractele alcoolice.

Ca să vă faceți o idee cât de concentrată este tinctura: o singură doză de tinctură echivalează cu 1 cană de ceai.

Trebuie să folosiți un alcool de cel puțin 40 de grade. Cel de 50 de grade este cel mai bun, deoarece îi dă tincturii o durată de viață mai mare (7-10 ani).

Luați un borcan de 400 de grame. Dacă folosiți plante proaspete, tocați-le mărunt sau zdrobiți-le puțin. Umpleți borcanul pe trei sferturi cu plante proaspete, fără să le îndesați prea tare. Completați apoi cu alcool. Proporția este de 1:1 plante proaspete-alcool.

Dacă folosiți plante uscate, le puteți măcina grosier înainte. Umpleți borcanul pe jumătate cu plante, de această dată. completați apoi cu alcool. Proporția este de 1:4 plante uscate-alcool.

Amestecați bine și așteptați ca materialul vegetal să absoarbă alcoolul. Dacă mai este nevoie, mai completați cu alcool.

Lăsați plantele la macerat în alcool minim 4-6 săptămâni, apoi strecurați printr-un tifon.

Surse articol:

1. Mayo Clinic, Varicose Veins: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
2. Oana Hîncu, Tinctură combinată pentru uz extern împotriva varicelor: https://doxologia.ro/stil-de-viata/tinctura-combinata-pentru-uz-extern-impotriva-varicelor
3. Catherine Winter, DIY: How to Make Your Own Herbal Tinctures, Habitat.com: https://inhabitat.com/diy-how-to-make-your-own-herbal-tinctures/
4. PennState Hershey, Arnica: http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000222
5. Alena Kharlamenko, 7 Health Benefits of Horse Chestnut Extract, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/horse-chestnut-benefits
6. Andrew Weil, Arnica: https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/herbs/arnica/
7. RxList, Comfrey: https://www.rxlist.com/consumer_comfrey/drugs-condition.htm
8. Simply Beyond Herbs, Calendula tincture recipe (And 10 ways to use it): https://simplybeyondherbs.com/calendula-tincture/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.