Ceaiul din frunze de cireș și de vișin – proprietăți și beneficii

Nu doar fructele pomilor sunt benefice consumului uman, ci și frunzele lor. Din ele se pot prepara diverse leacuri.

Vă invităm să descoperiți ce beneficii au ceaiurile din frunze de cireș și de vișin și în ce afecțiuni pot fi utile.

Ceai din frunze de cires si visin

Ceai din frunze de cires si visin

Frunzele pomilor fructiferi sunt bogate în clorofilă, o substanță supranumită „sângele verde” al organismului.

Pentru a beneficia de efectele lor maxime, acestea trebuie recoltate când sunt tinere și fragede. Pomii de la care culegeți frunzele trebuie să fie din curte, din grădină sau din alte locuri ferite de poluare.

Frunzele se spală și se mărunțesc. Se folosesc apoi la prepararea unei infuzii. Aceasta se poate consuma intern, sau se poate aplica extern, sub formă de comprese.

Frunzele de vișin și de cireș – proprietăți și beneficii

În frunzele de cireș se găsesc următorii compuși benefici:

  • taninuri (au proprietăți antiseptice și astringente; sunt utile în amigdalită, faringită, hemoroizi, erupții ale pieii, sângerări intestinale și diaree)
  • flavonoide (sunt antioxidanți care previn infecțiile bacteriene și virale și cancerul)
  • saponine (ajută la scăderea colesterolului și a riscului de cancer și stimulează funcția sistemului imunitar)

Un studiu a arătat că extractul de frunze de cireș previne daunele ADN și moartea celulară și are efecte citotoxice. Aceste efecte se datorează proprietății lor antioxidante.

Cercetătorii au evaluat potențialul antimicrobian al frunzelor de vișin și coacăz negru în produsele din carne. Rezultatele au arătat că polifenolii din frunzele de vișin s-au dovedit eficiente împotriva microorganismelor care provoacă toxiinfecții alimentare.

Ceaiul din frunze de cireș sau vișin

Frunzele de cireș și de vișin au proprietăți diuretice. De aceea ceaiul obținut din ele poate avea efecte bune în afecțiunile rinichilor și vezicii urinare.

Ajută de asemenea la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Ameliorează durerile la persoanele cu un nivel crescut de acid uric (gută).

Se folosește o mână de frunze la 1 litru de apă. Se fierb 10-15 minute, apoi se strecoară. Ajută în pietre la rinichi și alte tulburări renale.

Frunzele vișinului sunt utile în gospodărie. Femeile le folosesc la acrirea borșului sau a murăturilor. Din ele se poate prepara și o fiertură benefică în diaree și toxiinfecții alimentare.

Se folosește un mănunchi de frunze la 1 cană cu apă. Se fierb un sfert de oră, apoi se filtrează. Pentru a avea un gust mai plăcut, se adaugă miere și suc de lămâie.

În ce boli ajută ceaiul din frunze de cireș și vișin 

Ceaiul de frunze de cireș și de vișin este bogat în potasiu și iod și pot fi utile și în bolilor cardiovasculare.

Datorită conținutului de taninuri, au proprietăți astringente și ajută la oprirea diareei.

Ceaiurile din frunze de vișin și cireș pot fi consumate și de către persoanele care suferă de:

  • probleme digestive
  • gută
  • reumatism
  • cistită
  • retenție urinară
  • edeme
  • retenție de apă
  • celulită

Se pot consuma câte 1-2 litri de ceai pe zi.

Ceaiul de frunze de vișin ajută și la calmarea durerilor de cap. În acest caz se aplică extern, pe frunte, prin comprese.

Surse articol:

1. Monitorul Expres, Frunzele, leacuri care cresc în pomi: http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=146627&Sanatate-pe-crengute-Frunzele-leacuri-care-cresc-in-pomi
2. Phytochemicals, What is Saponins? https://www.phytochemicals.info/phytochemicals/saponins.php
3. Encyclopedia Britannica, Tanin: https://www.britannica.com/science/tannin
4. Nobuhiko Taguchi, Noriyuki Uemura, Yuji Goto, Masaaki Sakura, Kazuhiro Hara, Masanao Niwa, Machiko Iida, Takeshi Yanagishita, Daisuke Watanabe, Masashi Kato, Antioxidative Effects of Cherry Leaves Extract on Tert-Butyl Hydroperoxide-Mediated Cytotoxicity Through Regulation of thioredoxin-2 Protein Expression Levels, Journal of Toxicology and Environmental Health. Part A. 2011;74(18):1240-7. doi: 10.1080/15287394.2011.570229: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21797775/
5. Agnieszka Nowak, Agata Czyzowska, Magdalena Efenberger, Lucjan Krala, Polyphenolic Extracts of Cherry (Prunus Cerasus L.) and Blackcurrant (Ribes Nigrum L.) Leaves as Natural Preservatives in Meat Products, Food Microbiol. 2016 Oct;59:142-9: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27375255/
6. Dr Heben’s Team. 15 Unbelievable Benefits of Cherry Leaves For Health: https://drhealthbenefits.com/herbal/leaves/benefits-of-cherry-leaves-for-health

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]