Iată câte afecțiuni poți trata cu un cartof crud!

Articol documentat

Cartoful este pe locul al treilea în topul principalelor culturi din lume pentru consumul uman, după grâu și orez.

Are atât valoare alimentară, cât și medicinală. Descoperă în rândurile de mai jos câte afecțiuni poți trata cu un cartof crud!

Cate afectiuni poti trata cu un cartof

Cate afectiuni poti trata cu un cartof

Ce proprietăți au cartofii

Cartofii sunt bogați în carbohidrați și energie. Conțin cantități bune de vitamina C, vitamina B6, acid folic, potasiu, magneziu și fier. În coaja lor se găsesc doze semnificative de fibre alimentare.

Studiile pe celule umane, experimentele pe animale și studiile clinice umane au arătat că au proprietăți:

  • antioxidante
  • hipocolesterolemiante
  • anti-obezitate
  • antidiabetice
  • anticancerigene
  • antiinflamatoare

Acestea se datorează în special conținutului de fenoli, fibre, amidon, proteine, glicoalcaloizi și lectine.

Cartoful în medicina populară

În medicina tradițională europeană, cartofii cruzi sunt folosiți ca remediu natural pentru tulburările gastrointestinale și afecțiunile pielii:

  • dispepsie
  • ulcere stomacale
  • dermatita perianală
  • dureri
  • furuncule

Consumul de cartofi poate mări apărarea antioxidantă a organismului, fiind util în scăderea riscului de hipertensiune arterială, boli degenerative, boli cardiovasculare sau cancer.

Câte afecțiuni poți trata cu un cartof crud

O jumătate de pahar de suc de cartofi acoperă:

  • 50% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
  • 27% din DZR de potasiu
  • 20% din DZR de vitamina B1
  • 20% din DZR de vitamina B3

Nutriționistul Jeeny Hills recomandă administrarea sucului de cartof crud pentru a beneficia de proprietățile sale vindecătoare.

Pentru a fi mai ușor de consumat, se poate combina cu alte sucuri, precum suc de morcov, de castravete, de spanac, de măr, de lămâie.

Probleme digestive

Sucul de cartof crud este un leac renumit pentru arsuri stomacale, indigestie și ulcere gastrice.

Un studiu publicat în 2006 în jurnalul „Phytomedicine” a arătat că două treimi din pacienții cu tulburări digestive au raportat o îmbunătățire a simptomelor după ce au consumat suc de cartofi.

O altă lucrare, apărută în anul 2013 în „Journal of Medicinal Plants Studies” a demonstrat că sucul de cartofi ameliorează gastrita și ulcerele stomacale și ajută la curățarea intestinelor.

Ulcere stomacale

Sucul de cartofi cruzi conține o moleculă care combate dezvoltarea unei bacterii asociate cu ulcerele stomacale.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester susțin că acesta poate preveni sau chiar ajuta la tratarea ulcerelor stomacale.

Scăderea colesterolului

Sucul de cartof ar putea ajuta la reglarea nivelului grăsimilor din sânge. Efectul de scădere a colesterolului și trigliceridelor s-ar putea datora activității sale antioxidante puternice, potrivit unei publicații din 2012.

Dureri articulare

Conform unor studii publicate în anul 2013 în „Journal of Medicinal Plants”, 1-2 lingurițe de suc de cartof crud administrate înainte de mese ar putea ameliora simptomele de artrită.

Și ceaiul din coji de cartofi ar putea ajuta la reducerea inflamației și a durerilor articulare.

Detoxifierea organismului

Pielea este un organ important de detoxifiere. De aceea băile corporale și cataplasmele aplicate pe tălpi pot ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Feliile de cartofi pot fi folosite pentru extragerea toxinelor din organism. Puneți câteva felii de cartof crud în șosete și încălțați-vă cu ele. Lăsați-le să acționeze câteva ore.

Acest remediu poate fi util și pentru scăderea febrei. În acest caz, feliile de cartofi trebuie să fie reci, de la frigider. Se lasă 2-3 ore să acționeze pe tălpi.

Combaterea cancerului

Deși cartoful pare un aliment prea banal să poată avea proprietăți anticancerigene, studiile au demonstrat contrariul.

Un studiu pe șoareci publicat în 2013 în jurnalul „Food and Function” a arătat că sucul de cartof conține un compus numit „patatină” care poate stopa înmulțirea celulelor de melanom.

Cartoful are efecte similare și în cancerul de colon și de ficat la oameni.

Pete maronii, puncte negre, riduri, coșuri

Ce poate fi mai bun pentru un ten frumos și tânăr decât sucul de cartofi cruzi? Acesta ajută la curățarea pielii, la hrănirea și albirea pielii.

Este util în hiperpigmentare (pete și puncte negre), riduri, cearcăne, coșuri și acnee.

Dați un cartof mic pe răzătoare, puneți-l într-un tifon sau într-o sită deasă și stoarceți sucul.

Înmuiați o dischetă demachiantă sau o bucată de tifon în suc și ștergeți fața, insistând pe părțile pătate sau înnegrite.

Se poate folosi în fiecare seară până la rezultate vizibile.

Arsuri, tăieturi, leziuni minore

Pentru arsuri, tăieturi și alte leziuni minore ale pielii, amestecați cartoful ras cu miere sau ulei de măsline.

Aplicați pe porțiunea de piele afectată și fixați cu un bandaj. Lăsați să acționeze 2 ore.

Împotriva usturimii și durerilor provocate de arsurile solare, aplicați pe piele felii subțiri de cartof crud.

Dureri de cap

Tăiați un cartof felii subțiri și aplicați-le pe frunte. Fixați cu un fular sau o eșarfă.

Dacă durerile de cap sunt puternice, beți câte ¼ pahar de suc cald de cartof crud, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale.

Umflături, mâncărimi ale pielii

Cataplasmele cu felii de cartof crud pot ajuta și la reducerea umflăturilor sau inflamațiilor pielii, precum și a mâncărimilor provocate de înțepăturile de insecte sau a dermatitei.

Furuncule, abcese, răni cu puroi

Cataplasma cu cartofi cruzi poate trage puroiul din furuncule, răni sau abcese în 1-3 zile.

Poate fi folosită și pentru infecții, dureri, inflamații sau crăpături ale pielii.

Spălați și radeți un cartof crud cu tot cu coajă. Puneți-l pe o bucată de tifon și aplicați-l pe zona afectată a pielii. Fixați cu un bandaj și lăsați să acționeze 1-2 ore.

Clătiți apoi pielea cu apă sărată. Dacă infecția se agravează, mergeți la medic.

Ochi obosiți

Aplicați pe pleoape câte o felie de cartof crud și lăsați să acționeze 10- minute.

Precauții și contraindicații la cartof

Atenție, sucul de cartofi cruzi nu trebuie administrat în cantități mari. supradozajul poate avea efecte toxice. Astfel, nu se recomandă mai mult de ½ pahar de suc pe zi.

Este indicat să înlăturați porțiunile verzui de pe cartofi, deoarece acestea conțin cantități mari de solanină – o substanță care poate provoca greață, crampe și diaree.

Articole pe aceeași temă recomandate pentru tine:

Surse articol:

1. Jenny Hills, How to Use a Potato to Heal Your Entire Body (Including Detox, Fever, and Infections), Healthy and Natural World: https://www.healthyandnaturalworld.com/potato-health-benefits/
2. J E Vlachojannis 1, Cameron, S Chrubasik, Medicinal Use of Potato-Derived Products: A Systematic Review, Phytotherapy Research: . 2010 Feb;24(2):159-62. doi: 10.1002/ptr.2829: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19960391/
3. Rizliya Visvanathan, Chathuni Jayathilake, Barana Chaminda Jayawardana, Ruvini Liyanage, Health-beneficial Properties of Potato and Compounds of Interest, Journal of the Science of Food and Agriculture. 2016 Dec;96(15):4850-4860. doi: 10.1002/jsfa.7848. Epub 2016 Jul 7? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27301296/
4. Khalid Zaheer , M Humayoun Akhtar, Potato Production, Usage, and Nutrition–A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2016;56(5):711-21. doi: 10.1080/10408398.2012.724479: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24925679/
5. Tracey M. Robertson, Abdulrahman Z. Alzaabi, M. Denise Robertson, and Barbara A. Fielding, Starchy Carbohydrates in a Healthy Diet: The Role of the Humble Potato, Nutrients. 2018 Nov; 10(11): 1764: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267054/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.