Ciocolata neagră, mai bună decât medicamentele pentru tuse?…

Articol documentat

Ciocolata neagră calmează tusea și poate fi chiar mai eficientă în această privință decât codeina (medicament antitusiv). Cel puțin așa spune un studiu realizat de britanici.

Autorul studiului susține însă că rezultatele cercetării sale au fost interpretate greșit și exagerate.

Ciocolata calmeaza tusea

Ciocolata calmeaza tusea: Freepik – www.freepik.com

Argumente științifice să mâncăm ciocolată neagră 

Despre ciocolata neagră, fără îndoială, se pot spune numai lucruri bune. Boabele de cacao sunt considerate una din cele mai bune surse de antioxidanți fenolici din lume.

Activitatea puternic antioxidantă a ciocolatei se datorează așadar conținutului de flavonoide – catechine, epicatechine și procianidine din cacao.

Acest trio de antioxidanți combat cu succes speciile de oxigen reactiv asociate cu inflamații și boli cronice.

Citește și: Ciocolată neagră poate fi considerat un aliment COMPLET

Pudra de cacao influențează pozitiv sănătatea sistemului cardiovascular. Acționează direct rezistența la insulină și reduce riscul de diabet. Determină schimbări benefice în răspunsul imunitar.

Cacao protejează nervii împotriva inflamațiilor și a leziunilor și pielea de razele ultraviolete.

Mai mult decât atât, mărește sațietatea și stimulează funcțiile cognitive precum memoria și buna dispoziție.

Substanțe din cacao suprimă tusea

Revenind la studiul despre ciocolata neagră și tuse, primele rezultate încurajatoare au fost publicate în 2004 în jurnalul „Federation of American Societies for Experimental Biology”.

Cercetătorii britanici au comparat teobromina din cacao cu codeina. Au descoperit că teobromina a fost mai eficientă în suprima tusei.

Un alt studiu, din 2016, a fost realizat pe un sirop de tuse aromat cu ciocolată, comercializat în UK sub numele de „Unicough”. Pacienții care au luat acest sirop au prezentat o îmbunătățire mai mare a simptomelor în 2 zile, comparativ cu alt sirop convențional.

Citește și: Creierul iubește ciocolata neagră – dr. Alexandru Vlad Ciurea

Mai precis, siropul cu ciocolată a redus frecvența tusei și perturbarea somnului de noapte. Foarte mulți subiecți au oprit tratamentul mai devreme deoarece au scăpat de tuse mai repede.

Experții spun însă că siropul cu ciocolată a fost mai eficient deoarece conține un antihistaminic. Iar efectul de calmare a tusei s-ar fi datorat proprietății emoliente a substanței medicamentoase.

Concluzii

Cu siguranță și ciocolata are partea ei de beneficii. Însă nimeni nu își permite să consume tone de ciocolată pentru suprimarea tusei. Probabil că o cană de cacao caldă (cu miere) poate fi benefică și mai puțin periculoasă pentru siluetă. Dr. Andrei Weil recomandă 30-60 g de ciocolată neagră cu minim 70% cacao.

Remedii pentru tuse, mai eficiente decât ciocolata

Tusea este un reflex greu de controlat prin medicamente. Nu există încă un tratament eficient pentru tuse.

Specialiștii recomandă consumul a cât mai multe lichide și folosirea unui umidificator sau efectuarea de inhalații cu aburi fierbinți. Aceste lucruri ajută la menținerea căilor respiratorii umede și stimulează subțierea mucusului.

Odihna este de asemenea esențială pentru vindecare.

Unii medici garantează că lămâia și mierea sunt foarte utile, luate ca atare sau cu apă caldă.

Dr. Leslie Mendoza Temple de la Universitatea HealthSystem recomandă un amestec de miere cu scorțișoară, turmeric, piper negru și ghimbir. Se ia câte ½ linguriță din această pastă odată în mod regulat.

Citește și: Persoanele care consumă ciocolată neagră au mai puține șanse să sufere de DEPRESIE

Renunțarea la lactate poate reduce producția și mucus, contribuind astfel la vindecarea tusei. Iată un motiv bun să evitați ciocolata cu lapte (în general)!

Dacă tusea nu cedează după 4 săptămâni, mergeți la doctor pentru un control mai amănunțit. Poate fi vorba despre o infecție, o alergie sau o altă problemă care necesită atenție medicală.

Dr. Andrew Weil spune însă că tinctura de lumânărică (Verbascum thapsus) este mai eficientă pentru tuse. Se poate lua câte 1 linguriță în apă caldă odată la 4 ore.

Surse articol:

1. David L. Katz, Kim Doughty, and Ather Ali, Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease, Antioxid Redox Signal. 2011 Nov 15; 15(10): 2779–2811: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
2. Dr Weil, Can Chocolate Cure Coughs? https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/colds-flu/can-chocolate-cure-coughs/
3. Amanda MacMillan, No, Chocolate Isn’t the Best Cure for a Cough: https://www.health.com/condition/cold-flu-sinus/chocolate-cough
4. Elizabeth Pratt, Chocolate Helps Your Cough? The Latest Misleading, Viral Health Story: https://www.healthline.com/health-news/is-chocolate-better-than-cough-syrup-for-treating-a-stubborn-cough

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.