Miedul – licoarea din miere și polen care îți dă o sănătate de fier!

Miedul este o licoare din miere și polen care dă o sănătate de fier. Este considerat un antibiotic natural și o armă puternică împotriva bolilor.

Unii dintre voi îl cunoașteți probabil sub numele de „hidromel”. Numeroase denumiri superlative i-au fost atribuite datorită proprietăților sale curative deosebite: „nectarul zeilor”, elixirul tinereții, panaceu.

Cea mai veche băutură alcoolică din lume

Miedul este considerat de cercetători drept cea mai veche băutură alcoolică din lume. Se pare că a fost produsă cu mult timp înaintea vinurilor din fructe, cereale și struguri.

Dovezi ale utilizării sale provin din vechea Chină și datează din anul 7.000 î.Hr. Cercetătorul suedez Tobias Olofsson de la Universitatea din Lund a descoperit că miedul era consumat cu regularitate de vikingi, mayași, grecii și egiptenii antici.

Inclusiv dacii noștri obișnuiau să bea hidromel pentru a-și întări sănătatea. După cum notează cronicile secolului 16, moldovenii preferau miedul în locul vinului deoarece erau îndestulați de miere.

Citește ș: Hidromel – o băutură străveche imunizantă, energizantă și întineritoare din miere și polen 

Faima acestui elixir s-a diminuat în timp, însă nu pentru multă vreme. Din fericire, oamenii au început să redescopere miedul și astfel popularitatea lui să crească din nou.

Astăzi, diverși apicultori promovează această băutură ca medicament și tonic natural pentru sănătate.

Ce este miedul?

Miedul este o licoare obținută în urma unui amestec de miere, apă și polen. Prin fermentarea zaharurilor din miere rezultă o băutură ușor alcoolică, acidulată și foarte plăcută la gust. De aceea mai este numit „vin de miere”.

Oricine poate intui ce bogăție de nutrienți se ascunde în această băutură! Miedul conține cel puțin 400 de substanțe valoroase, precum vitamine, minerale, enzime, hormoni și antioxidanți, care se regăsesc în miere și polen.

  • vitaminele A, C, E, K și complexul B
  • calciu, magneziu seleniu, potasiu

Ce beneficii are miedul

În trecut, miedul era servit ca întăritor al organismului. Era privit ca un leac împotriva îmbătrânirii. Popoarele antice îl consumau pentru menținerea tinereții corpului și a psihicului.

Miedul are beneficii asupra întregului organism, mai cu seamă asupra sistemului nervos, imunitar, digestiv, cardiovascular și respirator:

  • îmbunătățește dispoziția
  • mărește nivelul de energie
  • contribuie la relaxarea corpului
  • ajută la dilatarea vaselor de sânge
  • stimulează în mod benefic hormonii
  • înlătură blocajele psihice
  • întărește celula nervoasă
  • combate neplăcerile provocate de menopauză
  • ajută la refacerea rezervelor de vitamine
  • ajută expectorația și calmează tusea și durerile în gât
  • previne insomnia
  • reduce stările de excitarea nervoasă excesivă
  • combate constipația și diareea
  • reduce arsurile gastrice
  • previne ulcerele, gastritele
  • susține recuperarea persoanelor care au avut un infarct sau un accident vascular cerebral
  • îmbunătățește starea celor cu afecțiuni vasculare și ulcer varicos
  • are acțiune benefică în bronșită, sinuzită, astm, rinită sau pneumonie

Datorită faptului că ajută la reglarea endocrină, miedul poate crește fertilitatea la femei și șansele de procreare.

Citește și: Hidromel – Cea mai sănătoasă băutură din miere și polen

Studiile recente au dezvăluit că miedul conține chrysin, un antioxidant care împiedică înmulțirea celulelor canceroase și ajută la distrugerea lor prin procesul de apoptoză.

Consumul de hidromel antrenează sucurile digestive și îmbunătățește tranzitul intestinal.

Nu în ultimul rând, substanțele din miere și polen au efecte antibiotice naturale, inclusiv împotriva patogenilor care dezvoltă rezistență la medicația convențională.

Datorită acțiunii sale diuretice poate fi util în afecțiunile renale. Ajută de asemenea la prevenirea gutei și a reumatismului. Ameliorează durerile articulare.

Cum se prepară miedul

Pentru a obține toate aceste beneficii, este suficient să bem câte 2-3 pahare de hidromel pe zi. O cură durează 20 de zile.

Găsești aici o rețetă de hidromel fermentat – tonic nutritiv, energizant și întineritor din polen, miere și drojdie. 

Firma românească „Apis 1932” produce mied certificat UE. Produsele companiei sunt de cea mai bună calitate. Dovadă că au fost premiate de mai multe ori cu medalia de aur și distincția „Grand Prix”.

Citește și: Energizant natural din miere, polen, propolis și cătină

Surse articol:

1. Băcănia naturistă, Miedul – un cocktail natural de sănătate: https://www.bacanianaturista.ro/blogs/news/first-post
2. Mied.ro, Despre Mied: https://mied.ro/ce-este-miedul/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Apis 1932 NU este o companie românească, ci poloneză. În România, Mied Dacic este singura companie care produce mied.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]