Cum să slăbești și să scapi de durerile articulare – dr. Susan Brown, expert în sănătatea oaselor
În acest articol îți oferim câteva sfaturi despre cum să slăbești și să scapi de durerile articulare, recomandate de un medic antropolog și specialist în sănătatea oaselor.
Atunci când ne preparăm mâncarea sau ne așezăm la masă, ar trebui cu toții să ne întrebăm un lucru. Organismului nostru îi place ce mâncăm? Ce spune stomacul nostru? Dar ficatul, dar oasele?
Deși papilele noastre gustative se desfată de tot felul de bunătăți, este posibil ca dieta noastră să nu fie cea mai potrivită pentru sănătatea corpului nostru.
Cuprins
Glutenul – asociat cu creșterea în greutate și dureri articulare
Dr. Susan E. Brown, medic antropolog, nutriționist și expert în sănătatea naturală a oaselor vorbește despre importanța alimentației asupra articulațiilor.
Cu mult înainte ca dieta fără gluten să ajungă „la modă”, ea recomanda excluderea tuturor produselor din grâu pacienților supraponderali.
Rezultatele au fost neașteptat de bune. Pacienții nu doar au slăbit, ci au scăpat și de durerile articulare. Dr. Susan spune că doar 2 felii de pâine ne pot îngrășa cu 1 kg și pot reactiva durerile articulare
Medicina convențională admite acum existența așa-zisei „artrite reactive”.
Alimentele nepotrivite pot provoca dureri articulare
Alergiile alimentare provoacă inflamații periculoase în corp. Articulațiile sunt și ele afectate de acest atac inflamator.
Cum poți ști dacă ai o hipersensibilitate sau o alergie la un anumit aliment? Poți afla acest lucru adoptând o dietă eliminatorie. Dr. Susan ne propune un protocol simplu de urmat.
Pasul 1 – dieta eliminatorie
În prima fază, trebuie evitate alimentele care provoacă în general inflamații la persoanele sensibile. Există mai multe categorii de produse pro-inflamatorii:
× Produse care conțin gluten (grâu, secară, orz, speltă)
× Produse lactate și produsele din carne de vită
× Familia de Solanacee (vinete, cartofi, roșii, ardei)
× Aditivi alimentari, conservanți, coloranți, zahăr și alte ingrediente artificiale
× Alte alimente sau substanțe la care reacționezi negativ sau bănuiești că ai o intoleranță la ele
Se poate începe doar cu eliminarea unui grup de alimente. Timp de o săptămână nu vei consuma nici un aliment din acel grup. Sau se pot exclude toate odată.
Citește și: Ciuboțica-cucului elimină din organism substanțele toxice care provoacă dureri articulare și boli reumatice
Pasul 2 – dieta alcalină
Adoptarea unei diete alcaline. Acest lucru presupune consumul de legume, fructe, nuci, semințe, mirodenii, pește și carne sănătoasă (exclus carnea de vită).
Este importantă creșterea consumului de apă pură. Se poate bea în acest sens apă cu suc de lămâie.
Citește și: Dieta fără gluten remediază balonarea
Pasul 3 – completarea unui jurnal alimentar
Este important să notezi într-un caiet tot ce mănânci. Scrie când apar durerile articulare, ce intensitate au și unde sunt localizate.
Notează greutatea corporală dimineața și seara pentru a observa dacă ai luat mai mult de 1 kg în greutate. Acest lucru poate semnaliza prezența unei inflamații în corp.
Pasul 4 – revenirea la dieta obișnuită
După o săptămână de dietă eliminatorie, organismul a avut ocazia să se curețe de toxine. Totodată, s-a eliberat de reacțiile alergice și s-a „resetat”.
Acum poți reintroduce în alimentație alimentele excluse, cât unul pe rând. Observă dacă apar modificări în ceea ce privește durerile articulare.
Reacțiile la un aliment pot să apară și după 4 zile de la reintroducerea lui în dietă. De aceea este indicat să introduci câte un aliment nou la fiecare 4 zile pentru a putea observa modificările apărute.
Citește și: Mâncați pâine de secară! Secara nu are gluten și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor
Pasul 5 – concluzii și teste suplimentare
Analizează ce ai descoperit și comunică-i medicului. Solicită analize și teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului.
Sursă: Dr. Susan E. Brown, Do your joints like the foods you’re eating? Better Bones: https://www.betterbones.com/category/joint-health/