Ceaiul de hamei – aduce somnul, potolește nervii și simțurile

Articol documentat

Ceaiul de hamei este un remediu la care mulți apelează atunci când suferă de insomnie, anxietate sau nervozitate.

Hameiul face parte din plantele cu efect sedativ pe care îl putem folosi pentru calmarea sistemului nervos.

Ceai de hamei insomnie anxietate

Ceai de hamei insomnie anxietate: Rawpixel.com – www.freepik.com

Hamei – proprietăți

Practicanții medicinei alternative sunt de părere că hameiul are efecte antiinflamatoare, anxiolitice, analgezice, antimicrobiene, antivirale, anticoagulante, anticancerigene și antitumorale.

În scop terapeutic, de la hamei se folosesc conurile. Acestea conțin acid alfa-lupulinic și acid beta-lupulic, care îi dau plantei proprietățile sale sedative.

Citește și: Hameiul, o plantă-minune – utilă în afecțiunile nervoase, digestive, genitale și renale

Cei doi acizi menționați mai sus acționează și ca principii amare. Adică produc o stimulare a secrețiilor salivare și gastrice, îmbunătățind digestia.

Conurile de hamei sunt bogate în ulei volatil, săruri minerale, compuși estrogeni, colină, taninuri și flavonoide.

În ce boli ajută hameiul

Despre hamei se spune că este anafrodisiac, adică potolește aprinderea simțurilor și diminuează pornirile trupești. Din acest considerente este un leac bun pentru cei care țin post.

Preotul Iov Burlacu spune că ceaiul de hamei ajută la oprirea poluțiilor nocturne din timpul somnului sau a viselor.

Datorită faptului că scade excitabilitatea sistemului nervos, poate fi util în nevroză, anxietate și tulburări de somn.

» tuberculoză
» anorexie
» ateroscleroză
» circulație deficitară
» sindromul metabolic, obezitate
» simptome de menopauză
» Alzheimer, Parkinson (prevenire)
» cancer de prostată (prevenire)
v infecții vaginale cu Trichomonas vaginalis
» acnee, seboree (se pun comprese)

Compusul flavonoid-8-prenilanaringenină are o activitate simulară estrogenului feminin. De aceea se presupune că ar putea fi util la femeile care au deficit de estrogen (hipoestrogenism), precum cele aflate în perioada de menopauză.

Un studiu realizat în anul 2010 de finlandezi a arătat că femeile menopauzale care au primit timp de 2 luni extract de hamei au raportat o diminuare a bufeurilor (valurile de căldură) și a transpirațiilor nocturne. Acestea sunt simptome cauzate de scăderea nivelului de estrogen.

Mai mult decât atât, hameiul a fost asociat și cu o scădere a efectelor adverse provocate de terapia de substituție hormonală, precum balonare, indigestie, crampe la picioare sau dureri de cap.

Un studiu apărut în 2017 în jurnalul „Hormones” a arătat că hameiului scade stresul, anxietatea și depresia.

Hameiul conține xantohumol, un compus care relaxează vasele de sânge și ameliorează circulația sangvină. Cercetătorii japonezi au descoperit într-un studiu din 2012 că șorecii hrăniți cu extract de xantohumol din hamei au prezentat un nivel crescut de colesterol HDL, care este corelat cu un risc mai mic de ateroscleroză.

Mai ales a crescut un tip de HDL bogat în apoliproteina E – o proteină esențială pentru metabolismul grăsimii și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Oregon sugerează că hameiul ajută și la scăderea în greutate, contribuind la reducerea grăsimii abdominale și a tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Ceai de hamei – preparare și administrare

Ceaiul de hamei pentru uz intern se prepară din 1 ½ linguri de conuri de hamei și 200 ml de apă clocotită. Această cantitate se bea în cursul unei zile cu înghițituri mici, pentru reducerea nervozității.

Împotriva insomniei, se bea seara la culcare un ceai preparat dintr-o lingură de conuri și 200 ml de apă.

Dr. Andrew Weil spune că ceaiul de hamei în combinație cu valeriană are efecte somnifere mult mai puternice.

Preotul Iov Burlacu recomandă ceaiul de hamei persoanelor cu nervii slăbiți, excitați și rahitici, precum și tinerilor care fac coșuri pe față.

Citește și: Ceaiul de hamei reglează tulburările nervoase

Când se culege hameiul

Conurile de hamei se recoltează vara, începând cu luna august și până în septembrie. Sunt bune de cules atunci când au o culoare verde și au foile alipite.

Nu folosiți conuri de culoare galbenă și desfăcute, deoarece acestea nu mai au valoare terapeutică.

Hamei – precauții și contraindicații

Suplimentele pe bază de hamei sunt considerate sigure, atâta vreme cât sunt administrate în dozele normale.

Unele persoane pot experimenta oboseală. Pentru a reduce acest efect, planta trebuie administrată seara.

Cei cu alergie la polenul de mesteacăn pot avea reacții adverse și la hamei.

Din cauza activității sale estrogenice, hameiul poate cauza probleme la femeile cu cancer la sân, ginecomastie sau endometrioză.

Dacă urmează să suferiți o intervenție chirurgicală, opriți administrarea hameiului cu 2 săptămâni înainte. Planta poate mări efectele anesteziei.

Nu consumați hameiul concomitent cu alcool, pastile de dormit sau antidepresive pentru sistemul nervos central.

Surse bibliografice:

1. Ștefan Mocanu, Dimitru Răducanu, Hameiul, Plante Medicinal – Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 86-87
2. Linus Pauling Institute, Exploring the benefits of hops, Oregon State University: https://lpi.oregonstate.edu/feature-story/exploring-benefits-hops
3. Andrew Weil, Health Benefits of Hops? https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/allergy-asthma/health-benefits-of-hops/
4. Cathy Wong, Richard N. Fogoros, The Health Benefits of Hops, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/the-health-benefits-of-hops-89058
5. Părintele Iov Burlacu – Rețetarul de la Neamț, Hameiul, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, p. 49

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.