Chistul ovarian – tot ce trebuie să știi

Ai fost la ginecolog și medicul ți-a spus că ai un chist ovarian – sau mai multe, și ești îngrijorată. Nu este cazul să intri în panică. De cele mai multe ori, chisturile ovariene sunt neproblematice.

Ovarele sunt cele mai importante organe din sistemul reproducător feminin. Sunt situate în abdomenul inferior, pe ambele părți ale uterului. Ele eliberează ovule pentru fertilizare și produc hormoni reproducători: estrogen și progesteron.

Chist ovarian - ghid complet

Chist ovarian – ghid complet: Brgfx – www.freepik.com

Sindromul ovarelor polichistice

Orice perturbare a funcției ovariene afectează șansele de a rămâne însărcinată. În mod „normal”, ovarele încetează să mai funcționeze în momentul în care o femeie a intrat la menopauză. Acest lucru se petrece undeva în jurul vârstei de 50 de ani.

Dacă se întâmplă mai devreme de 40 de ani, femeia este diagnosticată cu insuficiență ovariană prematură.

Una din cele mai frecvente afecțiuni depistate la nivelul ovarelor este sindromul ovarelor polichistice. Circa 5-10% dintre femeile de vârstă fertilă sunt afectate.

Un ovar polichistic înseamnă un ovar cu chisturi multiple. Foliculii se maturează până la un stadiu, însă încetează să se mai dezvolte, fiind incapabile să producă ovule. La examenul de ecografie abdominală acești foliculi apar ca niște chisturi.

Ce sunt chisturile ovariene?

Chisturile sunt săculeți plini cu lichid care se formează pe sau în ovare. Foarte multe femei dezvoltă chisturi ovariene la un moment dat.

Chist ovarian – simptome

De cele mai multe ori, chisturile ovariene nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai ales dacă nu sunt simptomatici. De regulă sunt depistați în urma unui control ginecologic de rutină.

Rareori chistul ovarian provoacă simptome, precum:

dereglări menstruale
secreții în afara menstruațiilor
dureri pelviene sau abdominale (uneori cu febră)
balonare
urinare mai deasă decât de obicei
amețeală, stare de leșin
hemoragii
infecții

Dacă observi astfel de simptome, este indicat să îți faci o programare la ginecolog pentru a vedea despre ce este vorba.

Chist ovarian spart sau rupt

Majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive. Ele devin o problemă sau o urgență atunci când se rup sau se sparg.

Chistul ovarian se poate sparge atunci când este mare, producând sângerări abundente și dureri severe. Iată care sunt simptomele unui chist ovarian rupt:

dureri abdominale bruște
febră și vărsături
slăbiciune, leșin, amețeală
respirație accelerată

Chisturi ovariene canceroase

Un chist ovarian reprezintă un motiv de îngrijorare atunci când apare la menopauză sau după menopauză. Astfel de chisturi sunt de obicei maligne și necesită diagnosticare și tratament cât mai prompt.

Citește și: Diferența dintre chisturi și tumori

Chisturile ovariene și sarcina

Poți rămâne însărcinată dacă ai chisturi ovariene, dacă acestea sunt asimptomatice sau benigne. Există însă și cazuri când chisturile ovariene împiedică sarcina. De pildă, când ai chisturi multiple. Sindromul ovarelor polichistice este asociat cu infertilitatea la femei.

Și chisturile cauzate de endometrioză pot reduce șansele de a rămâne însărcinată.

Tratament chisturi ovariene

Chisturile ovariene maligne sau problematice trebuie tratate de către medic. Înainte de a prescrie cel mai bun tratament, doctorul ginecolog va lua în considerare vârsta pacientei, tipul și dimensiunea chistului ovarian.

Remedii naturiste pentru chisturi ovariene

Cele mai bune plante pentru chisturi ovariene sunt:

Zmeurul (contribuie la reglarea sistemului endocrin)

Coada-șoricelului (reglează ciclul menstrual)

Traista-ciobanului (reduce sângerările)

Vitex agnus castus (ajută la echilibrarea hormonilor)

Armurariul (ajută organismul datorită efectelor sale detoxifiante)

Ceai de mușețel (calmează crampele)

Ceai de ghimbir (reduce inflamația și durerea)

Atenție! Plantele medicinale, suplimentele alimentare și remediile naturiste trebuie administrate doar la sfatul medicului. Ele pot interacționa cu unele medicamente sau cauza efecte secundare. Doar medicul poate stabili doza corectă și modul de administrare. Produsele cumpărate trebuie să fie de cea mai bună calitate.

Citește și: Tratament naturist chisturi ovariene si ovare polichistice

Chisturile ovariene sunt descoperite în cadrul unui control ginecologic și nu se cunosc încă mijloace eficiente de prevenire. Însă este importantă dieta și mișcarea fizică. 50% din femeile cu sindromul ovarelor polichistice sunt supraponderale.

Alimentația pentru chisturile ovariene

Dieta femeilor care au chisturi ovariene trebuie să conțină alimente bogate în antioxidanți, adică verdețuri, fructe, legume. Iată câteva exemple în acest sens:

fructe de pădure, fructe citrice, kiwi, struguri roșii

verdețuri

roșii

cereale integrale

grăsimi sănătoase (nuci, avocado, pește, semințe)

Ca în orice boală, este contraindicat consumul excesiv de zahăr alb, produsele cu mulți aditivi (E-uri) și carbohidrații (pâinea albă, orezul alb, pastele albe) care contribuie la apariția rezistenței la insulină.

Trebuie să se evite de asemenea cafeaua, alcoolul și tutunul.

Citește și: Chistul ovarian – când este necesară operația?

Bibliografie:

1. Ashley Marcin, Debra Rose Wilson, 11 Home Treatments for Ovarian Cyst Symptoms, Healthline: https://www.healthline.com/health/womens-health/ovarian-cyst-treatment-at-home
2. Valencia Higuera, Debra Rose Wilson, Ovarian Cysts, Healthline: https://www.healthline.com/health/ovarian-cysts
3. Flo.health, 4 Ovarian Cysts Remedies That Actually Work: https://flo.health/menstrual-cycle/health/symptoms-and-diseases/ovarian-cysts-remedies
4. Alisa Viti, Effective natural treatments for ovarian cysts, Flo Living: https://www.floliving.com/natural-treatments-ovarian-cysts/
5. You and Your Hormones, Ovaries: https://www.yourhormones.info/glands/ovaries/
6. Penn Medicine, Ovarian Cysts 101: https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/womens-health/2019/june/ovarian-cysts-101
7. Farmacist Monica Chiaburu, Chisturile ovariene, Revista Dona Info, pp. 22-23

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]