Nouă super-alimente pentru diabetici

Diabetul poate să apară în două cazuri: fie din cauză că pancreasul nu poate secreta suficientă insulină, fie pentru că acesta nu poate utiliza insulina în mod optim.

Hiperglicemia persistentă, netratată, poate duce în timp la vătămarea vaselor de sânge și a celulelor nervoase. De altfel, diabetul este o boală care poate afecta orice organ din corp, inclusiv ochii și vederea.

Super alimente pentru diabetici

Super alimente pentru diabetici: Balash Mirzabey – www.freepik.com

Pe lângă tratamentul prescris de medic, diabeticii trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației. Dieta poate fi utilă în controlul nivelului de zahăr din sânge.

Alegerea alimentelor corecte poate reduce simptomele bolii și prevenii agravarea lor sau complicațiile asociate diabetului.

Cei de la „Medical News Today” au alcătuit un top al alimentelor care trebuie să facă parte din dieta unui diabetic.

1. Nucile

Nu doar diabeticii, ci și cardiacii pot beneficia de pe urma consumului regulat de nuci. Aceste fructe oleaginoase sunt bogate în grăsimi sănătoase, în proteine, fibre și minerale – nutrienți care îmbunătățesc nivelul de zahăr din sânge și previn complicațiile asociate cu diabetul.

Acizii grași din nuci reduc colesterolul dăunător (LDL) și îl cresc pe cel bun (HDL), contribuind astfel la prevenirea bolilor de inimă. Acest lucru este extrem de important pentru diabetici, deoarece ei au un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare.

Nucile pot înlocui gustările nesănătoase, precum chipsurile și biscuiții, care conțin carbohidrați simpli și pot ridica nivelul glucozei din sânge.

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Totodată, un studiu publicat în 2012 a arătat că două porții de nuci pe săptămână împiedică creșterea în greutate.

2. Avocado

La fel ca nucile, avocado conține grăsimi „prietenoase”, și nu trebuie să îl consumăm în cantități foarte mari pentru a ne bucura de beneficiile lui. Conține 20 de vitamine și minerale. Este bogat în potasiu, vitaminele C și K, luteină și beta-caroten.

Alimentele care conțin acizi grași esențiali satură mai repede și mențin sațietatea mai mult timp și totodată încetinesc digestia carbohidraților, fapt care menține zahărul din sânge la un nivel mai stabil.

Vitamina E din avocado este un antioxidant puternic, care poate îmbunătăți stresul oxidativ și controlul glucozei la diabeticii care sunt de asemenea supraponderali.

3. Semințele de dovleac

O sursă foarte bună de magneziu, fibre și acizi grași sănătoși, semințele de dovleac sunt un adevărat răsfăț pentru un diabetic.

Studiile au arătat că acestea conține macromolecule care pot contribui la controlul zahărului din sânge. Magneziul este de asemenea important, dat fiind că deficitul de acest mineral este adesea întâlnit la persoanele cu rezistență la insulină.

Riscul de diabet de tip 2 scade cu 15% pentru fiecare 100 mg de magneziu consumate pe zi. 28 de grame de semințe de dovleac conțin 168 mg de magneziu.

4. Căpșunile

În ciuda faptului că sunt atât de dulci și savuroase, căpșunile nu sunt contraindicate în diabet. În 200 g de căpșuni se găsesc doar 7 g de zahăr. În schimb, sunt bogate în antioxidanți, în special vitamina C.

Citește și: Cel mai bun mic-dejun pentru cardiaci și diabetici

Aceasta poate reduce riscul de apariție a complicațiilor diabetice. Cercetătorii au identificat în căpșune un alt compus care ar putea preveni complicațiile renale și cerebrale la șoarecii cu diabet. Acest compus se numește „fisetină”.

5. Semințele de chia

28 de grame de semințe de chia uscate conțin circa 10 g de fibre, aproape 50% din doza zilnică recomandată pentru un adult. Sunt de asemenea bogate în antioxidanți, Omega-3 și magneziu. Toți acești nutrienți scad riscul diabetului de tip 2 și a complicațiilor.

6. Ghimbirul

O veste bună pentru iubitorii de ghimbir: această plantă condimentară poate reduce glucoza a jeun și îmbunătăți sensibilitatea la insulină la persoanele care au diabet de tip 2. În plus, ghimbirul este un aliment antiinflamator.

7. Spanacul

225 de grame de spanac conțin 167 mg de potasiu. Nivelurile scăzute de aceste mineral pot crește riscul de diabet. Spanacul poate fi adăugat în diverse salate, sau poate fi călit ușor până se evaporă apa. Poate fi adăugat de asemenea în omletă, în supe sau în sosurile de paste. Trebuie gătit doar câteva minute.

8. Scorțișoara

Numeroase studii au arătat că această mirodenie poate ajuta la scăderea glicemiei la persoanele cu diabet. O cercetare recentă, publicată în 2019 în jurnalul „Clinical Nutrition” a arătat că diabeticii care au consumat supliment cu scorțișoară au raportat o îmbunătățire a indicelui de masă corporală, a nivelurilor de zahăr și de lipide din sânge. Participanții au primit câte 2 capsule de 500 mg cu scorțișoară pe zi, timp de 2 luni.

Citește și: Varza scade glicemia și ameliorează diabetul (studii)

9. Roșiile

Tomatele sunt legume dezirabile în dieta oricărui diabetic, deoarece au un indice glicemic redus, ceea ce înseamnă că eliberează zaharurile lent în fluxul sangvin și provoacă hiperglicemie.

Un studiu publicat în anul 2010 a arătat că 200 g de roșii proaspete pe zi au scăzut tensiunea arterială după 2 luni. Acest lucru arată că ele ar putea reduce riscul cardiovascular asociat cu diabetul de tip 2.

Sursă: Megan Ware, Natalie Olsen, Ten diabetes superfoods, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317112.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.