De ce hipertensivii ar trebui să mănânce zilnic usturoi

Hipertensiunea arterială poate fi extrem de periculoasă dacă nu este ținută sub control prin medicamente și dietă. Ea poate crește riscul de morbidități cardiovasculare.

Unul din trei adulți este hipertensiv. Cel mai îngrijorător este că peste 50% din hipertensivi nu sunt conștienți de boala lor.

Usturoiul scade tensiunea arteriala: Freepik – www.freepik.com

Medicația curentă nu este întotdeauna eficientă, iar din cauza efectelor secundare asociate, mulți pacienți caută terapii alternative.

Un studiu publicat în anul 2016 în Iranian Red Crescent Medical Journal a arătat că suplimentele cu usturoi pot fi un tratament eficient pentru controlul hipertensiunii arteriale la pacienții cu boli coronariene.

Usturoiul – un inhibitor ACE natural

Rezultatele au mai arătat un aspect important, acela că usturoiul nu interacționează cu medicamentele anti-hipertensive prescrise de medic. Din acest motiv este considerat un adjuvant sigur pentru această categorie de pacienți.

Usturoiul este folosit în scop terapeutic de mii de ani. Studiile recente au arătat că acesta conține cel puțin 33 de compuși bogați în sulf (răspunzători pentru majoritatea efectelor sale farmacologice), 17 aminoacizi, enzime, vitamine și minerale.

Usturoiul ajută vasele de sânge să se dilate sau să se lărgească, îmbunătățind astfel circulația sângelui. Totodată, el acționează asemenea medicamentelor ACE în sensul că inhibă enzima de conversie a angiotensinei. Angiotensina este un hormon care îngustează arterele.

Citește și:

Usturoiul – cea mai bun anticoagulant natural

Dipeptidele pe care le conține face din el este un inhibitor ACE natural. Studiile au arătat că pe termenul lung, consumul de usturoi previne creșterea tensiunii arteriale.

Dietele bogate în usturoi mențin de asemenea vasele de sânge relaxate și presiunea sangvină stabilă.

Un studiu din 2013 a arătat că tabletele cu usturoi reduc semnificativ tensiunea arterială sistolică și diastolică. Acestea au fost mai eficiente decât placebo și medicamentul atenolol.

Cât usturoi trebuie să mănânci?

Un experiment realizat de Kings London College și BBC a arătat că tensiunea arterială a scăzut de la 133,6 mmHg la 129,3 mmHg la participanții care au mâncat 2 căței de usturoi pe zi, timp de o săptămână. Aceasta pare să fie doza optimă pentru cardiaci.

Nu doar cât, ci și cum mâncăm usturoiul contează. Compusul bioactiv principal din usturoi (alicina), este activată atunci când usturoiul este tocat, zdrobit sau mestecat.

Citește și:

Cura cu usturoi întreg pentru circulație, colesterol, ritmul cardiac și curățarea vaselor de SÂNGE

Cel mai bun mod de a consuma usturoi este așadar în formă crudă, după ce a fost zdrobit. Pentru a evita respirația neplăcută de usturoi, îl puteți asocia cu avocado, sos de roșii, ulei de măsline sau pătrunjel (în sandviciuri sau salate).

Surse:

1. GreenMedInfo Research Group, Why You Should Eat Garlic if You Have High Blood Pressure: https://www.greenmedinfo.health/blog/why-you-should-eat-garlic-if-you-have-high-blood-pressure

2. Marjan Mahdavi-Roshan, Javad Nasrollahzadeh, Ali Mohammad Zadeh, and Ali Zahedmehr, Does Garlic Supplementation Control Blood Pressure in Patients with Severe Coronary Artery Disease? A Clinical Trial Study, Iran Red Crescent Med J. 2016 Nov; 18(11): e23871: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5292129/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]