Cercetătorii au descoperit o legătură între afecțiunile GINGIVALE și ALZHEIMER

Afectarea abilităților cognitive este cu siguranță unul din cele mai terifiante lucruri din viața unui adult. Iar problemele de memorie pot fi un prim semn în acest sens.

Alzheimer este astăzi o afecțiune care nu îi vizează numai pe cei bătrâni, ci și pe cei de vârstă medie. Are un parcurs silențios, în sensul că se dezvoltă treptat, de-a lungul a 15-20 de ani. Iar evoluția este progresivă, agravantă, care duce la deteriorarea mentală permanentă.

Legatura dintre gingivita si Alzheimer

La baza ei stau factori care țin de genetică, stil de viață și de mediu. Oamenii de știință depun eforturi mari pentru a descoperi medicamente eficiente pentru Alzheimer, întrucât până în prezent nu există nici un tratament care poate duce la vindecarea completă a bolii.

Legătura dintre sănătatea orală și cognitivă

Cu toate acestea, un studiu recent a arătat o legătură inedită între sănătatea orală și cea mentală. Cercetătorii de la Universitatea din Bergen au descoperit că afecțiunile paradontale, precum gingivita, au un rol important  în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Probele de ADN au arătat că bacteria care cauzează gingivita poate ajunge din cavitatea bucală în creier, susține Piotr Mydel, unul din cercetătorii de la Broegelmanns Research Laboratory din cadrul Universității din Bergen.

Această bacterie produce o proteină care distruge celulele nervoase din creier, fapt care ar putea duce la pierderea memoriei și în cele din urmă la Alzheimer. Cu toate acestea, nu se poate spune cu precizie că există o relație directă de cauză și efect, întrucât dezvoltarea bolii Alzheimer este influențată de alte sute de factori din corp.

Cert este că un stil de viață sănătos, care presupune o dietă corectă, mișcare fizică regulată și îngrijirea corectă a danturii ar putea ține la distanță această boală cât mai mult timp, inclusiv la persoanele cu predispoziție genetică.

Un alt studiu, efectuat pe șoareci, a arătat că bacteria Porphyromonas gingivalis ar putea migra din gură spre creier și că o proteină toxică pe care ea o secretă (gingipaina) ar putea distruge neuronii din care asociați cu funcțiile mentale. Totodată, această bacterie ar putea crește producția de beta-amiloid, o componentă a plăcilor din creier asociate cu Alzheimer.

Aceeași cercetători au dezvoltat, în baza acestor rezultate, un medicament care ar putea inhiba efectele bolii Alzheimer. Medicamentul se află încă în teste.

Deși este nevoie de mai multe cercetări care să confirme legătura dintre afecțiunile gingivale și demență, cu siguranță îmbunătățirea sănătății orale ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății întregului organism, inclusiv a creierului.

Pentru a vă asigura că dantura beneficiază de un periaj corect, folosiți o periuță cu peri moi, rotunjiți. Spălați-vă pe dinți cel puțin 2 minute, atingând toate suprafețele importante, inclusiv limba, unde se depozitează multe bacterii. Spălați-vă pe dinți de 2 ori pe zi și mergeți la dentist cel puțin de 2 ori pe an.

Înlocuiți periuța cu una nouă la fiecare 2 luni. Nu uitați să folosiți ața dentară sau apa de gură pentru reducerea acumulării de placă dentară bacteriană.

Cumpără de aici suplimente pentru memorie:

[wcepe_products ids= ‘4278, 3534, 11043, 8902′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: The Alternative Daily, Do This Simple Thing Daily to Keep Alzheimer’s at Bay: https://www.thealternativedaily.com/simple-thing-daily-keep-alzheimers-at-bay/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.