NODULI tiroidieni – factori de risc și remedii pentru controlul simptomelor

Nodulii tiroidieni sunt crescături care se dezvoltă în interiorul glandei tiroide. Când țesutul tiroidian crește în mod anormal, creează un nodul sau o umflătură.

Doar 10% dintre noduli sunt maligni. Cei mai mulți sunt benigni și nesemnificativi din punct de vedere clinic.

Noduli tiroida

Nodulii tiroidieni se numără printre cele mai frecvente tulburări care implică sistemul endocrin. 65% din populația generală suferă de noduli la tiroidă. Femeile sunt de 4 ori mai afectate decât bărbații. Frecvența lor crește odată cu vârsta.

Femeile se sperie ușor la depistarea unui nodul la nivelul gâtului prin palpare, însă trebuie să știe că circa 90-95% dintre noduli sunt crescături non-canceroase care apar într-o glandă tiroidă normală. 

_______________________________

FACTORI DE RISC PENTRU APARIȚIA NODULILOR TIROIDIENI

Creșterea în dimensiune a unui nodul sau apariția de noi noduli sunt asociați cu schimbări hormonale (estrogen și progesteron). Din acest motiv aceștia sunt mai des întâlniți la femeile însărcinate. 

nivelurile scăzute de iod din corp – sunt asociate cu un risc crescut de gușă sau tiroidă mărită;

boala Hashimoto (tiroidită autoimună) – cauzează inflamația glandei tiroide și crește riscul măriri glandei tiroide;

adenomul tiroidian – creșterea excesivă a țesutului tiroidian normal, poate duce la formarea de noduli în glanda tiroidă și o supra-producție de hormoni tiroidieni;

chisturi tiroidiene – un chist plin cu lichid poate să apară în urma creșterii anormale a țesutului tiroidian; cele mai multe astfel de chisturi sunt benigne, însă unele componente ale chisturilor solide pot fi maligne;

gușa tiroidiană – mărirea anormală a glandei tiroide care cauzează o umflătură la nivelul gâtului din cauza supra-producției de hormoni tiroidieni;

cancer tiroidian – în unele cazuri, un nodul poate fi cauzat de celulele canceroase din glanda tiroidă; dacă un nodul este tare, mare și dureros, există mari șanse ca acesta să aibă risc de malignizare.

Dacă un nodul este canceros, toată glanda tiroidă sau jumătate din ea trebuie înlăturată prin operație.

_______________________________

REMEDII NATURISTE PENTRU AFECȚIUNILE TIROIDIENE

Sănătatea glandei tiroide poate fi protejată printr-un stil de viață sănătos, și mai cu seamă prin evitarea exceselor de orice fel.

 Alimente bogate în seleniu, zinc și vitamine B

Pentru îmbunătățirea simptomelor provocate de bolile tiroidiene este nevoie de un aport optim de seleniu, zinc și vitamine B din alimente.

Acești nutrienți ajută la buna funcționare a glandei tiroide și la menținerea echilibrului hormonilor tiroidei.

Din toate organele corpului, glanda tiroidă conține cea mai mare cantitate de seleniu. Acest mineral este necesar pentru conversia hormonilor T3 și T4.

Cele mai bune surse alimentare de seleniu sunt nucile braziliene, semințele de floarea-soarelui, fasolea, carnea de vită organică, somonul sălbatic și ovăzul.

Cele mai bune surse de zinc și vitamine din complexul B sunt: ouăle, spanacul, carnea de pui, de vită și de miel, nucile caju, ciupercile, năutul și asparagus.

 Ashwagandha

Ashwagandha este o plantă adaptogenă, folosită în medicina tradițională indiană pentru disfuncțiile tiroidiene.

Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a evaluat eficiența extractului de rădăcină de Ashwagandha asupra pacienților cu hipotiroidie. Aceștia au primit câte 600 mg de extract pe zi, timp de 2 luni. Comparativ cu grupul placebo, nivelurile lor de T4 s-au îmbunătățit semnificativ.

Alte plante adaptogene care pot îmbunătăți simptomele afecțiunilor tiroidiene, în special a hipotiroidismului, sunt busuiocul sfânt (tulsi), ginsengul și rădăcina de lemn-dulce.

 Probiotice

Studii recente au asociat hipotiroidismul cu tulburări ale intestinului subțire. Rezultatele au arătat că creșterea excesivă a unor bacterii poate crește riscul disfuncțiilor tiroidiene.

Administrarea de probiotice și consumul de alimente bogate în probiotice pot ajuta la echilibrarea bacteriilor bune și rele din intestin, îmbunătățind astfel funcția tiroidei.

Evitarea deficitului de iod

Nivelul optim de iod este un factor determinant al sănătății glandei tiroide. Lipsa acestui minerale poate cauza hipotiroidism și gușă, dat fiind că el ajută la transformarea și eliberarea hormonilor tiroidieni.

Tulburările tiroidiene cauzate de deficitul de iod pot cauza complicații cardiace, încetinirea metabolismului, fluctuații ale greutății corporale și schimbări de dispoziție.

 Evitarea alimentelor inflamatoare

O cauză posibilă a nodulilor tiroidieni și a altor probleme tiroidiene este inflamația excesivă. Ea poate încetini conversia și producția hormonilor tiroidieni.

Alimentele inflamatorii pot înrăutăți simptomele unei boli tiroidiene. Produsele bogate în zahăr alb și gluten sunt cele mai nocive alimente pentru o persoană care suferă de o tulburare tiroidiană.

 Reducerea nivelului de stres

Studiile au arătat că stresul fizic și mintal poate modifica nivelul hormonilor glandei tiroide. Evitarea stresului și odihna suficientă pot preveni suprimarea funcției imunitare și a glandelor suprarenale și tiroidiene.

 Evitarea toxinelor

Expunerea la toxinele chimice poate cauza reacții inflamatorii ce pot afecta funcția normală a glandei tiroide.

Persoanele care au deja de probleme cu glanda tiroidă trebuie să evite anumite medicamente, anticoncepționalele și produsele de înfrumusețare sau de curățare a casei, care au efecte toxice.

_______________________________

Sursă: Dr. Axe, Thyroid Nodules + 7 Natural Ways to Manage Symptoms of Thyroid Disease: https://draxe.com/thyroid-nodules/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Ionela Badea

    Cateva sfaturi…..HIPERTIROIDISM……..alimente de evitat,alimente permise-recomandate…….regim naturist!!!!!!!
    MULTUMESC FRUMOS!!!!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.