Gust acru în gură – cauze și remedii

Senzația de acru în gură se datorează creșterii producției de acid din stomac, dar și altor factori declanșatori sau afecțiuni existente.

Cele mai multe persoane acuză senzația de acru în spatele gurii sau a gâtului. Apare cel mai des dimineața. Gustul acru după masă poate fi cauzat doar de unele alimente consumate.

Gust acru in gura cauze si remedii

GUST ACRU ÎN GURĂ – CAUZE

– aciditate excesivă
– reflux de acid
– boli ale gingiilor
– afecțiuni care afectează nervii sau creierul
– uscăciunea gurii
– sarcina
– efectele secundare ale unor medicamente
– deficit de vitamine

Foarte multe medicamente pot da gust acru (sau metalic) în gură:

– suplimente cu calciu sau fier
– chimioterapia
– medicamente pentru artrită, astm, gută, anemie, afecțiuni neurologice
– edicamentele antifungice precum Metronidazol
– unele antibiotice puternice

Și unele boli pot provoca acreală la nivelul cavității bucale:

– sinusuri blocate cu puroi (sinuzită)
– boala Alzheimer
– Parkinson și alte boli neurologice
– igiena orală deficitară
– consumul excesiv de cafea sau tutun
– depresie, stres, anxietate
– tulburările hormonale care apar în sarcină

________________________

GUST ACRU ÎN GURĂ – REMEDII

• Lemn-dulce

Această plantă are un gust plăcut și reduce excesul de aciditate stomacală. Puneți 1 linguriță de pulbere de rădăcină de lemn dulce la fiert cu 1 cană de apă timp de 5 minute. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

• Apă cu scorțișoară

Puneți ½ linguriță de pudră de scorțișoară cu 1 litru de apă la fiert. Strecurați lichidul și folosiți-l la gargară.

• Cuișoare sau mentă

Mestecați 1-2 cuișoare sau frunze verzi de mentă pentru reducerea gustului de acru și a respirației neplăcute.

________________________

Alte sfaturi:

– reduceți consumul de condimente iuți
– reduceți consumul de alimente care produc aciditate stomacală (lactate, conopidă, omletă, produse de origine animală)
– consumați 8-12 pahare de apă pe zi
– nu consumați apă cu 30 de minute înainte de masă și la 2 ore după masă
– rezolvați problema refluxului gastroesofagian (dacă aceasta este cauza principală)
– renunțați la fumat
– reduceți aportul de fructe citrice
– consumați mere, fructe de pădure, ananas

________________________

Sursă: Ayur Times, Sour taste in mouth: https://www.ayurtimes.com/sour-taste-in-mouth/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.